Αρχική Δήμοι Δήμος Αριστοτέλη: Θεατρική αναδρομή στην Επανάσταση της Χαλκιδικής 200 χρόνια μετά, στις...

Δήμος Αριστοτέλη: Θεατρική αναδρομή στην Επανάσταση της Χαλκιδικής 200 χρόνια μετά, στις 10 & 12 Σεπτεμβρίου

Δύο μουσικοθεατρικές παραγωγές υψηλών προδιαγραφών, με θέμα την Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821, το ξεκίνημά της στα Μαδεμομοχώρια και στο Άγιον Όρος, την δραματική κορύφωση της και το ηρωικό τέλος της με την έξοδο και τη σφαγή 400 Ιερισσιωτών στο Μαύρο Αλώνι, αποτελούν τη συμμετοχή του Δήμου Αριστοτέλη στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους.

Το εγχείρημα συνθέτουν: ένα επιτελείο εξαιρετικών ηθοποιών (Στέλιος Ψαρουδάκης, Βασίλης Τιγκριστάρης, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Ευθύμης Γεωργόπουλος) υπό την επιμέλεια του γνωστού σκηνοθέτη Στέλιου Καλαϊτζή, ιστορικοί τόποι των Μαδεμοχωρίων και της Ιερισσού που θα μετατραπούν σε φυσικό σκηνικό αυτής της αναδρομής, αλλά και η συνδρομή των μουσικοχορευτικών συνόλων και των χορωδιών  του Δήμου Αριστοτέλη

Οι δυο παραγωγές θα φιλοξενηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο Άλσος Αριστοτέλη των Σταγείρων και στον Αρχαιολογικό Χώρο των Σιδηροκαυσίων των οθωμανικών χρόνων, και στις 12 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο ίδιο το Μαύρο Αλώνι της Ιερισσού.

Εκεί, θα «ζωντανέψουν» έργα και ημέρες του Εμμανουήλ Παππά, των μελών της Φιλικής Εταιρείας, του ηγουμένου Ευθύμιου της Ι.Μονής Εσφιγμένου, του Καπετάν Χάψα και όλων των ανώνυμων ηρώων που συνέδεσαν με το πεπρωμένο τους με ένα από τα πιο ένδοξα κεφάλαια της ιστορίας της Χαλκιδικής και της Ελλάδας.

Τα δρώμενα βασίζονται στην αφήγηση και στη δραματοποίηση ιστορικών και λογοτεχνικών κειμένων, δημοτικών τραγουδιών και ποίησης, ενώ στα κείμενα αποτυπώνονται χρονολογικά:

  • Η αναχώρηση του Εμμανουήλ Παπά από την Κωνσταντινούπολη για τη χερσόνησο του Άθω.
  • Η οργάνωση της Επανάστασης με τη βοήθεια των μοναχών του Αγίου Όρους και ο ρόλος της Φιλικής Εταιρίας.
  • Η επίθεση στον Πολύγυρο από τον Γιουσούφ Μπέη και η κήρυξη της Επανάστασης στις Καρυές.
  • Οι ιστορικές μάχες σε Ιερισσό, Μαδεμοχώρια, Αρναία, Ρεντίνα, Κασσάνδρα, κ.α.
  • Η Επανάσταση στην Ιερισσό και ο ρόλος που έπαιξε η περιοχή.
  • Το Μαύρο Αλώνι και ο Καγκελευτός χορός.
  • Ο σημαντικός ρόλος του Καπετάν Χάψα και η τελική μάχη στα βασιλικά.

