ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΑΔΗΜΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν και βρισκόμαστε στα τέλη Οκτωβρίου, η τουριστική χρονιά συνεχίζεται;
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όπως ξέρετε, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι και λογικό και εφικτό, διότι από τα μέσα της άνοιξης έως και τον Οκτώβριο, η Ελλάδα είναι πολύ ελκυστικός προορισμός για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που επιλέγουν μια διαφορετική εμπειρία διακοπών, σε ένα πιο χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον συγκριτικά με τους μήνες της τουριστικής αιχμής, επισκέπτες με ξεχωριστά ενδιαφέροντα που εκτείνονται και πέρα από το κλασικό μας asset «ήλιος και θάλασσα»…
Φέτος, λόγω της διετούς υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων, περιμέναμε την επέκταση της σεζόν και είχαμε προετοιμαστεί ανάλογα γι’ αυτό το ενδεχόμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2022 μπορεί να φέρει τα έσοδα του 2019 από τον τουρισμό; Κάνετε ήδη κινήσεις για την επόμενη χρονιά;
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 79,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 135,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, ενώ αντιστοιχούν στο 50% των εισπράξεων του 2019. Τον Αύγουστο, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στο 75,8% εκείνων του Αυγούστου του 2019, αλλά τα πιο αισιόδοξα και ενθαρρυντικά μηνύματα είναι τώρα. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία τον Σεπτέμβριο κατέγραψε ποσοστό πάνω από 65% σε όλη τη χώρα και, όπως δείχνουν τα πράγματα, από τις κρατήσεις και τις συμφωνίες που κάνουμε, για ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος, θα πάμε καλά και τον Νοέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση κύριε Σιαδήμα δεν μου αρέσει να προβλέπω χωρίς απτά στοιχεία, με ευχολόγιο, αλλά ασφαλώς ο στόχος μας είναι αυτός και ό,τι επιπλέον πετύχουμε με τον σωστό σχεδιασμό και προετοιμασία. Όπως έχω πει πολλές φορές, ο τουρισμός δεν πάει στον αυτόματο πιλότο, όπως πολλοί νομίζουν.
Για το 2022, μεταξύ άλλων, με στοχευμένες κινήσεις, έχουμε πετύχει: Πρώτον, αναφορικά με τη Γαλλία, την αύξηση κατά 50% των αεροπορικών θέσεων μόνο από την Transavia, με νέους προορισμούς, όπως η Σκιάθος, ενώ και η Air France θα αυξήσει κατά πολύ τις διαθέσιμες αεροπορικές της θέσεις. Αυτές είναι οι συμφωνίες που κλείσαμε στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της τουριστικής έκθεσης Top Resa.
Δεύτερον, έπειτα από συνεχείς συναντήσεις με Βρετανούς tour operators, ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες, θα έχουμε περισσότερες πτήσεις και νέους προορισμούς από τη Μεγάλη Βρετανία.
Τρίτον, βρισκόμαστε σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την άλλη άκρη του Ατλαντικού αναφορικά με τις αεροπορικές συνδέσεις από τις ΗΠΑ, που φέτος αυξήθηκαν.
Στο πλαίσιο αυτό, έχω διαμηνύσει σαφώς προς τους Έλληνες ξενοδόχους αλλά και στους Δήμους και στις Περιφέρειες, πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη νέα τουριστική σεζόν από τα μέσα Μαρτίου του 2022. Αυτό σημαίνει πέρα από τα ανοιχτά ξενοδοχεία, ανοιχτά εστιατόρια, καταστήματα, οργανωμένες παραλίες.
Στον τουρισμό, το αύριο, προετοιμάζεται από σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι, τελικά, δεν θα χρειαστεί ένα γενικό lockdown ενόψει του χειμώνα; Στη Βόρεια Ελλάδα οι ειδικοί κάνουν λόγο για κορύφωση που θα διαρκέσει εβδομάδες. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει τον τουριστικό σχεδιασμό;
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ούτε επιστημονικά αλλά ούτε και πολιτικά, με τις παρούσες συνθήκες, υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αποκλείσει ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown, καθώς το 2021 έχουμε πλέον το υπερόπλο του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 και η επιδημιολογική έξαρση που σημειώνεται κατά τόπους θα αντιμετωπιστεί με κατά τόπους μέτρα, όχι με γενικά περιοριστικά μέτρα.
