Αρχική FedHATTA FedHATTA: Μαζί σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα – Τηλεδιάσκεψη με Υπ. Τουρισμού για...

FedHATTA: Μαζί σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα – Τηλεδιάσκεψη με Υπ. Τουρισμού για τα βασικά αιτήματα του κλάδου

FedHATTA: Μαζί σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα - Τηλεδιάσκεψη με Υπ. Τουρισμού για τα βασικά αιτήματα του κλάδου

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μελών του Προεδρείου και επικεφαλής των Σωματείων-μελών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού «FedHATTA» με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, στο πλαίσιο της ενημέρωσής του για τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου των τουριστικών γραφείων λόγω της πανδημίας του Covid-19. Τα αιτήματα αυτά έχουν κοινοποιηθεί σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και η συγκεκριμένη συζήτηση είχε στόχο να ακουστούν από τον Υπουργό οι θέσεις και οι προτάσεις των Ενώσεων Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Λεωφορείων, που εκπροσωπούν τους διοργανωτές εκδρομών και τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων όλης της χώρας.
 
Από την πλευρά της FedHATTA συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, οι Αντιπρόεδροι κ.κ. Νικόλας Κελαϊδίτης (Πρόεδρος ΗΑΤΤΑ) και Ειρήνη Τόλη (Πρόεδρος HAPCO), ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Μάριος Καμμένος (Αντιπρόεδρος ΗΑΤΤΑ και Ταμίας ECTAA) και οι κ.κ.:  Άγγελος Λάμπρου και Μάρκος Σπυρομήλιος (Αντιπρόεδροι ΗΑΤΤΑ), Αριστείδης Τσαλδάρης (Γενικός Γραμματέας ΗΑΤΤΑ). Επίσης, οι Πρόεδροι Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων: Στράτος Μπερέτης (Ρέθυμνο), Μάριος Μπακόπουλος (Σάμος), Παναγιώτης Χατζηκυριάκος (Λέσβος), Αντώνης Γελασάκης (Δυτική Κρήτη), Βύρων Θεολόγης (Μακεδονία-Θράκη), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης Στράτος Μαγκουσάκης, οι Αντιπρόεδροι: Δημήτρης Διαβάτης (Κέρκυρα) και Σάββας Καμπούρης (Ρόδος) και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Πάρου-Νάξου Δημήτρης Πετρόπουλος.
 
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι το Υπουργείο Τουρισμού γνωρίζει πως τα τουριστικά γραφεία είναι η συγκολλητική ουσία του τουρισμού και πολύ σημαντικά γι’ αυτόν και κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τον τουρισμό ανοιχτό, αλλά και να συμβάλει στην κάθε μορφής προστασία τους κατά την πολύ δύσκολη εποχή που όλοι διανύουμε. Πολλά θα εξαρτηθούν ασφαλώς από τις εξελίξεις στο ιατρικό μέτωπο, όμως ανακοίνωσε το τουριστικό άνοιγμα της Σουηδίας προς την Ελλάδα, που επιτεύχθηκε με επίμονες προσπάθειες, και δήλωσε ότι υπάρχει η συνεργασία και των άλλων Υπουργείων στα διάφορα ζητήματα που ενδιαφέρουν τον κλάδο. Θα επιδιωχθεί πρώτιστα η επίλυση των πιο εύκολων θεμάτων, που υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Τουρισμού, και στη συνέχεια και των άλλων, που απαιτούν ευρύτερη συνεννόηση.
 
Οι εκπρόσωποι της FedHATTA έθεσαν με τη σειρά τους τον Υπουργό τις θέσεις και τα αιτήματα του κλάδου, που έχουν ήδη κοινοποιηθεί και προς αυτόν, αλλά και έναν αριθμό άλλων σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά γραφεία σε διάφορους τομείς στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όπως επιγραμματικά: Την ξαφνική ανατροπή των πρωτοκόλλων που είχαν αποφασιστεί για τα Συνέδρια, με την υποχρεωτική παρουσία σε αυτά μόνο 50 ατόμων, κάτι που κατέστρεψε και τα τελευταία συνέδρια που είχαν απομείνει να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας. Τα εργασιακά θέματα, όπου πρέπει να επεκταθούν τα υπάρχοντα μέτρα μέχρι το τέλος της κρίσης, και τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Την χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορέσουν όλα τα τουριστικά γραφεία να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι την επόμενη ημέρα. Την ανύπαρκτη βοήθεια των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις και τα ζητήματα που δημιουργούνται στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Την αποζημίωση και την ηλικία των τουριστικών λεωφορείων. Το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει επιδότηση πτήσεων αεροπορικών εταιρειών που συνεχίζουν τις απ’ ευθείας πτήσεις τους προς προορισμούς στη χώρα μας, παρά τα οικονομικά τους προβλήματα. Το γεγονός ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας προγραμματισμός για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, πρώτα με χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 και έπειτα μέχρι τον Μάρτιο του 2021 τουλάχιστον, διότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, όπου όλα τα μέτρα αποφασίζονται και ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στην εφαρμογή τους από τους ενδιαφερόμενους. Την διαφημιστική εκστρατεία που θα χρειαστεί κυρίως για τα μικρότερα νησιά, τα οποία χάνουν τους μόνιμους πελάτες τους (όπως η Κως και η Σάμος την Ολλανδία και η Λέσβος την Γερμανία, επειδή έκλεισαν οι εταιρείες της τελευταίας που έκαναν την σύνδεση με το νησί).
 
Ο Υπουργός Τουρισμού παραδέχτηκε ότι δεν είναι πάντοτε εύκολο να προλαμβάνονται οι αποφάσεις που λαμβάνονται με ιατρικούς όρους για το κάθε ζήτημα και είναι δύσκολο να ανατραπούν στη συνέχεια. Υποσχέθηκε κάθε δυνατή συνδρομή για τα θέματα που του τέθηκαν, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό με όρους οικονομίας.  

Ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της FedHATTA για την πολύ καλή συνεργασία όλη την προηγούμενη χρονιά και τους διαβεβαίωσε ότι Υπουργείο και Φορείς είναι όλοι μία ομάδα και ότι αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται το 2021 στον ελληνικό τουρισμό, με στόχο το 2022 να είναι πολύ καλύτερο από ότι μπορεί αυτή τη στιγμή να αναμένεται.