Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) σε μια ανοιχτή συζήτηση για τη δημοσιογραφία εν καιρώ της Covid-19 κρίσης, στο πλαίσιο του διαδικτυακού Forum Δημοσιογραφίας του iMEdD.
Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ πραγματοποίησαν την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου μια ανοιχτή, διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ δημοσιογράφων αλλά και του κοινού, για καίρια ζητήματα δημοσιογραφίας εν καιρώ της Covid-19 κρίσης, στο πλαίσιο του διαδικτυακού Forum Δημοσιογραφίας “Reflect, Reform, Restart” από το iMEdD (incubator for Media Education and Development). Αφορμή του webcast των ΔΙΑΛΟΓΩΝ στάθηκε η avant-première του ντοκιμαντέρ «Παρόντες», του Γιώργου Αυγερόπουλου, που αποτελεί την πρώτη παραγωγή ντοκιμαντέρ από το iMEdD, και η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά πριν από το webcast. Κεντρικός ομιλητής ήταν o Γιώργος Αυγερόπουλος, πλαισιωμένος από αναγνωρισμένους και βραβευμένους δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστές, που συνεργάστηκαν στο ντοκιμαντέρ, παραμένοντας παρόντες μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη.
Οι «Παρόντες», συνέχεια και μετεξέλιξη του ομώνυμου πολυμεσικού project που ξεκίνησε το iMEdD τον Απρίλιο του 2020, ξεδιπλώνονται με φόντο το δημόσιο σύστημα υγείας, παρατηρώντας σε βάθος χρόνου τους επιφανείς πρωταγωνιστές της διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και τους αφανείς ήρωές της. «Όσοι είμαστε ζωντανοί αυτή τη στιγμή, πρέπει να είμαστε παρόντες με όλη μας την ύπαρξη για να μπορούμε να βλέπουμε, να παρατηρούμε και να αντιδρούμε, στη μνήμη όλων όσοι χάθηκαν. Αυτή η απώλεια δεν πρέπει να είναι μια απλή αναφορά από αριθμούς», ανέφερε ο Γ. Αυγερόπουλος. «Υπάρχει μια μονοφωνία στον πολιτικό διάλογο. Θα αισθανόμουν καλύτερα αν άκουγα περισσότερες κριτικές φωνές από δημοσιογράφους», σχολίασε ο Γ. Αυγερόπουλος αναφερόμενος στα προβλήματα των ελληνικών ΜΜΕ που αναδείχτηκαν με αφορμή αυτή την πανδημία προσθέτοντας πως «οι δημοσιογράφοι έχουμε υποχρέωση να αναστρέψουμε αυτή τη μονοφωνία».
Στο κομμάτι της ενημέρωσης και της άντλησης στοιχείων για τους δημοσιογράφους αλλά και στην πρόσβαση σε δεδομένα για την COVID-19, αναφέρθηκε και η Άννα – Κύνθια Μπουσδούκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια «ΙΣΝ Διάλογοι», Δημοσιογράφος, επισημαίνοντας πως «στην Ελλάδα ισχύει το εξής παράδοξο, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο: Δεν έχει διατεθεί σε δημοσιογράφους, πανεπιστήμια και πολίτες μια βάση με δεδομένα για την COVID-19. Έτσι, από την πρώτη σχεδόν ημέρα της πανδημίας, οι δημοσιογράφοι του iMEdD Lab δημιούργησαν μία εφαρμογή που παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου, διαθέτοντας τα δεδομένα της ανοιχτά σε όλους, τα οποία μάλιστα έφτασαν να χρησιμοποιούνται ακόμα και από το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να ενημερώσει τη δική του εφαρμογή, ελλείψει αντίστοιχης βάσης από τον ΕΟΔΥΥ».
Αναφερόμενος σε όσα μάθαμε μετά από ένα χρόνο υπό την σκιά της Covid-19, αλλά και στην επόμενη μέρα, ο Γ. Αυγερόπουλος δήλωσε πως «υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας. Αυτό που με απασχολεί είναι πως θα αποκωδικοποιήσουμε τα μαθήματα που μας έδωσε η πανδημία ώστε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Δεν πρέπει να γυρίσουμε σε πολιτικές πριν την πανδημία. Πρέπει να πάμε μπροστά ως κοινωνία».
Στη συζήτηση των ΔΙΑΛΟΓΩΝ συμμετείχαν και οι: Έλενα Αποστολίδου (δημοσιογράφος), Σοφία Εξάρχου (σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός), Μαριάννα Κακαουνάκη (δημοσιογράφος), Γιάννης Κολεσίδης (φωτοειδησεογράφος), Κώστας Κουκουμάκας (δημοσιογράφος), Γιάννης Μουτάφης (φωτορεπόρτερ, κινηματογραφιστής), Γιάννης Ντρενογιάννης (δημοσιογράφος), Αλεξία Τσαγκάρη (ρεπόρτερ, κινηματογραφίστρια), Φοίβη Φρονίστα (δημοσιογράφος, παραγωγός, οπερατέρ) και Φένια Χαλά (δημοσιογράφος).
Στη συζήτηση των ΔΙΑΛΟΓΩΝ την πρώτη μέρα του δημοσιογραφικού forum που ήταν αφιερωμένη στο «Reflect», δηλαδή στον προβληματισμό για όσα ζούμε λόγω της πανδημίας, οι συμμετέχοντες έκαναν μια ανασκόπηση για το πώς η φετινή χρονιά επηρέασε την δημοσιογραφία και την κοινωνία, αλλά και τι σήμαινε η Πανδημία για τις δυνατότητες καταγραφής και μετάδοσης της είδησης στους πολίτες, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να παραμείνουμε όλοι παρόντες.