Επιτρέψτε μου εδώ να σας πω, με την ιδιότητα του πρώην Υπουργού Υγείας και την εμπειρία της διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας, ειδικά στην πρώτη φάση, όταν δεν είχαμε όχι εμβόλια, αλλά ούτε αναλώσιμα για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία αναφοράς, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης στις προμήθειες, ότι σήμερα η επάνοδος στην κανονικότητα – κοινωνικά και οικονομικά – είναι στα δικά μας χέρια. Κυριολεκτικά στα χέρια μας, καθώς ένα τσίμπημα στο μπράτσο μάς χαρίζει την ελευθερία μας.
Οι τουρίστες που ήρθαν και οι πολλοί περισσότεροι που θα έρθουν την επόμενη χρονιά συνυπολόγισαν την ασφάλεια που παρέχει η Ελλάδα με την τήρηση των μέτρων, αλλά και το υπό εξέλιξη εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αυτό είναι κάτι που μας το λένε όλοι όσοι συναντούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας.
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πολύ κακό ιστορικό στην διαχείριση της πανδημίας. Από την ιδεοληπτική αντίληψη ότι τα υγειονομικά lockdowns και σειρά μέτρων, είναι περιοριστικά μέτρα ενάντια στις… δημοκρατικές ελευθερίες (!) μέχρι την αμφισβήτηση της ύπαρξης των ίδιων των εμβολίων, αν θυμάστε.
Ειλικρινά, πλην δύο-τριών φωτεινών εξαιρέσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν επέδειξε εθνική ομοψυχία απέναντι στον «εχθρό», αλλά ούτε καν στήριξε στα μετόπισθεν αυτής της μάχης. Το αντίθετο! Για παράδειγμα, στην προσπάθεια του προγράμματος « Ελευθερία» περίμενα ότι τα στελέχη και οι opinion leaders του ΣΥΡΙΖΑ θα έμπαιναν δυναμικά στην πρώτη γραμμή επικοινωνιακά μαζί με όλους μας. Είδατε εσείς κάτι τέτοιο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά θα γίνουν δύο εξεταστικές, μία του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μία της ΝΔ για τη διερεύνηση των δημοσκοπήσεων και τη διαφημιστική καμπάνια για τον κορονοϊό;
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ακούστε, η επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της σωστής συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών για την πανδημία την πρώτη περίοδο μέσω των ΜΜΕ – άνω των 1.200 ΜΜΕ πανελλαδικά – για σκανδαλοθηρία, νομίζω ότι τα λέει όλα. Αλλά αφού ανοίγει τέτοιο θέμα για τάχα μου «χειραγώγηση» της κοινής γνώμης εν μέσω πανδημίας (!), φαντάζομαι ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να εξεταστεί η προ πανδημίας περίοδος της δικής του διακυβέρνησης.
Διότι, αν θεωρεί «ύποπτη μεθόδευση» μια πανελλαδική ενημερωτική καμπάνια ζωής και θανάτου για τους πολίτες, προφανώς η δική του περίοδος πρέπει να ήταν… η επιτομή της κρυστάλλινης διαφάνειας. Οπότε, γιατί αντιδρά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεγάλη συζήτηση έγινε για τις ευθύνες μεταξύ αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους για τις πρόσφατες πλημμύρες, ενώ σκληρή κριτική άσκησε και η αντιπολίτευση. Εσείς, μάλιστα, εκλέγεστε στην Α΄ Αθηνών, όπου και υπήρξαν ανάλογα περιστατικά. Τι λέτε;
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Λέω ότι το Λεκανοπέδιο γενικά και λιγότερο το κέντρο και οι γειτονιές της Αθήνας έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα υποδομών που δημιουργήθηκαν σταδιακά σε όλη την μεταπολεμική περίοδο. Οι πλημμύρες στον αστικό ιστό έχουν άλλα αίτια απ’ ό,τι αυτές π.χ. στις καμένες περιοχές. Και, δυστυχώς, η αντιμετώπισή τους είναι πολύ πιο δύσκολη.
Για την Αθήνα, τα κλασικά προβλήματα της απορροής των ομβρίων υδάτων, το θέμα των φρεατίων και γενικά ό,τι έχει σχέση με τα πλημμυρικά φαινόμενα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με βάση τα όρια του Δήμου. Το νερό δεν ξεκινά ούτε φυσικά τελειώνει στα όρια ενός Δήμου, οπότε κάθε αποσπασματικός σχεδιασμός θα είναι ατελής.
Σε επίπεδο Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους Δήμους, την επιχείρηση Ύδρευσης – όπου εμπλέκεται – αλλά και τα συναρμόδια Υπουργεία, διότι ούτε το αρμόδιο Υπουργείο είναι ένα, μπορεί να γίνει ένα μεσοπρόθεσμο/μακροπρόθεσμο σχέδιο, που θα υλοποιηθεί, όμως, με συνέπεια, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως.