Αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1,3 τρισ. δολ. ΗΠΑ έως το 2030
H PwC, στην έκθεση «Powering Your Tomorrow», ποσοτικοποιεί για πρώτη φορά την οικονομική επίδραση των νέων και υφιστάμενων εφαρμογών χρήσης του 5G στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική μέριμνα, τους καταναλωτές, τα μέσα και τις οικονομικές υπηρεσίες. Η έκθεση αφορά σε οκτώ οικονομίες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησής: Αυστραλία, Κίνα, Γερμανία, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ).
Όπως προκύπτει, τα οφέλη στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα από την εφαρμογή του 5G θα επιφέρουν αλλαγές στις επιχειρήσεις, τις δεξιότητες και τις υπηρεσίες, προσθέτοντας 1,3 τρισ. δολ. ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2030.
Όντας κάτι περισσότερο από μια ταχύτερη έκδοση της συνδεσιμότητας 4G στις κινητές επικοινωνίες, η ταχύτητα, η αξιοπιστία, η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και η μαζική συνδεσιμότητα του 5G θα ωθήσουν τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και της ευρύτερης κοινωνίας, επιτρέποντας την καθολική πρόσβαση σε εξαιρετικά γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις. Σε συνδυασμό με επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και στο Internet of Things, το 5G μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η πλατφόρμα που θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και την κοινωνία να κατανοήσουν τα πλήρη οφέλη των εξελίξεων στις αναδυόμενες τεχνολογίες.
Οι προβλέψεις υπολογίζουν οικονομικά οφέλη για όλες τις οικονομίες που εξετάζονται στη μελέτη, καθώς το 5G προσφέρει τη δυνατότητα επανεξέτασης επιχειρηματικών μοντέλων, δεξιοτήτων, προϊόντων και υπηρεσιών. Τα οφέλη αυτά εντείνονται από το 2025 οπότε και οι εφαρμογές που στηρίζονται στο 5G θα είναι πιο διαδεδομένες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ΗΠΑ (484 δισ. δολ. ΗΠΑ), η Κίνα (220 δισ. δολ. ΗΠΑ) και η Ιαπωνία (76 δισ. δολ. ΗΠΑ) θα δουν τη μεγαλύτερη αύξηση τεχνολογικών εφαρμογών 5G, λόγω του μεγέθους των οικονομιών τους και των ισχυρών σύγχρονων κλάδων βιομηχανικής παραγωγής.
Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική (EMEA) αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από τις εφαρμογές του 5G στη βιομηχανία, λόγω του μεγέθους των κλάδων μεταποίησης. Αναδεικνύεται η σημασία του περιφερειακού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω προσεγγίσεων για την υιοθέτηση και τις ρυθμίσεις που αφορούν στην τεχνολογία.
Ο Wilson Chow, Global Technology, Media and Telecommunications Industry Leader της PwC Κίνας, σχολιάζει σχετικά:
«Τα νούμερα που αποτυπώνονται στη μελέτη μας ποσοτικοποιούν την επίδραση. Ίσως όμως ακόμα πιο σημαντική είναι η αποτύπωση της αξίας του 5G. Μεταβαίνοντας σε νέα επίπεδα συνδεσιμότητας και συνεργασίας οι εταιρείες θα μπορούν να δουν, να πράξουν και να επιτύχουν σε μεγαλύτερο βαθμό. Σίγουρα, το 5G θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και αλλαγή καθώς οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν και αναδιαμορφώνουν τον τρόπο λειτουργίας τους κατά την μετά-κορωνοϊό εποχή.
Καθώς η πανδημία επιταχύνει τη ψηφιοποίηση σε όλους τους κλάδους, το 5G θα λειτουργήσει ως καταλύτης. Θα αναδυθεί κατά την δεκαετία αυτή ως θεμελιώδες κομμάτι της κοινωνικής μας υποδομής και ως πλατφόρμα για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών, των νέων επιχειρηματικών μοντέλων, των δεξιοτήτων και των κλάδων».
Επίτευξη καλύτερων και ταχύτερων αποτελεσμάτων στην υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική μέριμνα
Πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής επίδρασης (530 δισ. δολ. ΗΠΑ) θα προέλθει από τον μετασχηματισμό της εμπειρίας που συνδέεται με την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική μέριμνα για ασθενείς, παρόχους και ιατρικό προσωπικό μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Ενώ η επιτάχυνση της τηλεϊατρικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας μας έδωσε μια ιδέα του μέλλοντος της υγειονομικής περίθαλψης, η απομακρυσμένη περίθαλψη είναι μόνο ένας από τους τομείς όπου το 5G μπορεί να επιδράσει καταλυτικά τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων για την υγεία όσο και σε εξοικονόμηση κόστους.
