Αρχική Αθλητικά Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκδήλωση στην Καλαμάτα με θέμα τα πεζοπορικά μονοπάτια

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκδήλωση στην Καλαμάτα με θέμα τα πεζοπορικά μονοπάτια

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκδήλωση στην Καλαμάτα με θέμα τα πεζοπορικά μονοπάτια

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στο Elite City Resort στην Καλαμάτα, με τη μορφή Δυναμικού Συμμετοχικού  Εργαστηρίου (Living Lab). Στην εκδήλωση, που είχε κύριο στόχο αφενός τον εντοπισμό των προβλημάτων στη διαχείριση των πεζοπορικών μονοπατιών, και αφετέρου τη συζήτηση πιθανών προτάσεων και λύσεων,  παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Δημήτρης Γιαννημάρας, ο Αντιδήμαρχος Νέων Έργων, Πολεοδομίας, Προγραμματισμού και Τουρισμού  Καλαμάτας,  κ. Νίκος Μπασακίδης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των όμορων Δήμων ,ο γενικός γραμματέας  του Επιμελητηρίου Καλαμάτας, υπεύθυνος για τον τομέα του Τουρισμού, κ. Παύλος Γκραίκης, καθώς και εκπρόσωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάταςακαδημαϊκών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) , τουριστικοί πράκτορες, πολιτιστικοί φορείς και επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στις υπαίθριες δραστηριότητες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου BestMED, που χρηματοδοτείται από το Διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «INTERREG MEDITERRANEAN 2014-2020».

Για την πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου Βιώσιμων Πολιτιστικών Διαδρομών επιλέχθηκε το πολιτιστικό μονοπάτι, Καρδαμύλη-Πετροβούνι-Εξωχώρι-Αγία Σοφία-Καρδαμύλη, σε συνεργασία με το φορέα διαχείρισης «Οι Δρόμοι της Ελιάς». Στο επίκεντρο της συζήτησης, ειδικότερα, τέθηκαν νέες προτάσεις και ιδέες με σκοπό τη σύσταση ενός φορέα διαχείρισης πεζοπορικών διαδρομών. Η συμβολή της τοπικής κοινωνίας κρίθηκε απαραίτητη για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου αναπτυσσόμενου τουριστικού προϊόντος, καθώς οι ανάγκες των κατοίκων μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός μοντέλου βιώσιμων πολιτιστικών διαδρομών (S&C Path Model).

Σημαντικό μέρος της συζήτησης κατέλαβε, παράλληλα, ο τουρισμός στη μετά-Covid εποχή, όπου διαπιστώθηκε ότι τα πεζοπορικά μονοπάτια θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν στην τουριστική ανάπτυξη, με την οργάνωση ενός πλέγματος συντονισμένων δράσεων και παρεμβάσεων, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βελτίωση της σήμανσης, της χαρτογράφησης, της προσβασιμότητας και της ασφάλειας των μονοπατιών.

Το εργαστήριο, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, αποτελεί ουσιαστικά το σημείο αφετηρίας για την οικοδόμηση ενός εναλλακτικού τουριστικού μοντέλου, εκείνου των βιώσιμων πολιτιστικών διαδρομών, στο οποίο θα κυριαρχεί ο  φυσικός και ιστορικός πλούτος των περιοχών τόσο της Δυτικής Μάνης, όσο και της Μεσσηνίας γενικότερα.

Το έργο BEST MED υλοποιείται στο πλαίσιο του Interreg Med από οκτώ χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Ελλάδα και  Mαυροβούνιο) με γενικό στόχο την ενίσχυση της διακυβέρνησης στη Μεσόγειο και την αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων στον τουρισμό, όπως η εποχικότητα και η έλλειψη αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων. Το έργο επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην διασυνοριακή περιοχή της Μεσογείου συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός έξυπνου, συμμετοχικού και βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του έργου BEST MED αναπτύσσεται και ελέγχεται το μοντέλο βιώσιμων πολιτιστικών διαδρομών με σκοπό να βελτιώσει τη διαχείριση των Πολιτιστικών διαδρομών και μονοπατιών και να αξιολογήσει το επίπεδο βιωσιμότητάς τους με τη χρήση μίας δέσμης κριτηρίων και δεικτών. Επίσης θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο Παρατηρητηρίων Τουρισμού στη Μεσόγειο (MED NTO) προκειμένου να διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων και βέλτιστων πρακτικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.