Αρχική Αυτοδιοίκηση Την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ προτείνει ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου

Την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ προτείνει ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου

Πέτρος Φιλίππου

Την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ προτείνει σαν λύση ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, αναφερόμενος στο πρόβλημα με τις πτώσεις των δέντρων κατά τη διάρκεια της “Μήδειας”.

«Το  πρόβλημα», τονίζει, σε επιστολή του, προς το in.gr, o Πέτρος Φιλίππου,  «δεν λύνεται με την αποψίλωση των δασών, αλλά με την υπογειοποίηση του δικτύου. Πρόκειται άλλωστε για μια συμβατική υποχρέωση χρόνων, που ήδη θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί».

Ο κ. Φιλίππου, ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός, τον οποίο για περισσότερα από 25 χρόνια εμπιστεύονται και εκλέγουν οι δημότες του Δήμου Σαρωνικού, στην παρέμβαση του, για τα όσα προβλήματα δημιούργησε η πρόσφατη ” Μήδεια”, αναφέρεται στην Ίμβρο και την οργανωμένη αποψύλωση των δασών της από τους Τούρκους, θυμάται ένα ξεχασμένο εδώ και χρόνια επάγγελμα στην Ελλάδα, που όμως φρόντιζε, αφιλοκερδώς τα δάση της χώρας μας, το επάγγελμα των “ρετσινάδων” (η συλλογή του ρετσινιού, παλιότερα ήταν η κύρια απασχόληση για ένα πολύ μεγάλο μέρος των Αρβανίτικων οικογενειών στην Ελλάδα).

Επισημαίνει πως «Ουδέποτε υπήρξε  ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τα πευκοδάση, για τις πευκόφυτες και τις δασωμένες περιοχές, όπως επίσης και για τους οικισμούς που βρίσκονται σε πρώην δασικές εκτάσεις  ή εντός πυκνής βλάστησης».

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας «Η κλιματική αλλαγή παράγει πλέον επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Η συντεταγμένη πολιτεία έχει ευθύνη αντί να εκφράζει δυσαρέσκεια, παράπονα και ενόχληση, να ασκήσει μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική. Μια πολιτική που να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες και να προστατεύει τον φυσικό πλούτο και τη ανθρώπινη ζωή. Μια πολιτική κοστολογημένη και συντεταγμένη και κυρίως να ξεκαθαρίζει ποιος θα υλοποιήσει αυτήν την πολιτική».

Σας παραθέτουμε την επιστολή του κ. Πέτρου Φιλίππου και το άρθρο του in.gr

Δήμαρχος Σαρωνικού: Στην Τουρκία προστατεύουν τα πευκοδάση τους. Όπως έκαναν παλαιά στην Ελλάδα οι ρετσινιάριδες

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου μας έστειλε μια επιστολή παρέμβαση σε όσα ζήσαμε ως κοινωνία αυτές τις ημέρες.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ,  ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΜΗΔΕΙΑ» ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΤΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ;

Αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η ‘’ Μήδεια’’ που είχαν ως αποτέλεσμα συμπολίτες μας να στερηθούν υπό δύσκολες συνθήκες τα πλέον αναγκαία αγαθά, όπως το ηλεκτρικό και το νερό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη «ενοχλησή του» για τον προβληματικό συντονισμό υπηρεσιών και φορέων.

Η αλήθεια είναι ότι δεν αντιλαμβάνομαι τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι ουδέποτε υπήρξε από την Ελληνική Πολιτεία – και τονίζω ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό ζήτημα- συγκεκριμένη πολιτική διαχείρισης των δασών τουλάχιστον για την Αττική.

Ουδέποτε υπήρξε  ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τα πευκοδάση, για τις πευκόφυτες και τις δασωμένες περιοχές, όπως επίσης και για τους οικισμούς που βρίσκονται σε πρώην δασικές εκτάσεις  ή εντός πυκνής βλάστησης.

