Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά SNF Dialogues Webcast – Το Φαινόμενο της Πεταλούδας: Γεωπολιτική & Αλληλεπίδραση

SNF Dialogues Webcast – Το Φαινόμενο της Πεταλούδας: Γεωπολιτική & Αλληλεπίδραση

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) συζήτησαν για τις γεωπολιτικές ισορροπίες και τους διεθνείς συσχετισμούς μεταξύ των χωρών.

Λίγες μόλις ώρες μετά την πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό iMEdD (incubator for Media Education and Development), βρέθηκαν στο snfdialogues.org και συζήτησαν για τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις και τους διεθνείς συσχετισμούς μεταξύ των χωρών. 


Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Γιώργος Τζογόπουλος, Ερευνητής στο Begin-Sadat Centre for Strategic Studies (BESA) και το ΕΛΙΑΜΕΠ, Διευθυντής Σινοευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Centre International de Formation Européenne (CIFE), Διδάσκων Διεθνών Σχεσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Brady Kiesling, Συγγραφέας & Πρώην Αμερικανός Διπλωμάτης και η Κατερίνα Σώκου, Δημοσιογράφος / Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.


Ο Κωνσταντίνος Φίλης αναφερόμενος στις παγκόσμιες γεωπολιτικές μεταβολές, δήλωσε πως «Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κόσμος είναι πιο άναρχος απ’ ότι ήταν τις περασμένες δεκαετίες. Συντελούνται γεωπολιτικές μεταβολές και αυτό που είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για την Ελλάδα είναι η αποδόμηση του διεθνούς δικαιοκρατικού συστήματος με αποτέλεσμα να δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στη συναλλαγματική διπλωματία και τις χώρες που την εκφράζουν. Τρανό παράδειγμα ο Πρόεδρος Τραμπ που δεν πιστεύει ότι το μέτωπο ΗΠΑ-ΕΕ πρέπει να μείνει αρραγές, κάτι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αναθεωρητικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία». 


Αναφερόμενος στα εσωτερικά δρώμενα των ΗΠΑ, ο Γιώργος Τζογόπουλος σχολίασε πως «Οι δημοκρατικοί έχουν πέσει στην παγίδα ανάλυσης των εσωτερικών δρώμενων στις ΗΠΑ, σε σχέση με το τι κάνει ο Πρόεδρος Τραμπ μόνο, χωρίς να αναδεικνύουν μια δική τους ατζέντα, η οποία μπορεί να εμπνεύσει τους Αμερικανούς πολίτες. Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, ο Αμερικανός Πρόεδρος κάνει αυτά που είχε πει πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016 και οι Αμερικανοί πολίτες τον ψήφισαν».


Ο Brady Kiesling αναφέρθηκε στο ρόλο των ΗΠΑ αλλά και την επόμενη μέρα των εκλογών, δηλώνοντας πως «μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αμερική ήταν ο βασικός θεσμοθέτης μιας καινούργιας διεθνούς κοινότητας. Είναι πλέον φανερό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βαρέθηκε και δεν έχει την υπομονή για ένα διεθνές σύστημα τόσο αργό και επίπονο. Προσπάθησε να αλλάξει το σκηνικό με κάτι που στον πυρήνα του έχει τις διμερείς δυνάμεις και ισορροπίες. Βλέπουμε, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο καλά. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να επιστρέψουμε σε κάτι πιο σταθερό που βοηθά την Ελλάδα και τις μικρότερες χώρες. Μια πιθανή εκλογή Μπάιντεν δεν θα αλλάξει πολύ την πολιτική των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, αφού με αυτή την περιοχή ασχολούνται κυρίως οι διπλωμάτες και οι εμπειρογνώμονες». 


Η Κατερίνα Σώκου, η οποία συμμετείχε στη συζήτηση με live σύνδεση από Ουάσιγκτον, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η απόφαση του Τραμπ να επιλέξει διμερείς συνεργασίες δεν λειτουργεί και δημιουργεί προβλήματα με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, κάτι που τονίζει ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αν εκλεγεί θα προσπαθήσει να επιστρέψει στην πολυμερή διπλωματία και τις διεθνείς συνθήκες. Όπως είπε και ο Νίκολας Μπερνς, εάν –όμως- επανεκλεγεί ο Πρόεδρος Τραμπ δεν θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ΗΠΑ στα επόμενα τέσσερα χρόνια».  


Μέσα από συνέντευξη που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του webcast, ο Robin Niblett, Διευθυντής του Chatham House (Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων) μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη γεωπολιτική δύναμη της Ευρώπης αναφέροντας πως «η ΕΕ μετατράπηκε από ζώνη ελεύθερου εμπορίου σε κοινότητα πριν ακόμη γίνει κοινότητα. Αυτοαποκαλείται “Ένωση” ενώ ήταν ακόμη κοινότητα. Και τώρα αυτοαποκαλείται “γεωπολιτικός παράγοντας” ενώ μόλις έχει αρχίσει να αναδύεται ως γεωοικονομικός παράγοντας. Δυσκολεύομαι να δω πώς η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει με γεωπολιτικά κριτήρια, ειδικά από τη στιγμή που η εξωτερική πολιτική της παραμένει μια διακυβερνητική δραστηριότητα. Η Ευρώπη μπορεί να γίνει γεωπολιτική δύναμη, βασιζόμενη σε μια συμμαχία των προθύμων, χωρίς περιορισμούς από την ΕΕ». 

Συνέντευξη για το webcast των ΔΙΑΛΟΓΩΝ παραχώρησε και η Tara Varma, policy fellow και επικεφαλής του γραφείου European Council on Foreign Relations (ECFR) στο Παρίσι, η οποία ανέφερε πως «γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίο οι Ευρωπαίοι να χτίσουν μια νέα σχέση με την Τουρκία και τον Ερντογάν. Βασιζόμαστε σε αυτούς στο θέμα της μετανάστευσης, από την άλλη πλευρά, όμως, το χρησιμοποιούν, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ως εκβιασμό εναντίον μας. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σκεφτούν τι είδους σχέση θέλουν με την Τουρκία. Δεν πιστεύω ότι έχουμε την πολυτέλεια να μην κάνουμε αυτή τη συζήτηση».

Το επόμενο live webcast των ΔΙΑΛΟΓΩΝ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου με μία συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της εργασίας» στο snfdialogues.org.

Παρακολουθήστε το webcast των ΔΙΑΛΟΓΩΝ με θέμα «Το Φαινόμενο της Πεταλούδας: Γεωπολιτική & Αλληλεπίδραση»  εδώ: https://www.snfdialogues.org/el/ekdiloseis/to-fainomeno-tis-petaloudas-geopolitiki-allilepidrasi/ Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.