Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο επίκεντρο διεθνών εκδηλώσεων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο επίκεντρο διεθνών εκδηλώσεων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου, το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Ουκρανία και το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στο Παρίσι (CCHEL) διοργάνωσαν σήμερα διαδικτυακές εκδηλώσεις γύρω από τη σημαντικότητα της ελληνικής γλώσσας.

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνική Γλώσσας το 2017, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

Στα πλαίσια των εορτασμών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Ουκρανία παρουσίασε στις 12.30 διαδικτυακή εκπαιδευτική  συνάντηση μαθητών που γνωρίζουν ή θέλουν να μάθουν ελληνικά, σε  συνεργασία με το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Ρωμανο-Γερμανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Οδησσού.

Με θέμα «Το συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της ελληνικής γλώσσας και των παραμυθιών», τα παιδιά διαβάζουν και συνοψίζουν αποσπάσματα ελληνικών μύθων και παραμυθιών και ανακαλύπτουν τα μυστικά της ελληνικής γλώσσας, ενώ ταυτόχρονα συνειδητοποιούν πόσες ελληνικές λέξεις ήδη γνωρίζουν και χρησιμοποιούν και πόσο κοντά γλωσσολογικά είναι η Ελλάδα και η Ουκρανία.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Α. Κούκης.

Παράλληλα, το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στο Παρίσι (CCHEL) διοργάνωσε τη διαδικτυακή συζήτηση «Γιατί τα ελληνικά;» με τη συμμετοχή σημαντικών καθηγητών και μεταφραστών αρχαίων ελληνικών, λογοτεχνίας και Ιστορίας. Πρόκειται για μία διεθνή εκδήλωση για την πολυσημαντικότητα, τη διαχρονικότητα, τη μοναδικότητα και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας, της οποίας γραπτά κείμενα έχουμε από τον 15ο αιώνα.

Στους αξιότιμους ομιλητές ο διευθυντής σπουδών στο EHESS, Πιέρ Ζουντέ ντε λα Κομπ, Γάλλος μεταφραστής της Ιλιάδας το 2020, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Ενρί Τονέ, η πρώην γενική διευθύντρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Όλγα Κοσμίδου και η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου.