Home Αγροτικά προϊόντα Αγροτουρισμός, … ή μεγάλη «λογοκλοπή»?

Αγροτουρισμός, … ή μεγάλη «λογοκλοπή»?

Το τριήμερο 25-27 Οκτ 2010 η ΠΕΝΑ αξιοποιώντας τις υφιστάμενες δομές και μετά από μακροχρόνια διαδικασία, που ξεκίνησε πριν από έξη μήνες, οργανώνει ενημερωτική επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και σε επιλεγμένα σημεία αγροτικού ενδιαφέροντος.

Την Τρίτη, 23 Μαρ 2021, στις 20.00, οι Αγρότισσες με την κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231) του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής οργανώνουν δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο facebook.

Μεγάλη λογοκλοπή, και όχι μόνο, καταγράφεται διαχρονικά από το 1991 και μετά στην Ελλάδα με πρωταγωνιστές τα στελέχη που διαχειρίστηκαν την τότε πρωτοβουλία LEADER (Liaison Entre Actions de L’ Economie Rurale – Διασύνδεση μεταξύ Δράσεων της Αγροτικής Οικονομίας) από τις χρηματοδοτήσεις των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια η παρεμφερής προσέγγιση ονομάζεται Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ, ή CLLD – Community Led-Local Development) και τώρα πλέον λαμβάνονται κάποια στοιχειώδη μέτρα να διατίθενται και κάποια κονδύλια για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Μέχρι προ τινός τα χρήματα που εξασφάλιζαν οι συλλογικά αγρότες στο ανώτατο κέντρο κατανομής των διαθέσιμων πιστώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, τα υφάρπαζαν άσχετοι «έξυπνοι» αστοί, συνταξιούχοι ΔΕΚΟ με τα παχυλά «εφάπαξ», διορατικοί ανήθικοι σύμβουλοι επιχειρήσεων, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες κάθε μορφής.

Το «σχέδιο» υποκλοπής και υφαπαγής των χρηματοδοτήσεων από τους αγρότες στην Ελλάδα πρέπει να έγινε οργανωμένα, εκ των αποτελεσμάτων, καθόσον όλοι σχεδόν οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι μοιράζανε τις χρηματοδοτήσεις, ΟΧΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε αγρότες, για να υποστηρίξουν την πολυαπασχόληση, αλλά σε «άσχετους» αστούς με ποικιλώνυμες δικαιολογίες.

Ποιος δεν θυμάται την περίπτωση υπουργού μιας κυβέρνησης ο οποίος κατάφερε να πάρει χρηματοδότηση για να κάνει τάχα κάτι που έμοιαζε με «αγροτουριστικός» ξενώνας και αφού πέρασαν μερικά χρόνια κατέληξε να είναι η πολυτελής βίλλα αναψυχής, του εν λόγω πολιτικού, στο ορεινό Καρπενήση?

Ακόμα και στο επίσημο site του ΕΟΤ www.visitgreece.gr/el/nature/agrotourism στο λήμα «αγροτουρισμός» βρίσκει κάποιος «Παρά τη μικρή της έκταση, η Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερα πλούσιο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον με ξεχωριστή γεωμορφολογία, με έντονες αντιθέσεις και πολλές περιοχές με υψηλή οικολογική αξία. Χιλιάδες δαντελωτές ακτές, επιβλητικά βουνά, σπήλαια και φαράγγια, λίμνες, ποτάμια, βιότοποι σπάνιας ομορφιάς και μοναδικά οικοσυστήματα «προικίζουν» την ελληνική γη με εντυπωσιακά τοπία, τα οποία σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα της χώρας, καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις του οικολογικού και γενικότερα εναλλακτικού τουρισμού».

«Επισκεπτόμενος διάφορες περιοχές της χώρας, ο περιηγητής έχει την ευκαιρία: -να περιπλανηθεί σε αισθητικά δάση ή να εξερευνήσει εθνικούς δρυμούς, όχι μόνο στην ορεινή ενδοχώρα αλλά και σε ορισμένα νησιά ή κοντά σε ποταμούς και σε λίμνες, -να απολαύσει υπέροχα μνημεία της φύσης, -να παρατηρήσει και να θαυμάσει σπάνια είδη πουλιών σε παράκτια οικοσυστήματα και υγρότοπους, -να μελετήσει την εξαιρετική ποικιλία της χλωρίδας στην ελληνική ύπαιθρο, -να επισκεφθεί μοναδικά θαλάσσια πάρκα, -να συμμετέχει σε δραστηριότητες extreme σπορ (κανόε-καγιάκ, rafting, monoraft, hydrospeed, canyonig, ποδήλατο βουνού κ.α.), -να βρει κατάλυμα σε πρότυπες αγροτουριστικές μονάδες, σε διάφορες περιοχές της χώρας που προσφέρουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την τοπική αρχιτεκτονική, την πολιτισμική και γαστρονομική παράδοση, αλλά και τα προϊόντα, τις αγροτικές ασχολίες και την καθημερινή ζωή των κατοίκων κάθε περιοχής».

