Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Καλλιεργώντας ένα καλύτερο μέλλον για παραγωγούς φασολιού στις Πρέσπες

Καλλιεργώντας ένα καλύτερο μέλλον για παραγωγούς φασολιού στις Πρέσπες

Κάθε χρόνο, στις αρχές φθινοπώρου, πριν ακόμη οι σπόροι του φασολιού ωριμάσουν και οι λοβοί των φασολιών έχουν πάρει ένα υποκίτρινο χρώμα, οι καλλιεργητές στις Πρέσπες ξεκινούν τη συγκομιδή του. Φέτος, η συγκομιδή καθυστέρησε, λόγω καιρικών συνθηκών, και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο.

Η διαδικασία καλλιέργειας φασολιού ήταν αρκετά διαφορετική τη φετινή χρονιά από πολλές απόψεις. Όχι μόνο εξαιτίας των καθυστερήσεων στη συγκομιδή αλλά κυρίως γιατί οι «συνθήκες» και τα μέσα καλλιέργειας ήταν πολύ διαφορετικά από άλλες χρονιές. Οι βιοκαλλιεργητές φασολιού στις Πρέσπες είχαν φέτος στη διάθεσή τους τεχνολογία που τους έδινε τη δυνατότητα να παρακολουθούν από το κινητό τους, ανά πάσα στιγμή, το χωράφι τους, όπως τη θερμοκρασία εδάφους και αέρα, και αναλόγως να προσαρμόζουν τις μεθόδους καλλιέργειας στις πραγματικές ανάγκες του χωραφιού τους. Στο πλάι τους, είχαν επίσης εξειδικευμένους επαγγελματίες από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, οι οποίοι τους συμβούλευαν σχετικά με τις καλύτερες πρακτικές διαχείρισης της καλλιέργειάς τους και τους προσέφεραν εξατομικευμένες εκπαιδεύσεις για τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.

Ανάμεσα στους έξι βιοκαλλιεργητές, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης παραγωγών βιολογικού φασολιού στην περιοχή των Πρεσπών, ήταν ο Λάζαρος και ο Νίκος οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία τους και τους τρόπους που τους βοήθησε, στην πράξη, η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

«Πλέον δεν χρειάζεται να υποθέτω τι συμβαίνει στο χωράφι μου, αλλά το γνωρίζω με βεβαιότητα. Και όλα αυτά τα πολύτιμα στοιχεία τα βρίσκω εύκολα στο κινητό μου», δήλωσε ο Λάζαρος Νικολάου, ενώ ο Νίκος Παπαδόπουλος είπε «Αισθάνομαι τυχερός, γιατί μπορώ να συνεργαστώ με ειδικούς επιστήμονες και να βλέπω διαφορά και στην ποιότητα και στην ποσότητα του φασολιού μου. Όταν συνδυάζεται η εμπειρία με την επιστήμη, πάντα υπάρχει αποτέλεσμα».

Το πιλοτικό πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας και εκπαίδευσης των αγροτών συνεχίζεται και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, η οποία ξεκινά τον Απρίλιο του 2021. Το πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης Poliprespa, που υλοποιείται από τοπικούς φορείς των Πρεσπών, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με έμφαση στους άξονες του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ο χειμωνιάτικος καιρός είναι ιδανικός για φασολάδα Πρεσπών. Δοκιμάστε να τη μαγειρέψετε με βιολογικά φασόλια Πρεσπών και πείτε μας τη γνώμη σας.