Αρχική Αθλητικά Run Messinia: Τρέχουμε για την ελευθερία

Run Messinia: Τρέχουμε για την ελευθερία

10 υπεραποστάσεις σε 10 ημέρες για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η μεσσηνιακή γη κατέχει μια ξεχωριστή και ιστορική θέση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εκεί δόθηκαν μερικές από τις σημαντικότερες μάχες του Αγώνα, όπως η μάχη στη Σφακτηρία, στο Νιόκαστρο, η μάχη στο Μανιάκι, που στοίχισε τη ζωή στον ηρωικό Παπαφλέσσα, αλλά και η ναυμαχία του Ναβαρίνου που επισφράγισε ουσιαστικά τη λήξη της Επανάστασης και σήμανε την ελευθερία της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Το Run Messinia αποτελεί έναν υπεραμαραθώνιο αγώνα δρόμου, συνολικής απόστασης περίπου 421 χιλιομέτρων, φόρο τιμής στα σημαντικά γεγονότα και στους αλησμόνητους αγώνες των ηρώων του 1821. Μέσω της έκδοσης του Run for Freedom, 10 δρομείς θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν 10 υπεραποστάσεις, μέσα σε 10 ημέρες, στις αρχές του Μαρτίου του 2021, διασχίζοντας ιστορικά μέρη και μνημεία της Μεσσηνίας, τα οποία σχετίζονται με την ελληνική επανάσταση.

10 δρομείς – 10 συνολικά μαραθώνιοι – 10 ημέρες

Καθημερινά, 10 συνολικά δρομείς θα συμμετέχουν σε κάθε αγώνα. Πρεσβευτής της όλης προσπάθειας του Run Messinia Run for Freedom θα είναι ο σπουδαίος Ελληνοαμερικανός υπερμαραθωνοδρόμος Κωνσταντίνος Καρνάζης, ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙΜΕ. Ο Καρνάζης θα τρέξει και τους 10 αγώνες, σε 10 συνεχόμενες ημέρες. Να σημειώσουμε εδώ, ότι στην Ελληνική Επανάσταση βρέθηκαν αρκετοί Αμερικανοί εθελοντές, οι οποίοι πολέμησαν ηρωικά στο πλευρό των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε αυτόν τον ιστορικό υπερμαραθώνιο ο Καρνάζης δήλωσε σχετικά: «Ως περήφανος Ελληνοαμερικανός, είναι μεγάλη μου τιμή που συμμετέχω σε αυτό το ιστορικό εγχείρημα που εξυμνεί και γιορτάζει την ελληνική ανεξαρτησία σε αυτή τη μνημειώδη επέτειο των 200 ετών. Το δρομικό κομμάτι δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο ούτε ο ελληνικός αγώνας για την ελευθερία ήταν».

Αντίστοιχα, η πρωταθλήτρια πατρινής καταγωγής, Μαρία Πολύζου, ούσα βαλκανιονίκης και η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε Μαραθώνιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ στον Μαραθώνιο δρόμο (2:33:40), έχοντας παράλληλα επιτύχει τον Φειδιππίδειο Άθλο Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα 524χλμ., και προπονήτρια δρόμων αντοχής, ανέφερε σχετικά με το εν λόγω εγχείρημα: «Πρόκειται για μια διοργάνωση που τιμά τον μεγάλο αγώνα του 1821. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα τιμηθεί η ελληνική επανάσταση από έναν αγώνα όπως ο υπερμαραθώνιος και θα τιμήσουμε με τον δικό μας τρόπο τις πόλεις από τις οποίες ξεκίνησε η επανάσταση. Εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωση. Είμαι στο πλευρό σας».

Τιμούμε την ιστορία τρέχοντας

Ο νομός Μεσσηνίας πρωτοστάτησε στον Αγώνα της ελευθερίας, με οπλαρχηγούς και πολιτικούς που προέρχονταν από τα συγκεκριμένα μέρη και με απογόνους τους που πρωταγωνιστούν στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας έως και σήμερα. Παραμονές της Επανάστασης του 1821, όπου επικρατούσε επαναστατικός αναβρασμός σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Πελοπόννησο και ενώ είχε αποφασιστεί η έναρξη της Επανάστασης, η Μεσσηνία συνεισέφερε με ένα πλήθος οπλαρχηγών και αγωνιστών που είχαν μυηθεί στους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας όπως οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας, Νικηταράς, Αναγνωσταράς, Παπατσώνης και πολλοί ακόμη.