Πριν αρκετά χρόνια είχα επισκεφθεί την Ίμβρο, όπου είδα στα πευκοδάση της, την παρουσία οργανωμένων συνεργείων, τα οποία είχαν την ολοκληρωμένη ευθύνη για το αραίωμα των δέντρων και τον καθαρισμό του δάσους, όπου έκριναν και εκτιμούσαν ότι η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους, και κυρίως τα ηλεκτρικά δίκτυα όλα αποψιλωμένα από βλάστηση. Και προφανώς αυτός είναι ο λόγος που η γειτονική Τουρκία έχει τόσες λίγες καταστροφές σε σχέση με μας. Την ίδια φροντίδα βέβαια σε περιοχές της Αττικής, όπως ο Κουβαράς, η Μάνδρα, τα Βίλια, επιδείκνυαν κάποτε  οι ρετσινιάρηδες  που εκμεταλλεύονταν τότε τη ρετσίνη.

Σήμερα πια, κι ενώ πολλά από αυτά τα δάση έχουν γίνει οικισμοί, δυστυχώς δεν έχουν καθοριστεί από την πολιτεία οι κανόνες συντήρησης και φροντίδας αυτών των περιοχών. Ανοίγει πάντα μια προσχηματική συζήτηση μετά από μια μεγάλη κρίση και πάντα λήγει χωρίς αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα από την κρίση.

Και μέσα σε αυτές τις προσχηματικές συζητήσεις ακούγονται και σοβαρές ανακρίβειες ή μισές αλήθειες. Είναι σωστό ότι η πρώην ΔΕΗ και νυν ΔΕΔΔΗΕ με νόμο, έχει την αρμοδιότητα να καθαρίζει στην περιοχή ευθύνης,  όπου τα δίκτυα των καλωδίων του κινδυνεύουν από δέντρα ή κλαδιά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυτή η υποχρέωση έχει ατονίσει από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ  για οικονομικούς κυρίως λόγους.  Και αυτοί οι λίγοι πλεον καθαρισμοί γίνονται πολλές φορές και με την επιχειρησιακή συμβολή των δήμων. Το πρόβλημα όμως με τις πτώσεις των δέντρων, οι οποίες στην τελευταία κακοκαιρία αποτέλεσαν σχεδόν μαζικό φαινόμενο , δεν λύνεται με την αποψίλωση των δασών, αλλά με την υπογειοποίηση του δικτύου. Πρόκειται άλλωστε για μια συμβατική υποχρέωση χρόνων, που ήδη θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί.

Είναι σαφές ότι αν δεν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε διαρκώς αυτού του μεγέθους τις καταστροφές θα πρέπει άμεσα, ειδικά για την Αττική, να τεθούν κανόνες συντήρησης και προστασίας των εν λόγω περιοχών, να αποδοθεί ένα πλαίσιο ξεκάθαρων αρμοδιοτήτων και να γίνει ακριβής κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων, ώστε κάθε εμπλεκόμενος φορέας να μπορεί να ανταποκριθεί με συνέπεια στην ευθύνη για την υλοποίηση μιας καθορισμένης πολιτικής που κυρίως έχει να κάνει με την πρόληψη για τις όποιες καταστροφές. Να ξεκαθαρισθεί ποιος κάνει τι και κυρίως από πού χρηματοδοτείται για την συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Συνήθως η ευθύνη από την κεντρική διοίκηση αποδίδεται πάντα προς την Αυτοδίοικηση, που είναι ο εύκολος και αναλώσιμος υπεύθυνος, ενώ από πλευράς κυβέρνησης είναι ανύπαρκτη η οποιαδήποτε χάραξη πολιτικής και ξεχωριστών αρμοδιοτήτων, από όπου θα μπορούν να αναζητηθούν και οι υπεύθυνοι. Εδώ λοιπόν υπάρχει και η μεγάλη ευθύνη.

Η κλιματική αλλαγή παράγει πλέον επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Η συντεταγμένη πολιτεία έχει ευθύνη αντί να εκφράζει δυσαρέσκεια, παράπονα και ενόχληση, να ασκήσει μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική. Μια πολιτική που να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες και να προστατεύει τον φυσικό πλούτο και τη ανθρώπινη ζωή. Μια πολιτική κοστολογημένη και συντεταγμένη και κυρίως να ξεκαθαρίζει ποιος θα υλοποιήσει αυτήν την πολιτική

 Πέτρος Φιλίππου, δήμαρχος Σαρωνικού