Αρχική Βουλή Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στη Βουλή, σε Επίκαιρη...

Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρου-Χρήστου Αυλωνίτη, με θέμα: «Κατάργηση εισιτηρίου εισόδου στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας»

Λίνα Μενδώνη στη Βουλή

Κύριε Βουλευτά,

Ευχαριστώ πολύ για την ερώτησή σας. Πριν μπω στην ουσία, να σας πω ότι πράγματι ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες οπουδήποτε της χώρας, ισχύει και για τους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτό είναι δεδομένο και δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό.

Το αντίτιμο που ισχύει σήμερα -όχι μόνο στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας- αλλά και στο σύνολο των οργανωμένων και επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας, καθορίστηκε το 2019, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, των τότε Υπουργών Πολιτισμού, δηλαδή της κ. Ζορμπά και του κ. Στρατή και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη, δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, την 1η Ιουλίου 2019. Επίσης, όπως και εσείς είπατε -το συγκεκριμενοποιώ- το εισιτήριο στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, θεσμοθετήθηκε το 1991. Είναι, δηλαδή, πάρα πολλές δεκαετίες πλέον.

Σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ, η οποία καθορίζει το αντίτιμο του εισιτηρίου στην προκειμένη περίπτωση, όπως και σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους επισκέπτες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, άρα και της Κέρκυρας, συγκεκριμένες μέρες, όπως είναι η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, από την 1η Νοεμβρίου έως την 31η Μαρτίου, καθώς και συγκεκριμένες επίσημες εορτές ή ημέρες αφιερωμένες στα μνημεία και τον πολιτισμό (για παράδειγμα η 18η Μαΐου που αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων ή η 18η Απριλίου που είναι αφιερωμένη στην Διεθνή Ημέρα Μνημείων και πολλές άλλες).

Επομένως, οι κάτοικοι του νησιού δεν αποκλείονται από την επίσκεψη στο Φρούριο: Υπάρχει η δυνατότητα να το επισκεφθούν στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που δεν είναι λίγες, ενώ υπάρχει μέριμνα για την ελεύθερη είσοδο στους εργαζόμενους που σε υπηρεσίες που βρίσκονται εντός του Φρουρίου, καθώς και στους πολίτες που συναλλάσσονται με αυτές, δηλαδή, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Κέρκυρας, τους φοιτητές και το προσωπικό του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επίσης, δεν καταβάλλουν αντίτιμο εισιτηρίου οι εργαζόμενοι και τα μέλη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κέρκυρας (ΠΟΙΑΘ), που στεγάζεται στο λιμάνι του Μανδρακίου του Παλαιού Φρουρίου. Άρα είναι πολύς κόσμος που διευκολύνεται χωρίς να πληρώνει – και δικαίως – αντίτιμο του εισιτηρίου.

Σχετικά με το ερώτημα σας για την αξιοποίηση του Παλαιού και Νέου Φρουρίου, σας έχω πει από το Βήμα της Βουλής, σε παλαιότερες συζητήσεις μας, ότι το θέμα της συνολικής ανάδειξης και αξιοποίησης των Φρουρίων αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σας θυμίζω ότι την πενταετία 2015-2019 δεν προχώρησε κανένα σχετικό έργο.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σας έχω πει, με δεδομένη την έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη των Φρουρίων, μετά από επίσκεψη που κάναμε στην Κέρκυρα και μετά από οδηγίες μου, οι συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησαν τις διαδικασίες για την εκπόνηση του Σχεδίου Διαχείρισης (Master Plan) του Παλαιού και Νέου Φρουρίου. Οι προδιαγραφές για την εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου (Master Plan) εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο 2020.

Το συγκεκριμένο Διαχειριστικό Σχέδιο ήδη εκπονείται, στο πλαίσιο συνεργασίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή τη ΔΒΜΑ, την ΕΦΑ Κέρκυρας, τη ΔΑΒΜΜ και τη ΔΣΑΝΜ. Συμπτωματικά, ως προς το χρόνο που συζητάμε εμείς εδώ, σας λέω ότι από τις 9 έως τις 12 Ιουλίου, κλιμάκιο των συναρμοδίων κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου μαζί με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου θα επισκεφθούν την Κέρκυρα για οριοθετηθούν οι ανάγκες των δύο Φρουρίων, να καταγραφούν τα προβλήματα και οι προτάσεις -στο πλαίσιο που ήδη έχει εγκρίνει το ΚΑΣ – και ταυτόχρονα να διερευνηθεί η σύνδεσή τους με την Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας.

Στο συγκεκριμένο Διαχειριστικό Σχέδιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών σχετικά με τις παραμέτρους του ευρύτερου περιβάλλοντος των Φρουρίων, οι οποίες τα επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά, περιλαμβάνοντας την καταγραφή και τεκμηρίωση συγκεκριμένων πραγμάτων όπως:

  1. Του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των εν λόγω μνημείων, για τη μελλοντική διασύνδεσή  τους με τα άλλα πολιτιστικά  αγαθά της πόλης, για εκπαιδευτικούς, τουριστικούς και επικοινωνιακούς  σκοπούς,
  2. Του πολεοδομικού περιβάλλοντος των δύο φρουρίων
  3. Των εμπλεκομένων φορέων και
  4. Τον συσχετισμό των δύο φρουρίων με οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής (ιδιαίτερα του τουρισμού).