Η διοργάνωση τιμά τους μεγάλους αυτούς ήρωες του 1821 που πρωτοστάτησαν στις μάχες του Αγώνα και οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Η μεγαλύτερη δε στιγμή στην ιστορία της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Καλαμάτας ήταν η απελευθέρωση της πόλης στις 23 Μαρτίου 1821, όταν οι Έλληνες οπλαρχηγοί, με τη συνδρομή των Μανιατών υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, εισήλθαν στην πόλη και την απελευθέρωσαν.

Σε συνεργασία με τον παγκοσμίου φήμης και Πελοποννησιακής καταγωγής υπερμαραθωνοδρόμο, Καρνάζη, η διοργάνωση αναδεικνύει τις αξίες των ηρώων που κάλυπταν πεζοί μεγάλες αποστάσεις για να πολεμήσουν και να μετακινηθούν, με ιδιαίτερο σθένος και αυταπάρνηση, ταυτίζοντας τες με αξίες που εντοπίζουμε σήμερα στο τρέξιμο υπεραποστάσεων. Το τρέξιμο άλλωστε, είναι ένα άθλημα που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ένα αγώνας υπεραπόστασης απαιτεί πολύ περισσότερα πράγματα από τον αθλητή σε σχέση με τις μικρότερες αποστάσεις, όχι μόνο σωματικά αλλά κυρίως ψυχολογικά και διανοητικά. Ιδιαίτερα δε ένας τέτοιος αγώνας στα βουνά, προσφέρει στον αθλητή τη δυνατότητα να βιώσει καταστάσεις που κανένα άλλο δρομικό αγώνισμα δεν μπορεί να του προσφέρει. Η πρόκληση είναι μεγάλη, όπως και η ανταμοιβή. Στο Run Messinia ουσιαστικά δεν αναμετριέται ο κάθε αθλητής με τους συναθλητές του, αλλά με το ίδιο το βουνό και τη φύση καθώς και τα δικά του προσωπικά όρια. Η διοργάνωση ήρθε για να αναδείξει τη σημασία του να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες και να συνεχίζουμε, αξίες συνώνυμες με αυτές της Επανάστασης του 1821 και γενικότερα της Ελληνικής Ιστορίας. Όπως οι αθλητές θεωρούν αδύνατο το επίτευγμα των 10 υπεραποστάσεων, μέσα σε 10 ημέρες, το ίδιο αδύνατη θεωρούσαν ιστορικά και το αποτέλεσμα της Επανάστασης.  

421 χιλιόμετρα τρέξιμο στη Μεσσηνιακή γη

Η διοργάνωση έχει ως στόχο να αναδείξει ιστορικά και τουριστικά τις περιοχές που συνδέθηκαν με την Ελληνική Επανάσταση στη Μεσσηνία. Το  Run for Freedom θα ξεκινήσει από την Αρεόπολη. Οι δρομείς θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν από ιστορικά μέρη της Μεσσηνίας όπως η Καρδαμύλη, η Βέργα, η Καλαμάτα, η Νέδουσα, η Πολιανή, η Σκάλα, το Νεοχώρι, η Κατσαρού, το Σολάκι, η Μερόπη, το Λουτρό, το Διαβολίτσι, η Καλλιρρόη, το Ραμοβούνι, το Μανιάκι, τα Κάτω Μηνάγια, η Κορώνη, η Μεθώνη, το Νεόκαστρο, το χωριό Κρεμμύδια, η Σχινόλακκα, το Παλαιόκαστρο και φυσικά να τερματίσουν στην ιστορική Πύλο.

Ο Μεσσήνιος υπερμαραθωνοδρόμος Βασίλης Κουμανάκος που έχει ολοκληρώσει τον “Marathon de Sables” διανύοντας 260 χλμ. στην έρημο Σαχάρα, δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή στο Run Messinia: «Αποτελεί ξεχωριστή τιμή να τρέξω στα χνάρια των κλεφτών κι αρματολών και να επισκεφτώ τα λημέρια τους, τα προπύργια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ‘21. Να θυμηθούμε πως η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν είναι μια λέξη στον εθνικό μας ύμνο, μα μια κατάσταση για την οποία πρέπει να αγωνιζόμαστε καθημερινά. Κι αυτός ο αγώνας καθορίζει τη Μοίρα μας».

Οι συμμετοχές στον αγώνα θα πραγματοποιηθούν μέσω πρόσκλησης, ενώ πολύ λίγες θέσεις θα ανοίξουν για το κοινό. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί με βάση το αυστηρό  υγειονομικό πρωτόκολλο και την έγκριση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΥΕΕ-ΓΓΑ), σεβόμενη τις συνθήκες της πανδημίας Covid-19. 

Δείτε εδώ το teaser video του Run Messinia: https://youtu.be/JWVipmMfSiE

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.