Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Αγορά του 23ου Φεστιβάλ...

Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Αγορά του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Agora Talks: Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Meet the Industry: Open Call

Στο πλαίσιο των Agora Talks του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης για τους επαγγελματίες, με τίτλο «Meet the Industry: Open Call», την Τρίτη 29 Ιουνίου, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση προλόγισε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της συγκεκριμένης συνάντησης και ευχαρίστησε θερμά το κοινό που παρευρέθηκε στο Λιμάνι για να την παρακολουθήσει. «Η σχέση μας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτηρίζεται από στενούς δεσμούς, αψεγάδιαστη συνεργασία και δημιουργική σύμπραξη», σχολίασε ο κ. Ανδρεαδάκης, προτού δώσει τον λόγο στους ομιλητές της εκδήλωσης.

Ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα της εκδήλωσης: «Καλώς ήρθατε στην Κεντρική Μακεδονία. Την καλύτερη περιοχή για να ζει κανείς, αλλά και για κάθε κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό πρότζεκτ. Η ποικιλία από τοποθεσίες στην Περιφέρειά μας είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Από εξωτικές παραλίες μέχρι χιονισμένα βουνά, η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί ιδανικό κινηματογραφικό προορισμό, για κάθε εποχή του χρόνου, προσφέροντας έναν μοναδικό συνδυασμό φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, που ταιριάζει σε όλα τα είδη παραγωγών. H Κεντρική Μακεδονία είναι ένα απέραντο κινηματογραφικό σκηνικό, με εύκολη πρόσβαση σε όλα τα αναγκαία εφόδια που εξασφαλίζουν μια επιτυχημένη παραγωγή. Επιπλέον, το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ για να σας παρέχει κάθε διευκόλυνση και υποστήριξη. Γνωρίστε τον τόπο που θα φιλοξενήσει τα γυρίσματα της παραγωγής σας. Η Κεντρική Μακεδονία είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσει η ιστορία που θέλετε να αφηγηθείτε», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας στο καλωσόρισμά του.

 

Ο Αλέξανδρος Θάνος, Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πήρε τον λόγο αμέσως μετά, προσθέτοντας τα εξής: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που παρουσιάζουμε σήμερα, στην Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό να υποστηρίξει τις οπτικοακουστικές παραγωγές που υλοποιούνται στην περιοχή μας και να καλλιεργήσει συνθήκες δικτύωσης ανάμεσα στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες. Απευθύνουμε δημόσια ανοιχτή πρόσκληση στους επαγγελματίες της Κεντρικής Μακεδονίας να καταθέσουν στο Film Office την εταιρική ή επαγγελματική τους παρουσίαση και να γραφτούν στο Μητρώο Επαγγελματιών (Industry Guide), ώστε να κάνουμε πράξη τη δικτύωση των επαγγελματιών και να καταστήσουμε την Περιφέρειά μας διεθνώς ανταγωνιστική στον οπτικοακουστικό κλάδο. Είμαι στη διάθεσή σας για ό,τι άλλο χρειαστείτε».

 

Η Λίνα Μυλωνάκη, προϊστάμενη του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πήρε τη σκυτάλη ευχαριστώντας θερμά το Φεστιβάλ και πιο συγκεκριμένα, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Ορέστη Ανδρεαδάκη, τη γενική διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό, καθώς την επικεφαλής της Αγοράς Γιάννα Σαρρή, για την πρόσκληση συμμετοχής στις παράλληλες εκδηλώσεις της Αγοράς του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. «Με μεγάλη χαρά απευθύνουμε σήμερα την πρώτη ανοιχτή πρόσκληση εγγραφής στο Μητρώο Επαγγελματιών του Film Office, η οποία απευθύνεται σε ιδιώτες, εταιρείες και θεσμούς που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία. Η πρόσκλησή μας αφορά κάθε επαγγελματία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, καθώς και κάθε εταιρεία ή θεσμό, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού χώρου, που παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες σε οπτικοακουστικές παραγωγές –ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εταιρείες κέτερινγκ, ενοικίασης εξοπλισμού, μεταφορών κτλ– προκειμένου να γραφτούν στο Μητρώο Επαγγελματιών του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», δήλωσε σχετικά.