Αντιλαμβάνεστε, νομίζω, ότι με τα ανωτέρω έχει τεθεί σε τροχιά υλοποίησης ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάδειξη των δύο Φρουρίων, με στόχο να αξιοποιηθούν από το 2022 τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι προτάσεις που θα προκύψουν θα είναι ένα προϊόν διεπιστημονικής συνεργασίας, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες, τις αρχές της Επιστήμης και τον Ν. 3028/2002. Τα θέματα που άπτονται με τη λειτουργία της πόλης είναι προφανές ότι με το τέλος της εκπόνησης του Διαχειριστικού Σχεδίου θα τεθούν σε διαβούλευση, ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις των κατοίκων και των τοπικών φορέων.

Κλείνω κ. βουλευτά, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που εκπονείται ένα συντεταγμένο σχέδιο για τη διαχείριση δύο πολύ σημαντικών μνημείων, του Νεωτέρου και του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας που, συμφωνώ απολύτως μαζί σας, περιλαμβάνονται στη μνημειακή ολότητα της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας. Αυτό όμως θέλει σύστημα, προτάσεις από τους ειδικούς επιστήμονες, διαβούλευση με την πόλη και εν τέλει έργα. Έργα τα οποία την περίοδο 2015-2019, απλώς, δεν αγγίχτηκαν.

Ευχαριστώ.

Στη Δευτερολογία της, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε τα εξής:

Νομίζω ότι ήμουν πολύ σαφής στην απάντησή μου, αλλά για κάποιο λόγο, ίσως δεν θέλετε, να την κατανοήσετε. Παρόλα αυτά, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα για άλλη μία φορά.

Καταρχήν, δεν είναι επωδός ότι δεν έγινε τίποτα την περίοδο 2015-19 και ούτε έχω καμία πρόθεση κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι όμως μία πραγματικότητα αντικειμενική. Είναι 4,5 χαμένα χρόνια. Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει. Ο χρόνος, τα νούμερα, οι αριθμοί, είναι κάτι το αντικειμενικό.

Σας απάντησα για αυτό που ρωτήσατε, με ένα βασικό επιχείρημα: Με αυτό το οποίο κάνουμε και το  οποίο αν είχε γίνει  είτε μερικές δεκαετίες πριν, είτε  4-5 χρόνια πριν, απλώς τώρα θα είχε τελειώσει. Σας είπα, ότι είναι προτεραιότητά μας τα δυο Φρούρια. Γι΄αυτό εκπονούμε αυτή τη στιγμή, όχι μόνοι μας, αλλά με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα συγκεκριμένο διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο θα δημιουργήσει το πλαίσιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δύο Φρουρίων.

Ήταν στρατηγική επιλογή να προχωρήσουμε στην εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου, ώστε να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν ολιστικά όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα Φρούρια και την πόλη, εισάγοντας ένα στρατηγικό σχεδιασμό, θέτοντας προτεραιότητες, στόχους και χρονοδιαγράμματα και καλύπτοντας πλήρως όλες τις πτυχές της διαχείρισής τους σύμφωνα με τις σύγχρονες, διεθνείς αντιλήψεις.

Δεν είναι τόσο απλό, να πούμε ότι καταργούμε ένα εισιτήριο για τους πάντες. Προφανώς, έχουμε να κάνουμε με δημόσια έσοδα. Αυτά λοιπόν όλα, είναι πράγματα, τα οποία αξιολογούνται και κοστολογούνται. Είναι πράγματα, τα οποία αποτελούν μέρος της διαχείρισης και -επαναλαμβάνω για τρίτη φορά- ότι το θέμα του τρόπου διαχείρισης, είναι το αποτέλεσμα αυτού του διαχειριστικού σχεδίου, του Μaster Plan, του στρατηγικού σχεδιασμού, το οποίο ήδη εκπονούμε.

Θα μπορούσαμε να βάλουμε εισιτήριο στο Νέο Φρούριο. Δεν το κάναμε, ακριβώς διότι αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα, αφού εκπονούμε ένα τέτοιο διαχειριστικό σχέδιο. Το σχέδιο αυτό, θα τεκμηριώσει τα πάντα ολιστικά και τότε, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα δούμε τι θα κάνουμε.

Από την άλλη πλευρά -το είπα αρκετά αναλυτικά- όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε επαγγελματική, εκπαιδευτική ή άλλη σχέση εργασιακή με τον χώρο, δεν πληρώνουν εισιτήριο. Και αυτοί είναι πάρα πολλοί. Αυτό να μην το λησμονούμε. Στα δύο Φρούρια αυτή τη στιγμή, για να σας δώσω μία συνολική εικόνα, εκπονούνται διάφορα έργα. Όπως είναι η αποκατάσταση του τμήματος των οχυρώσεων και έργα για την βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, η ανάδειξη του προμαχωνικού μετώπου στο Παλαιό Φρούριο, η πρόσβαση στον χώρο της θαλάσσιας τάφρου και του προμαχώνα Savorgan. Η σημασία των μνημείων και της ίδιας της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές οχυρωμένες πόλεις της Μεσογείου, με τεχνικές κατασκευές τεράστιας κλίμακας, μας οδήγησε στην επιλογή αυτή. Να γίνεται το διαχειριστικό σχέδιο και συγχρόνως να εκπονούνται έργα.

Η Κέρκυρα ενδιαφέρει απολύτως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σας θυμίζω ότι η αποκατάσταση του προμαχώνα Martinego έχει ενταχθεί ήδη στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Να είστε βέβαιος ότι τα έργα και οι δράσεις που θα προταθούν από το υπό εκπόνηση Διαχειριστικό Σχέδιο των δύο Φρουρίων, θα συμβάλλουν απολύτως στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου, με απόλυτο σεβασμό στην Οικουμενική Αξία του μνημειακού συνόλου της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας. Γιατί όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Το σχέδιο θα τελειώσει, θα εγκριθεί και θα εφαρμοστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.