Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Το σινεμά τιμά την Ημέρα της Γυναίκας

Το σινεμά τιμά την Ημέρα της Γυναίκας

Σε μια περίοδο που τα φεμινιστικά κινήματα έχουν επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο και στη χώρα μας, η φετινή Ημέρα της Γυναίκας αυτή τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, αποκτά ξεχωριστή σημασία. Αυτό φαίνεται να το αναγνωρίζει και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε δωρεάν τρεις βραβευμένες με Ιρις 2020 ταινίες από αξιόλογες Ελληνίδες δημιουργούς.

Αρχικά έχουμε το «Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη, η οποία βραβεύτηκε ως καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτις, για ένα καλογυρισμένο φιλμ με weird-ποπ αισθητική και πρωταγωνίστρια την (τηλεοπτικά) δημοφιλή Μαρία Κίτσου. Βάζοντας στο επίκεντρο την σύγχρονη μοναξιά μιας απρόσωπης κοινωνίας που καταναλώνει αγαθά και μύθους, είναι η τρυφερά ανθρώπινη διάσταση που τελικά ξεχωρίζει.

Από το ντεμπούτο, στο ντοκιμαντέρ με τον ευφάνταστο τίτλο «Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, που αποτέλεσε και την ελληνική πρόταση για τα Οσκαρ 2020. Η Ελληνίδα σκηνοθέτις μας ταξιδεύει στον θεσσαλικό κάμπο εκεί που δυο ξαδέρφια παράγουν αλλά και εμπορεύονται τις ντομάτες τους με πρωτότυπες μεθόδους, σε ένα άρτιο και ανά στιγμές απολαυστικό ντοκιμαντέρ.

Τελευταία από τις διαθέσιμες ταινίες είναι ο «Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, η πολυβραβευμένη μικρού μήκους -σε διάρκεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μεσαίου- μιας από τις πιο υποσχόμενες νέες φωνές του ελληνικού σινεμά. Σε ένα φιλμ γυρισμένο εξολοκλήρου στο Μπουένος Αϊρες, ο μαγικός ρεαλισμός της Λατινικής Αμερικής είναι διάχυτος, συναντώντας μια sui generis και ταυτόχρονα συναρπαστική κινηματογραφική γραφή.

 

 Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια οι γυναικείες φωνές ενισχύονται όλο και περισσότερο στο ελληνικό σινεμά· άλλα πρόσφατα παραδείγματα είναι η Θέλγια Πετράκη, που θριάμβευσε στο περασμένο Φεστιβάλ Δράμας με το υπέροχο «Bella» και η Ζακλίν Λέντζου που πριν μερικές μέρες έκανε ντεμπούτο μεγάλου μήκους στο Φεστιβάλ Βερολίνου με το «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις».

 Οπως αναφέρουν και οι διοργανωτές του αφιερώματος για την Ημέρα της Γυναίκας «Η παγκόσμια αυτή γιορτή έχει επανανοηματοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση και διάδοση φεμινιστικών κινημάτων όπως το #metoo και πλέον αποτελεί αφορμή για να αναδειχθούν στον δημόσιο διάλογο σύγχρονες διεκδικήσεις ισότητας που καλύπτουν όλους τους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων για τον ρόλο της γυναίκας στην τέχνη ενισχύεται, με την ολοένα και πιο δυναμική παρουσία γυναικών στις θέσεις της σκηνοθέτριας ή/και παραγωγού, συμπαρασύροντας το σύνολο του σινεμά από τα funds και τα συνεργεία μέχρι τη διανομή, τα φεστιβάλ, τους/-τις programmers και τους/-τις κριτικούς στην αλλαγή νοοτροπιών που οδήγησαν σε δεκαετίες αποκλεισμών και προκατάληψης».

Τις τρεις ταινίες θα βρει κανείς στην διαδικτυακή πλατφόρμα online.aiff.gr.