Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά O Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο συνέδριο του Economist

O Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο συνέδριο του Economist

Χ.Θεοχάρης στο συνέδριο του Economist: «Συνεχίζουμε στο δύσκολο μονοπάτι του υπεύθυνου ανοίγματος και της τήρησης της υγειονομικής ασφάλειας ταυτόχρονα»

«Αισιοδοξούμε αλλά δεν εφησυχάζουμε» ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του Υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, στο 25ο συνέδριο («Στρογγυλή Τράπεζα με την Ελληνική Κυβέρνηση») που διοργανώνει το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό The Economist στο Grand Resort Lagonissi.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Θεοχάρης αναφερόμενος στην τρέχουσα εικόνα του Ελληνικού Τουρισμού, «τον φετινό Ιούνιο υποδεχτήκαμε στη χώρα μας σημαντικά περισσότερους επισκέπτες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης, έχουμε επιτύχει να προωθήσουμε πολλές θετικές εξελίξεις, όπως πχ την αύξηση των πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, την προσέλκυση περισσότερων ταξιδιωτών στον τομέα της κρουαζιέρας, το Homeporting κ.λπ. Όλα αυτά μας κάνουν να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια».

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «από το ξεκίνημα του ανοίγματος για το 2021, το μήνυμά μας ήταν ξεκάθαρο: Ανοίγουμε, όχι επειδή εφησυχάζουμε, αλλά επειδή συνεχίζουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού, κρατάμε αποστάσεις και τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε το μήνυμα ενός ασφαλούς προορισμού, συνεχίζοντας στο δύσκολο μονοπάτι του υπεύθυνου ανοίγματος και της τήρησης της υγειονομικής ασφάλειας ταυτόχρονα».

Ο Υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ένα παράδειγμα από την πραγματική αγορά: «Μιλούσα προηγουμένως με ένα ξενοδοχείο στην Κω, το οποίο διαθέτει 1.000 δωμάτια. Δεν έχει ούτε 50 ελεύθερα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, για την περίοδο μετά τις 10 Αυγούστου δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Άρα, αυτή τη χρονιά οι τουρίστες κάνουν κράτηση για τις διακοπές τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή».

Σχετικά με την ανησυχία για τη διάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα» της Covid-19, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε ότι «η κατάσταση είναι δυναμική και πρέπει να προσαρμοστούμε. Η έμφαση δίνεται πάντα στην ασφάλεια που παρέχει η χώρα μας. Και είναι η ασφάλεια αυτή που διατηρει σε τόσο υψηλή θέση το ‘brand name’ της Ελλάδας. Για εμάς η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την ποσότητα».

Ακολούθως ο κ. Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε συνοπτικά το σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουριστικού κλάδου εξηγώντας ότι «η στρατηγική μας βασίζεται σε 3 πυλώνες: 

1) Λαμβάνουμε δράση έγκαιρα και άμεσα ώστε να μη χρειαστεί να αλλάξουμε το μηχανισμό. Πέρσι το WTTC, ο μεγαλύτερος ίσως οργανισμός της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, βράβευσε το σύστημα που εφαρμόσαμε στην Ελλάδα για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού ως το καλύτερο στον κόσμο. Φέτος έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε επιπλέον δύο ‘όπλα’ στη φαρέτρα μας, τα οποία δεν είχαμε πέρσι. Αναφέρομαι στον εμβολιασμό και στην πληθώρα των rapid test.

2) Το καθαρό και σαφές μήνυμα που δώσαμε για τον τρόπο με τον οποίον θα ανοίξουμε. Αυτό συνέβη το Μάρτιο στην ITB Berlin, τη μεγαλύτερη Τουριστική Έκθεση διεθνώς. Ανακοινώσαμε ότι ανοίγουμε στις 14 Μαΐου και αυτό κάναμε.

3) Ο τρίτος πυλώνας είναι οι διεθνείς μας πρωτοβουλίες. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την εφαρμογή ενός κοινού Πράσινου Ψηφιακού Πρωτοκόλλου, ως βάση της διεθνούς τουριστικής κίνησης. Αν και στην αρχή ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτή, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη υιοθετήθηκε από την ΕΕ».

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο συνέδριο του Economist, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «πρέπει να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και να επεκταθούμε όσο γίνεται περισσότερο. Ταυτόχρονα, όμως, επικεντρωνόμαστε στις χώρες που ήδη γνωρίζουμε και μας γνωρίζουν. Βρισκόμαστε συνεχώς σε συζητήσεις με τις αγορές, εξηγούμε τις απαιτήσεις μας και μοιραζόμαστε υγειονομικά δεδομένα μαζί τους».

Τέλος, ο Υπουργός Τουρισμού δήλωσε βέβαιος ότι «η επόμενη χρονιά θα είναι το ξεκίνημα της ανάκαμψης. Η οικονομία θα τεθεί σε προτεραιότητα και το ζήτημα της υγειονομικής ασφάλειας θα υποχωρήσει. Για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, η οποία είναι η πιο ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή στον κόσμο, ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός».