Δύο εβδομάδες μετά την πρώτη συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου Θεάτρου Ντοκιμαντέρ και λίγο πριν την αγωνιώδη έναρξη της νέας θεατρικής σαιζόν, η ομάδα του Δικτύου καταθέτει έναν θετικότατο απολογισμό του METING EVENT 2020. Η τεράστια επιτυχία της πρώτης ετήσιας συνάντησης, που έγινε από τις 11 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, στο Σεράφειο δήμου Αθηναίων (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη), δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την αναγκαιότητα του θεάτρου ντοκιμαντέρ, για τη δύναμή του, αλλά και για την ανάγκη ύπαρξης του ίδιου του Δικτύου, που αισθάνεται περήφανο για την εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει μέχρι τώρα.
Η πλατφόρμα συμμετοχών για τα 11 εργαστήρια MEET THE ARTIST του MEETING EVENT 2020 έλαβε 297 αιτήσεις, από ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρολόγους, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, performance artists, δημοσιογράφους, κριτικούς θεάτρου, θεωρητικούς της τέχνης, εικαστικούς, σεναριογράφους, ψυχοθεραπευτές, θεατρικούς συγγραφείς, curators, γιατρούς και δικαστές! Παρότι δεν μπόρεσαν να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις, καθώς χρειάστηκε να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων λόγω των μέτρων για τον COVID-19, σε κάθε εργαστήριο υπήρχε σταθερά ένας αριθμός ατόμων που εμφανίζονταν στο Σεράφειο για να μπουν σε λίστα αναμονής για την περίπτωση ακυρώσεων. Σε κάθε εργαστήριο υπήρχαν κατά μέσο όρο 15-20 συμμετέχοντες, από 19 έως 74 ετών!
Τα εργαστήρια της ενότητας MEET THE ARTIST εμψύχωσαν οι δημιουργοί του θεάτρου ντοκιμαντέρ Άρης Λάσκος, Γεωργία Μαυραγάνη, Πρόδρομος Τσινικόρης, Κορίνα Βασιλειάδου και Χάρης Πεχλιβανίδης (In flux), Ανέστης Αζάς και Laura Uribe (η δεύτερη μέσω skype από το Μεξικό), Δημήτρης Μπαμπίλης, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Παντελής Φλατσούσης, Μάρθα Μπουζιούρη, Γιολάντα Μαρκοπούλου και Ελένη Ευθυμίου. Μέσα από συζητήσεις, δημιουργικές ασκήσεις και οπτικοακουστικό υλικό, κάθε δημιουργός ξεδίπλωσε τη μέθοδο εργασίας του κι ανέπτυξε τον δικό του ξεχωριστό τρόπο προσέγγισης του είδους, προσφέροντας χρήσιμα εργαλεία στους συμμετέχοντες.
Δύο διαφορετικές βραδιές θερινού σινεμά πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Σεραφείου δήμου Αθηναίων, με το STAGE ON SCREEN, την προβολή μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων του είδους. Η συζήτηση με το κοινό δε σταματούσε ούτε μετά Το «Ορυχείο Ίψεν: ένας εχθρός του λαού συναντάει τον λαό», των Κορίνας Βασιλειάδου και Χάρη Πεχλιβανίδη, που παρακολούθησαν περίπου 60 άτομα, ούτε μετά την «Καθαρή Πόλη» των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, την οποία είδαν περίπου 80 θεατές.
Όμως, η ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών κορυφώθηκε με το ΣΥΜΠΟΣΙΟ της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου. Τα τέσσερα στρογγυλά τραπέζια, που μεταδόθηκαν αποκλειστικά μέσω live streaming, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πάνω από 19 χιλιάδων θεατών! Η μαγνητοσκόπηση των στρογγυλών τραπεζιών θα είναι πολύ σύντομα διαθέσιμη στο κανάλι του Διεθνούς Δικτύoυ Θεάτρου Ντοκιμαντέρ στο Youtube.