Επίδραση σε επίπεδο περιφέρειας & κλάδων
Σε επίπεδο κλάδου, οι επιδράσεις ποικίλουν για κάθε οικονομία. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία αναμένεται να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από τις εφαρμογές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η Ινδία από τις έξυπνες υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας, η Κίνα και η Γερμανία από τη βιομηχανία. Άλλοι κλάδοι που αναλύθηκαν στη μελέτη δείχνουν τις σημαντικές δυνατότητες των νέων και υφιστάμενων εφαρμογών κατά την επόμενη δεκαετία, που θα οδηγήσουν σε αλλαγές στις δεξιότητες, τις θέσεις εργασίας, τα καταναλωτικά προϊόντα και τις ρυθμίσεις:
- Οι εφαρμογές διαχείρισης έξυπνων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (SMART utilities management) θα υποστηρίξουν περιβαλλοντικούς στόχους για τη μείωση του άνθρακα και των αποβλήτων, μέσω της συνδυαστικής χρήσης έξυπνων μετρητών και δικτύων για εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και νερού μέσω της παρακολούθησης των διαρροών αποβλήτων και νερού (330 δισ. δολ. ΗΠΑ).
- Οι εφαρμογές καταναλωτών και media περιλαμβάνουν: παιχνίδια over-the-top (OTT), διαφήμιση σε πραγματικό χρόνο και εξυπηρέτηση πελατών (254 δισ. δολ. ΗΠΑ)
- Οι εφαρμογές μεταποίησης και βαριάς βιομηχανίας περιλαμβάνουν: παρακολούθηση και μείωση ατελειών, αυξημένη χρήση αυτόνομων οχημάτων (134 δισ. δολ. ΗΠΑ)
- Οι εφαρμογές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συμπεριλαμβάνουν τη μείωση της απάτης και τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη (86 δισ. δολ. ΗΠΑ)
Ο Γιώργος Κολλιδάς, Partner, Technology Leader σχολίασε σχετικά: «Το 5G αποτελεί κάτι παραπάνω από συνδεσιμότητα επικοινωνιών. Προσφέρει μια νέα οπτική για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τον ανασχεδιασμό των επιχειρηματικών μοντέλων του μέλλοντος. Δεδομένης της κλίμακας των δυνατοτήτων και των επιδράσεων του, κάθε επιχείρηση θα χρειαστεί ένα σχέδιο για την εφαρμογή του 5G σε βάθος πενταετίας. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει τεχνολογικές και επιχειρηματικές στρατηγικές, που στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση των ευκαιριών και την προετοιμασία του τρόπου με τον οποίο το επιχειρησιακό μοντέλο, οι λειτουργίες και η τεχνολογική δομή υποστηρίζουν και αφομοιώνουν τις αλλαγές και τη μετάβαση σε έναν νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με τους πελάτες, την αλυσίδα εφοδιασμού και τις ρυθμιστικές αρχές».
Πολιτική και εμπιστοσύνη
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η εμβέλεια του τεχνολογικού δυναμικού του 5G θα απαιτήσει από τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να εξετάσουν νέες προσεγγίσεις σε επίπεδο αλληλεπίδρασης με τους καταναλωτές και ρυθμιστικών αρχών, με βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία.
Ο Wilson Chow σχολιάζει: «Για κάθε νέα τεχνολογία, οι πολιτικές, η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη του κοινού αποτελούν κρίσιμους παράγοντες. Είτε αφορά στην χρήση αυτοκινούμενων οχημάτων ή τηλεϊατρικής, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των δεδομένων, αναπτύσσονται οι υποδομές ή συνεργάζονται μεταξύ τους διαφορετικοί κλάδοι, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, χρειάζεται να μετατοπιστεί από την εστίαση στον έλεγχο και τη ρύθμιση της τεχνολογίας προς την προώθηση της διαφάνειας, τη δημιουργία και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού στη χρήση και τις δυνατότητές του του 5G».
Μπορείτε να λάβετε αντίγραφο της έκθεσης εδώ