 

Στη συνέχεια, η Λίνα Μυλωνάκη υπενθύμισε ότι το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπήρξε το πρώτο περιφερειακό Film Office στην Ελλάδα, το οποίο λειτούργησε ως δημόσια δομή. «Το Film Office γεννήθηκε ως πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πριν τρία χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στηρίζει και ενθαρρύνει τη συγκεκριμένη προσπάθεια με κάθε τρόπο, ίδρυσε το γραφείο, θεσμοθετώντας το επίσημα ως αυτοτελές γραφείο της Περιφέρειας. Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσεται στο ευρύτερο δίκτυο των τοπικών Film Offices του ΕΚΟΜΕ, που προβλέπονται στις δεκατρείς ελληνικές Περιφέρειες και στους δύο κεντρικούς Δήμους (Αθηνών και Θεσσαλονίκης), με τη στήριξη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ)», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Η προϊστάμενη του Film Office συνέχισε την παρουσίασή της, αναλύοντας τους τρεις βασικούς άξονες στους οποίους στηρίζεται η στρατηγική του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

 

  • Ο οικονομικός άξονας σχετίζεται με την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία. Εκτός από την ενημέρωση και πληροφόρηση των υποψήφιων επενδυτών για τα κίνητρα που παρέχονται στον οπτικοακουστικό κλάδο, το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνει την καμπάνια προώθησης που έχει ως σκοπό να προβάλλει και τις επτά Περιφερειακές Ενότητες –Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Πιερίας– ως ιδανικούς προορισμούς γυρισμάτων για όλες τις κατηγορίες και τα είδη των οπτικοακουστικών παραγωγών.

 

  • Ο πολιτισμικός άξονας ανατρέχει στην πολιτισμική κληρονομιά της Κεντρικής Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα, στην πλούσια κινηματογραφική κουλτούρα και παράδοση της περιοχής. Ο στόχος του Film Office είναι να διαφυλάξει και να ενισχύσει την ξεχωριστή ταυτότητα της Κεντρικής Μακεδονίας ως δημοφιλούς τοποθεσίας για κινηματογραφικά γυρίσματα από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και σήμερα. Το Film Office, για αυτόν τον σκοπό, θα καταρτίσει ένα οπτικοακουστικό κατάλογο – βάση δεδομένων, που θα περιλαμβάνει όλα τα οπτικοακουστικά πρότζεκτ που έχουν γυριστεί ή γυρίζονται στην παρούσα φάση στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

  • Ο εκπαιδευτικός άξονας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις διαδικασίες της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις δικτύωσης και επιμόρφωσης για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που σχετίζονται, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, με οπτικοακουστικά πρότζεκτ και δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία. Επιπλέον, το Film Office αποσκοπεί στη σταδιακή εξοικείωση του πληθυσμού της Περιφέρειας με την τέχνη και τις διαδικασίες του κινηματογράφου και στην καλλιέργεια μιας ευρύτερης κινηματογραφικής κουλτούρας.

 

Ακολούθως, η Λίνα Μυλωνάκη στάθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει το Film Office της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. «Το Film Office αναλαμβάνει να ενημερώσει και να πληροφορήσει τους επαγγελματίες του κινηματογράφου και τους υποψήφιους επενδυτές για τα ανταγωνιστικά οικονομικά και επενδυτικά κίνητρα που έχει θεσπίσει το ελληνικό κράτος για τις οπτικοακουστικές παραγωγές, όπως το πρόγραμμα cash rebate (που αγγίζει το 40%) και το κίνητρο της φορολογικής ελάφρυνσης (που ανέρχεται στο 30%) του ΕΚΟΜΕ. Παράλληλα, επιδίωξή μας είναι να προσφέρουμε στους επαγγελματίες του κλάδου ένα πλούσιο φάσμα από υποστηρικτικές υπηρεσίες, για κάθε πρότζεκτ που γυρίζεται στην Περιφέρειά μας (καθοδήγηση όσον αφορά τις άδειες που πρέπει να εκδοθούν, συμβουλές για την επιλογή τοποθεσιών, βοήθεια στην εύρεση εξοπλισμού και συνεργείου κτλ). Ο στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τη γραφειοκρατεία και να λειτουργήσουμε ως συνδετικός κρίκος που θα φέρνει σε επαφή τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του τόπου μας με τις εγχώριες και διεθνείς οπτικοακουστικές παραγωγές. Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε συνέργειες και να συνεργαστούμε στενά με όλους τους θεσμούς εθνικής και τοπικής εμβέλειας που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό κλάδο. Ζούμε σε μια περιοχή που παρέχει αμέτρητες δυνατότητες στο σκέλος των τοποθεσιών, καθώς η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει έναν ακαταμάχητο συνδυασμό από φυσικά, αστικά και πολιτισμικά τοπία, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε πολλαπλές τοποθεσίες σε διάστημα μόλις μίας ημέρας, σε κοντινή απόσταση τόσο από την πρωτεύουσα της Περιφέρειας, τη Θεσσαλονίκη, όσο και από τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας», εξήγησε σχετικά.