Με μεγάλη ικανοποίηση για το MEETING EVENT 2020 και με αισιοδοξία για το μέλλον, με μία αίσθηση οικογένειας και με τα ενθουσιώδη σχόλια των συμμετεχόντων να αποτελούν τα μεγαλύτερα δώρα της διοργάνωσης, γεμάτοι με νέες ιδέες για το μέλλον, ο απολογισμός κλείνει με τα λόγια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας, Μάρθας Μπουζιούρη:
Το ΔΔΘΝ γεννήθηκε με την επιθυμία να αποτελέσει ένα δυναμικό πόλο έρευνας, καλλιτεχνικής ανταλλαγής και ανάδειξης του σύγχρονου θεάτρου ντοκιμαντέρ εντός και εκτός συνόρων. Η θερμή ανταπόκριση που είχε το πρώτο MEETING EVENT μας επιβεβαίωσε με τον πιο συγκινητικό τρόπο πως η δημιουργία ενός Δικτύου για το Θέατρο Ντοκιμαντέρ είναι πιο αναγκαία από ποτέ, πώς το θέατρο είναι ένας ζωτικός χώρος επικοινωνίας εντός κι εκτός σκηνής, πως το δημιουργικό ταξίδι συμπεριλαμβάνει κι αφορά πολλούς περισσότερους ανθρώπους, πέραν της καλλιτεχνικής κοινότητας.
Για τρεις ημέρες, εν μέσω της αντιξοότητας των υγειονομικών περιορισμών, ανοίξαμε ένα συμπεριληπτικό, ασφαλή χώρο για να συναντηθούμε παλιότεροι και νεότεροι δημιουργοί, μεταξύ μας, με το κοινό, με ανθρώπους που εμπλέκονται βιωματικά στο δημιουργικό ταξίδι ή ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα το θέατρο ντοκιμαντέρ. Μοιραστήκαμε τις προκλήσεις αλλά και τις δυνατότητες που διανοίγει αυτή η ιδιαίτερη καλλιτεχνική περιοχή μέσα από ένα ζωντανό δίκτυο που μεγαλώνει και διαμορφώνεται συλλογικά, με το βλέμμα στραμμένο στη ζωή εκεί έξω. Όλα αυτά σε μια δύσκολη, μεταβατική περίοδο όπου το θέατρο αναμετριέται με τη φύση και την αποστολή του, αναζητώντας το σχήμα και το ρόλο του την επόμενη μέρα.
Έμπνευση και κινητήρια δύναμη μας είναι η δημιουργική άνθηση νέων δραματουργιών του πραγματικού που συντελείται εδώ και πάνω από μια δεκαετία στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και το γεγονός πως αυτό το θέατρο αφορά πολλούς περισσότερους ανθρώπους που υπερβαίνουν την κατηγορία του θεατρόφιλου κοινού. Είναι πεποίθησή μας πώς το θέατρο ντοκιμαντέρ μπορεί να σηματοδοτήσει ένα βαθιά λαϊκό θέατρο και να επαναπροσδιορίσει την παραδοσιακή έννοια του κοινού ως αποδέκτη, διαρρηγνύοντας τα όρια μεταξύ σκηνής και πλατείας – το αποδεικνύει η θεματολογία του που τέμνεται με τη βιωμένη εμπειρία, καθώς και η βιωματική εμπλοκή συνεργατών που δεν φέρουν καλλιτεχνική ιδιότητα.
Προτεραιότητά μας είναι να ισχυροποιήσουμε τη θέση του στην εγχώρια σκηνή, και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε γέφυρα επικοινωνίας με τη διεθνή σκηνή, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Να καταστήσουμε το ίχνος του προσβάσιμο σε ερευνητές, καλλιτέχνες και κοινό. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων δραματουργιών του πραγματικού με ισχυρό κοινωνικοπολιτικό και αισθητικό στίγμα.
Έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε το θέατρο ντοκιμαντέρ ως ισότιμη δραματουργική έκφραση, και το ΔΔΘΝ φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Το Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ είναι µία πρωτοβουλία της εταιρίας PLAYS2PLACE, µε την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ακολουθήστε μας:
Website: https://documentarytheatre.com/
Facebook: https://www.facebook.com/DocumentaryTheatreNetwork/
Instagram: https://www.instagram.com/documentarytheatrenetwork/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCRyEfh4E3PtNo5PNTzxc1BA