Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με τον τ. Υπουργό...

Συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με τον τ. Υπουργό Πολιτισμού του Αφγανιστάν Ομάρ Σουλτάν

Συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με τον τ. Υπουργό Πολιτισμού του Αφγανιστάν Ομάρ Σουλτάν

Με τον επί μία δεκαετία υπουργό Πολιτισμού του Αφγανιστάν  κ. Ομάρ Σουλτάν συναντήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με την οποία έχουν μακρά γνωριμία και συνεργασία.

 Ο κ. Σουλτάν εξέφρασε στην Υπουργό την οδύνη και την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, καθώς η δράση των Ταλιμπάν έχει αποδειχθεί καταστροφική για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της χώρας. Ταυτόχρονα, εξέφρασε στην Υπουργό την ευγνωμοσύνη του για τη συνεισφορά της Ελλάδος και του Υπουργείου Πολιτισμού στην ανασυγκρότηση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καμπούλ. Η χώρα μας συνεισέφερε 750.000 ευρώ για την αποκατάσταση του Μουσείου της Καμπούλ, ενώ το 2002 αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟΑ είχαν επισκεφθεί το Μουσείο και είχαν συμβάλει στις αναγκαίες μελέτες συντήρησης και έκθεσης των πολύτιμων Συλλογών του.

«Σήμερα», είπε ο κ. Σουλτάν «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε για  τα χιλιάδες αντικείμενα του Μουσείου, αλλά ούτε και για τον θησαυρό της Βακτριανής που είχε φέρει στο φως ο Ελληνας αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης». Δεδομένου ότι τα χιλιάδες ευρήματα της Βακτριανής έχουν ταξιδέψει σε πολλές χώρες και έχουν εκτεθεί στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, είναι όλα καταγεγραμμένα και η πώλησή τους καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Όχι όμως και η καταστροφή τους.

Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Σουλτάν ότι γίνονται κινήσεις εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ προς την UNESCO και την ΕΕ, επισημαίνοντας εμφατικά τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει πλέον το αφγανικό πολιτιστικό απόθεμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.