 

H Λίνα Μυλωνάκη επιβεβαίωσε την δέσμευση του Film Office να προωθήσει την κινηματογραφική κληρονομιά της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από την υλοποίηση ενός έντυπου και διαδικτυακού καταλόγου, που θα περιλαμβάνει όλα τα οπτικοακουστικά πρότζεκτ που έχουν γυριστεί ή γυρίζονται στην παρούσα φάση στην περιοχή (ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές, διαφημιστικά κτλ). Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα διαμορφώσει την κινηματογραφική ταυτότητα της Κεντρικής Μακεδονίας, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στους τομείς της πολιτισμικής έρευνας και ανάπτυξης της περιοχής.

 

 

Κλείνοντας την παρουσίασή της, η Λίνα Μυλωνάκη επικεντρώθηκε στον εκπαιδευτικό-συνεργατικό άξονα της στρατηγικής του Film Office. «Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η συγκεκριμένη συνάντηση θα εγκαινιάσει μια τακτική συνεργασία ανάμεσα στο Film Office και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο συνιστά έναν από τους πιο διακεκριμένους κινηματογραφικούς θεσμούς υψηλού κύρους σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο πλαίσιο της ίδιας φιλοσοφίας, ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε πρόσφατα δύο μνημόνια συνεργασίας, τόσο με το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ όσο και με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία. Παράλληλα, ένα φωτογραφικό πρότζεκτ μεγάλης κλίμακας και διάρκειας ενός έτους βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρόθεσή μας είναι να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε όλες τις ιδανικές τοποθεσίες για τη διεξαγωγή γυρισμάτων, σε κάθε εποχή του έτους και σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ενώ οι φωτογραφίες από τις συγκεκριμένες τοποθεσίες θα ενταχθούν στον κατάλογο που θα καταρτίσουμε. Αναμένουμε το πρότζεκτ να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022», κατέληξε σχετικά.

 

Η Λίνα Μυλωνάκη παρέδωσε στη συνέχεια τη σκυτάλη στη Διονυσία Αρβανίτου, σύμβουλο και συντονίστρια οπτικοακουστικών έργων, η οποία ξεδίπλωσε τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Μητρώο Επαγγελματιών του Film Office. «Το Μητρώο Επαγγελματιών θα περιλαμβάνει επαφές και πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα από παροχές και υπηρεσίες που συνδέονται με τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές: στούντιο, post-production, 3D, VFX και animation, τεχνικός εξοπλισμός, διαμονή, μεταφορές, κάστινγκ, κυβερνητικές παροχές, οικονομικές διευκολύνσεις κτλ. Οι ενδιαφερόμενοι θα είναι σε θέση να συμβουλευτούν μια πλήρη και αναλυτική βάση δεδομένων, ενώ όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Film Office, www.filmofficecentralmacedonia.gr, η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή.

 

Στη συνέχεια, η Διονυσία Αρβανίτου απαρίθμησε τους τέσσερις βασικούς τομείς στους οποίους θα χωρίζεται το Μητρώο Επαγγελματιών του Film Office.

 

  • Ο πρώτος θα απευθύνεται στους επαγγελματίες του κλάδου.
  • Ο δεύτερος θα σχετίζεται με τις εταιρείες που συνδέονται άμεσα με τις οπτικοακουστικές παραγωγές.
  • Ο τρίτος θα περιλαμβάνει τους θεσμούς και τις εταιρείες που συνδέονται με έμμεσο τρόπο με τις οπτικοακουστικές παραγωγές.
  • Ο τέταρτος θα περιέχει τους επισκέπτες των οπτικοακουστικών παραγωγών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

«Ο στόχος του Μητρώου Επαγγελματιών είναι να διευκολύνει τους παραγωγούς και τους υποψήφιους πελάτες και επενδυτές να έρθουν σε επαφή με τους ντόπιους επαγγελματίες και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και των ψηφιακών μέσων και προσφέρουν υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης σε τομείς όπως ο ήχος, ο φωτισμός, τα ψηφιακά μέσα, το animation, τα σκηνικά και τα στούντιο, τα κανάλια διανομής κτλ. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο χρόνος είναι χρήμα και η εξειδικευμένη και στοχευμένη υποστήριξη μπορεί να γίνει το κλειδί που θα εξασφαλίσει την καλλιτεχνική και οικονομική επιτυχία της παραγωγής σας. Aπό τον εντοπισμό της ιδανικής τοποθεσίας στον αστικό ιστό μέχρι την εξασφάλιση της απαραίτητης άδειας για τη διεξαγωγή γυρισμάτων, ακόμη και την ενοικίαση ενός πυροσβεστικού οχήματος, έχουμε τις επαφές, τον τρόπο και τις γνώσεις για να προσφέρουμε στο πρότζεκτ που έχετε αναλάβει όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα οδηγήσουν στην επιτυχία», ανέφερε η Διονυσία Αρβανίτου, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της.

Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube, στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=GiyDCEtnfy4

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.