 

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, επισημαίνει σχετικά:

«Η συμμετοχή της Χαλκιδικής στην Ελληνική Επανάσταση, όπως έχω πει και στο παρελθόν, είναι μάλλον υποτιμημένη, ίσως όχι από την Ιστορία ως επιστήμη, αλλά από την αναπαραγωγή της στα σχολικά βιβλία και την αποτύπωσή της στη συλλογική μνήμη. Στις 23 Μαρτίου του 1821, ημέρα που ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έμπαινε στην Καλαμάτα, ο Εμμανουήλ Παππάς αποβιβαζόταν στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου, με ένα φορτίο πολεμοφόδια. Η Επανάσταση που ακολούθησε, ο ξεσηκωμός χιλιάδων, από τα Μαδεμοχώρια και την Ιερισσό, ως την Κασσάνδρα και τα Βασιλικά, ο χαλασμός των χωριών και η θυσία των ανθρώπων, κέρδισαν πολύτιμο χρόνο για την Επανάσταση στον Μωριά, καθηλώνοντας στην Χαλκιδική ένα ασκέρι άνω των 30.000 ανδρών. Και φέτος, ακόμα περισσότερο, τιμούμε με υπερηφάνεια αυτή τη λαμπρή μα και αιματοβαμμένη σελίδα της ιστορίας της Χαλκιδικής, συνδυάζοντας και την οφειλόμενη ετήσια εκδήλωση τιμής στο Μαύρο Αλώνι.»

 

Οι εκδηλώσεις:

 

  1. Θεατρική παράσταση «Η εξέγερση των Μαδεμοχωριτών», 10 Σεπτεμβρίου 2021, Άλσος Αριστοτέλη, Αρχαιολογικός Χώρος Σιδηροκαυσίων, 20.30 μ.μ..
  2. Θεατρική παράσταση «Η θυσία των 400 Ιερισσιωτών στο “Μαύρο Αλώνι”», με μουσικοχορευτική συμμετοχή κατοίκων στο δρώμενο, 12 Σεπτεμβρίου 2021, Ιστορική Τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι», 20.30 μ.μ..

Συντελεστές
Σκηνοθετική επιμέλεια:  Καλαϊτζής Στέλιος
Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Ελένη Σουμή
Συνεργάτης Σκηνοθεσίας: Ευθύμης Χρήστου
Επιμέλεια κειμένου: Στέλιος Καλαϊτζής – Ευθύμης Χρήστου
Ερμηνεύουν οι:
Ευθύμης Γεωργόπουλος
Βιργινία Ταμπαροπούλου
Βασίλης Τσιγκριστάρης
Στέλιος Ψαρουδάκης

Συμμετοχή:

Χορευτικό Συγκρότημα Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου

Χορευτικός Σύλλογος «Καγκελευτός»

Χορευτικό Τμήμα και Χορωδία Συλλόγου «Κλειγένης»

Χορωδία Αρναίας

 

Σημείωμα του Σκηνοθέτη:

 

“Κλαίνε τα δέντρα, κλαίνε, κλαίνε τα κλαριά. Κλαίνε και τα λιμέρια που λιμέριαζα.”

Ήταν άνοιξη πριν 200 χρόνια και τα πουλιά κελάηδησαν με ένα διαφορετικό τραγούδι, τα δέντρα έκλαιγαν, έκλαιγαν και τα κλαριά. Μία θεατρική αφήγηση βασισμένη στα ιστορικά γεγονότα της επανάστασης, προς τιμήν των ηρώων της Χαλκιδικής. Δημοτικά τραγούδια μπλέκονται με την σύγχρονη ποίηση. Ο συνδυασμός του ποιητικού λόγου με τις ιστορικές αναφορές των προσώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επανάσταση συνθέτουν την ιστορία των ανθρώπων που δεν προσκύνησαν τα τουρκικά γιαταγάνια. Το παλικάρι που «με τον ήλιο παράβγαινε» καθώς λέει το τραγούδι, πέταξε πέρα τα σπαθιά. Οι άοπλοι, οι κυκλωμένοι, οι αδύναμοι δεν έσκυβαν το κεφάλι. “Η φλόγα γινηκε φωτιά, γίνηκε αστροπελέκι, πήρε φωτιά η Χαλκιδική, γέμισε επαναστάτες”. Ο φλεγόμενος Ελληνικός Βορράς πύργωσε την Ελευθερία του γένους πάνω στα κόκαλα τα ιερά. Η παράσταση είναι ένας ύμνος στην Ελευθερία, στην αφοσίωση απέναντι στα ιδανικά, στην Ειρήνη…

Στέλιος Καλαιτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.