Αρχική Αρχαιολογία Μενδώνη: Το ΚΑΣ γνωμοδότησε για την πραγματοποίηση λήψεων όχι στο εσωτερικό των...

Μενδώνη: Το ΚΑΣ γνωμοδότησε για την πραγματοποίηση λήψεων όχι στο εσωτερικό των ναών

Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη σε επίκαιρη ερώτηση αρ. 813/28.5.2021 του Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κωνσταντίνου Ζουράρι με θέμα «Ομόφωνη, θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο αίτημα του οίκου Dior για τις επιδείξεις του στις 14, 15 και 17 Ιουνίου 2021».

 

Πρωτολογία

κ. Βουλευτά,

Ο οίκος Dior πρότεινε στο Υπουργείο Τουρισμού, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ένα σύνολο εορταστικών εκδηλώσεων που προβάλλει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τους Έλληνες δημιουργούς (γιατί χρησιμοποιεί μόνον Έλληνες δημιουργούς) και τεχνίτες και τα ελληνικά εργαστήρια.

Το Υπουργείο Τουρισμού διαβίβασε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τα αιτήματα του οίκου Dior, δια των συνεργαζόμενων με αυτόν στην Ελλάδα εταιρειών, για τη χορήγηση άδειας φωτογράφησης ή κινηματογράφησης και παρουσίαση της συλλογής “Cruise 2022” σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, τον μήνα που διανύουμε, τον Ιούνιο του 2021.

Το τελικό αίτημα, όπως διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία στελεχών του Υπουργείου Τουρισμού με τους αρμοδίους του συγκεκριμένου Οίκου, και μετά από διενέργεια αυτοψιών στους ζητηθέντες χώρους από τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, εισήχθη με θετική γνωμοδότηση προς το ΚΑΣ από τις τρεις συναρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ (ΔΙΠΚΑ, ΔΔΑΜΕΕΠ, ΔΔΕΑΜ) κατόπιν θετικών εισηγήσεων των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Κορινθίας. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε και για την εισαγωγή του αιτήματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων δια της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου (ΔΙΠΑΝΣΜ) κατόπιν εισηγήσεως της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής.

Το αίτημα προς το ΚΑΣ, το οποίο περιελάμβανε λήψεις για το διάστημα από 16 έως 22 Ιουνίου, συνολικά για όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου προετοιμασίας, αφορούσε τη διεξαγωγή φωτογράφησης στην Ακρόπολη. Στο αίτημα συμπεριλαμβανόταν και κινηματογράφηση, ως καταγραφή του εγχειρήματος με τη μορφή ρεπορτάζ.

Σε ο,τι αφορά στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το αίτημα αφορούσε λήψεις, σταθερές φωτογραφίες μόδας και γενικές, σε σημεία μέσα και έξω από το μνημείο, με την παρουσία μοντέλων με βραδινά φορέματα. Και εδώ, περιλαμβανόταν κινηματογράφηση για την καταγραφή του εγχειρήματος.

Επιπλέον, ζητήθηκε η φωτογράφηση και κινηματογράφηση στην αρχαία Αγορά, τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον ναό του Διός στη Νεμέα, στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας της συλλογής.

Ως προς το Καλλιμάρμαρο, ζητήθηκε από το ΚΣΝΜ η άδεια παρουσίασης της συλλογής των ενδυμάτων Cruise 2021, φωτογράφισης, κινηματογράφησης, αεροκινηματογράφησης, απ’ ευθείας αναμετάδοση της εκδήλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο και ανάρτησής της στον επίσημο ιστοχώρο του οίκου Dior.

Στις συνεδριάσεις του ΚΑΣ, στις 25ης/5/2021, και του ΚΣΝΜ, στις 27/5/2021, παρουσιάστηκε διεξοδικά το σύνολο των αιτημάτων και οι απόψεις των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και συζητήθηκαν γενικότερα ζητήματα ως προς το περιεχόμενο και το πνεύμα του εγχειρήματος, αλλά και τις επιμέρους τεχνικές και λειτουργικές λεπτομέρειες.

Τα 30 μέλη των Συμβουλίων, όπως είπατε κι εσείς, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των αιτημάτων.

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα για την πραγματοποίηση φωτογράφησης στην Ακρόπολη, και όχι μέσα στον Παρθενώνα, όχι μέσα στον Ναό της Παναγίας της Αθηνιώτισσας, όταν υπήρχε, εννοώ στον χώρο αυτό τον οποίον καταλάμβανε. Ως προς την κινηματογράφηση, το Συμβούλιο έκρινε ότι θα πρέπει να περιοριστεί μόνο κατά την προετοιμασία του εγχειρήματος εντός του χώρου του παλαιού μουσείου και για τις λήψεις εκτός των Προπυλαίων της Ακροπόλεως. Επιπλέον, το Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για τις λήψεις στο Ηρώδειο, την Αρχαία Αγορά, εκτός του ναού – δεν θα γίνει λήψη μέσα στον ναό του Ηφαίστου και της Αθηνάς Εργάνης, τον ναό του Ποσειδώνα (εκτός του ναού) και τη Νεμέα, τον Ναό του Διός και πάλι εκτός του ναού. Επομένως, το Συμβούλιο γνωμοδότησε για την πραγματοποίηση λήψεων όχι στο εσωτερικό των ναών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.