Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Μια βουτιά στο έργο του SafeWaterSports

Μια βουτιά στο έργο του SafeWaterSports

Ένα κοριτσάκι πάνω σε ένα στρώμα μονόκερου μέσα στη θάλασσα είναι μια εικόνα χαριτωμένη, τρυφερή. Eκτός, βέβαια, εάν πλέει στα ανοιχτά, μόνο του, χιλιόμετρα μακριά από την παραλία και τους γονείς του. Εκεί θυμίζει περισσότερο σκηνή από θρίλερ.

Και μπορεί το συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη φέτος το καλοκαίρι, στα ανοιχτά της Κορίνθου, να είχε καλό τέλος, καθώς το κοριτσάκι σώθηκε από διερχόμενο καράβι, αλλά, δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα παιδιά. Τα επίσημα νούμερα το επιβεβαιώνουν: o πνιγμός στη θάλασσα αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα για παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών, στην Ελλάδα. Eνώ κάθε χρόνο στις θάλασσές μας χάνονται, κατά μέσο όρο, 344 άνθρωποι.

Η πιο θλιβερή, ωστόσο, διαπίστωση, είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εκατοντάδες ζωές, εάν υπήρχε η κατάλληλη εκπαίδευση, σε γονείς και παιδιά, για την ασφάλεια στο νερό. Μέσα από αυτή τη θλιβερή διαπίστωση δημιουργήθηκε μια θετική προοπτική: ένας οργανισμός που το έβαλε σκοπό να αντιστρέψει αυτά τα νούμερα, κι εάν μπορεί, ακόμη, και να τα μηδενίσει. Το όνομά του SafeWaterSports.

Aπό το 2015 που δημιουργήθηκε ο οργανισμός προσπαθεί να προσεγγίσει τη λύση στο φαινόμενο, από όλες τις πιθανές πλευρές και διαστάσεις. Eνα σημαντικό, πρώτο βήμα ήταν ο έλεγχος των κέντρων θαλάσσιων σπορ και δραστηριοτήτων, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό λειτουργεί παράνομα. Για αυτόν τον λόγο, οι άνθρωποι του SafeWaterSports ανέπτυξαν ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα καταχώρησης των κέντρων, το οποίο στη συνέχεια παραχώρησαν δωρεάν στις ελληνικές και κυπριακές λιμενικές αρχές, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο τους για την ηλεκτρονική διαχείριση των αδειών, ελέγχων και παραβάσεων.

Παράλληλα, δημιούργησαν μια εύχρηστη, δωρεάν εφαρμογή για κινητά (android και apple) για όποιον επιθυμεί να βρει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας περισσότερων από 3400 παραλιών σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως βάθος νερού, παρουσία ναυαγοσώστη και πρόσβαση για ΑΜΕΑ, τους κανονισμούς ασφαλείας για κάθε θαλάσσιο σπορ, τις νόμιμες και πιστοποιημένες επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ κ.ά.

Η νομοθεσία ήταν ένας άλλος τομέας, με τον οποίο ασχολήθηκε η ομάδα του SafeWaterSports, δεδομένου ότι παρουσίαζε αρκετά κενά. Μια από αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες ήταν η θεσμοθέτηση της λειτουργία σχολών ναυαγοσωστικής και ναυαγοσωστικών υπηρεσιών στις παραλίες.

Μεγάλο βάρος, εάν όχι το μεγαλύτερο, έδωσαν στην εκπαίδευση των παιδιών. Γιατί η ασφάλεια στο νερό κι ο σεβασμός στη θάλασσα καλλιεργούνται από μικρή ηλικία, μέχρι που γίνονται, σταδιακά, δεύτερη φύση. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθει ένα παιδί, εάν όχι το παιχνίδι; Παραμύθια με κεντρικό ήρωα ένα χταπόδι, συνέδρια θαλασσοφύλακων, playmobil, παζλ και επιτραπέζια παιχνίδια διοργανώνονται μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες, μέσα από την e-learning πλατφόρμα που περιλαμβάνει περισσότερες από 50 δραστηριότητες και μια εκπαιδευτική βιωματική βαλίτσα -και τα δύο πρωτοβουλίες του SafeWaterSports. Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια από την έναρξη της δράσης, έχουν εκπαιδευτεί περισσότερα από 160.000 παιδιά.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, επίτευγμα του οργανισμού είναι και το πιο πρόσφατο. Καθώς μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του SafeWaterSports, το οποίο σχεδιάστηκε με ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θα διδάσκεται, ως μέρος της βασικής εκπαίδευσης, σε παιδιά δημοτικού.

Γιατί, τελικά, είναι σημαντικό ένα παιδί να ξέρει να προσθέτει, να διαβάζει και να γράφει. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να ξέρει πώς να προστατεύσει την ίδια του τη ζωή. Μέσα κι έξω από το νερό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.