Όλα τα παραπάνω που αναφέρει το επίσημο site του ΕΟΤ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΟΥΣΙΣΜΟΣ, είναι Τουρισμός Υπαίθρου, είναι Ειδικές Μορφές Τουρισμού, αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Αγροτουρισμός είναι οι υπηρεσίες τουρισμού (εστίαση, ξενάγηση, ενημέρωση, διανυκτέρευση κτλ) παρεχόμενες από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, συμπληρωματικά, και όχι αυτοτελώς προς την κύρια αγροτική απασχόληση.

Αγρότης είναι ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς ή ο δασοκόμος και οι συμπληρωματικές απασχολήσεις του ΑΓΡΟΤΗ μπορεί να είναι η παραγωγή ενέργειας, η μεταποίηση ή/& η εμπορία της δικιάς του παραγωγής και οι υπηρεσίες αγροτουρισμού. ΜΟΝΟ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατάλαβε κάποτε (2014) ότι ο αγρότης δεν είναι μόνο για να οργώνει, να εκτρέφει και να ψαρεύει, αλλά και πολλά άλλα, πάντα μέσα στην ύπαιθρο, καθόσον ο αγρότης είναι ο εξ επαγγέλματος ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Έτσι η Βουλή ψήφισε και η Κυβέρνηση το 2014 με υπουργό τον καθ Α. Τσααυτάρη εξέδωσε τον Νόμο 4235/2014, άρθρο 52, που πρόβλεψε (επί τέλους) στα «Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα» ότι

  1. Ως «Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα» ορίζεται η αγροτική εκμετάλλευση, η οποία λειτουργεί με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής και η οποία διαθέτει τουλάχιστον: α) καλλιεργήσιμη έκταση, β) φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και γ) χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής μεταποίησης. Επιτρέπεται η λειτουργία δικτύου Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων, ανά την Ελληνική Επικράτεια.
  2. Στόχος του Πολυλειτουγικού Αγροκτήματος είναι: α) Η επιστροφή στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας. β) Η γνωριμία με παραδοσιακά επαγγέλματα, ντόπιες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής και παραγωγικές διαδικασίες, οι οποίες σπανίζουν ή έχουν εκλείψει. γ) Η γνωριμία με τις ασχολίες και τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων μιας περιοχής, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και τη ζεστή ανθρώπινη ελληνική φιλοξενία. δ) Η ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αυτόχθονης χλωρίδας και πανίδας. ε) Η γνωριμία με τα πολιτισμικά στοιχεία μιας περιοχής, μέσα από την οργάνωση επισκέψεων σε ιστορικά και λοιπά τοπικά αξιοθέατα, καθώς και τη συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής.

Το κάθε Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα μπορεί, εφόσον διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και δυνατότητες, να αναπτύσσει δραστηριότητες εκπαίδευσης, πρόληψης και προάσπισης υγείας, καθώς και αθλητισμού. Δύναται να δημιουργεί συνεργατικές δράσεις με τις γειτνιάζουσες παραγωγικές μονάδες γεωργίας, κτηνοτροφίας, με επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης, καθώς και με τα κατά τόπους μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που προάγουν και αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ιδιαίτερα με αυτά που είναι συνυφασμένα με τον παραγωγικό πολιτισμό του τόπου.

  1. Για τη διάκριση του Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος από άλλες επιχειρήσεις κατοχυρώνεται σήμα, σύμφωνα τις κείμενες διατάξεις του ν. 4072/2012 (Α΄86), δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του οποίου έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Προφανώς οι ανοργάνωτοι, μη ενιαία εκπροσωπούμενοι, μακριά από τις πολιτικές και οικονομικές «ελίτ» αγρότες, οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος, οι απασχολούμενοι συνεχώς επί 365 μέρες στην πραγματική παραγωγή, είναι το μόνιμο «θύμα» του «ανταγωνισμού» μεταξύ ΥπΑΑΤ και ΥπΤουρισμού (Αγροτουρισμός), ή μεταξύ ΥπΑΑΤ και ΥπΑν (Αγορές Αγροτών), ή μεταξύ ΥπΑΑΤ και ΥΠΕΝ (δασικά & Χρήσεις γης), ή … μοιάζει ότι κάθε φορά και κάποιο Υπουργείο αναλαμβάνει τον ρόλο της επίθεσης του αστικού χώρου ενάντια στις τοπικές αγροτικές κοινωνίας και τους αγρότες …

Αρπάζοντας κάθε φορά από τους αγρότες τα καλύτερα κομμάτια του επαγγέλματός τους, ή αλλοιώνοντας τις έννοιες, όπως στον Αγροτουρισμό, και υποτιμώντας τον ρόλο της γεωργίας στην Εθνική ανάπτυξη και επιβίωση, εξωθούν τους αγρότες από επιχειρηματίες με επενδύσεις, σε απλούς ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ, χωρίς μέλλον …

Την Τρίτη, 23 Μαρ 2021, στις 20.00, οι Αγρότισσες με την κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231) οργανώνουν δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο facebook.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Exit mobile version