Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Η Λίνα Μενδώνη για τις φωτιές και την αποκατάσταση στο Τατόϊ (δείτε...

Η Λίνα Μενδώνη για τις φωτιές και την αποκατάσταση στο Τατόϊ (δείτε φωτογραφίες)

Η Λίνα Μενδώνη για τις φωτιές και την αποκατάσταση στο Τατόϊ

Είναι σαφές, το ζήσαμε όλοι, ότι αντιμετωπίσαμε μία πρωτοφανή κατάσταση, όχι μόνο σε σχέση με τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά αυτό το οποίο βιώσαμε την τελευταία βδομάδα με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, τόνισε στη χθεσινή της συνεντεθξη τύπου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Hταν πραγματικά κάτι πρωτοφανές. Ομολογώ ότι όσοι βρεθήκαμε δίπλα στην φωτιά, στην κυριολεξία δεν μπορούμε εύκολα να ξεχάσουμε τις εικόνες που ζήσαμε εδώ και οι οποίες προκάλεσαν μία μεγάλη οικολογική, κατά κύριο, λόγο ζημιά.

Αυτή τη στιγμή προχωρούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες τις οποίες έχουμε αναλάβει ως Υπουργείο Πολιτισμού για την εφαρμογή του σχεδίου μας για την αποκατάσταση των κτιρίων, έτσι όπως προβλέπεται από τη μελέτη βιωσιμότητας, συνέχισε.

Είχαμε ζημιές σε 7 κτήρια. Οι ζημιές αυτές δεν δημιούργησαν περισσότερα δομικά προβλήματα από αυτά που ήδη  υπήρχαν, εξαιτίας του χρόνου που είχε ταλαιπωρήσει τα κτήρια του Τατοΐου, χωρίς να γίνουν παρεμβάσεις.

Κάηκαν στέγες, κάποιες εξ αυτών ήταν νεότερες επεμβάσεις, του Υπουργείου Πολιτισμού, σωστικές δηλαδή επεμβάσεις οι οποίες έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Άλλες στέγες ήταν ήδη μισογκρεμισμένες, οπότε κάηκαν ξύλινα στοιχεία και ξύλινα κουφώματα, τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις ήταν και αυτά μέσα στις σωστικές παρεμβάσεις και είχαν αποκατασταθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού τα προηγούμενα χρόνια ή ήταν απλώς ψευδοκουφώματα για να κλείσουν τα κενά των παλαιών κουφωμάτων.

Τα 7 κτήρια είναι, η Οικία Στουρμ, το κτήριο Τηλεπικοινωνιών, η Οικία Φροντιστή, το κτήριο της Φρουράς των Τάφων, το κτήριο Προσωπικού, το κτήριο Διευθυντηρίου και το κτήριο του Δασονομείου. Από τα κτήρια αυτά, η Οικία Στουρμ, το κτήριο τηλεπικοινωνιών και η οικία φροντιστή έχουν ήδη ενταχθεί από το 2020 στο ΕΣΠΑ και προβλέπεται ότι στο α΄ εξάμηνο του 2022 θα έχουν ανάδοχο. Η αποκατάστασή τους θα γίνει με την μέθοδο μελέτης κατασκευής και την ευθύνη την έχει η Υπηρεσία Συντήρησης Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής.

Για τα κτήρια Φρουράς Τάφων, Προσωπικού, Διευθυντηρίου και Δασονομείου, οι μελέτες ξεκινούν αμέσως. Ήδη έχει δοθεί η σχετική εντολή να ξεκινήσει η μελέτη του κτηρίου του Διευθυντηρίου, με αυτεπιστασία στα πλαίσια της δυνατότητας που έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και οι Υπηρεσίες του να εκτελούν και να υλοποιούν μελέτες με αυτεπιστασία και μάλιστα σε ήδη τρέχουσα αυτεπιστασία. Υπολογίζεται ότι οι μελέτες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί τέλος του 2021, αρχές του 2022, και η χρηματοδότηση τους,  οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το Τατόι, έτσι όπως εγκρίθηκε από τη μελέτη βιωσιμότητας και είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι ειδικά σχέδια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, περιβαλλοντικές μελέτες και δημιουργία θεσμικού πλαισίου για μία εταιρία ειδικού σκοπού η οποία θα μετεξελιχθεί στη συνέχεια σε φορέα διαχείρισης.

 

Exit mobile version