Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Πρόσκληση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού προς τους 18 Αμερικανούς Γερουσιαστές...

Πρόσκληση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού προς τους 18 Αμερικανούς Γερουσιαστές να επισκεφθούν την Αθήνα

Σε ερώτηση δημοσιογράφων «για τα επόμενα βήματα που σκέπτεται να κάνει το ΥΠΠΟΑ μετά την επιστολή των δεκαοκτώ Αμερικανών Γερουσιαστών προς τον Bρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα» η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη είναι η εξής:

«Χτες έστειλα επιστολή προς τους Αμερικανούς γερουσιαστές, ευχαριστώντας τους θερμά για την πρωτοβουλία τους προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η οποία αναγνωρίζει με εμφατικό τρόπο την δίκαιη διεκδίκηση μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους. Πρόκειται για κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας, δεδομένης της αναφοράς στην ιστορικά ειδική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αναφορά ότι προσβλέπουν στην ενίσχυση αυτής της σχέσης μέσω της ολοκλήρωσης θεμάτων, όπως η επιστροφή των Γλυπτών, είναι ισχυρή πολιτική υπόμνηση. Η παρότρυνση των γερουσιαστών προς τη βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δηλαδή με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από τη Ελληνική Επανάσταση, αναβιώνοντας το πνεύμα του αμερικανικού φιλελληνισμού κατά τη διάρκεια του Αγώνα του 1821. Οι δεκαοκτώ γερουσιαστές με την πρωτοβουλία τους αυτή επιβεβαιώνουν τον θαυμασμό και τον σεβασμό τους στις αξίες που κληροδότησε στον δυτικό κόσμο η κλασική αρχαιότητα και προτρέπουν τη Μεγάλη Βρετανία να ενδυναμώσει τους δεσμούς της με την Ελληνική Δημοκρατία και τους Έλληνες. Η συστράτευση των Αμερικανών γερουσιαστών στο θέμα του μόνιμου επαναπατρισμού των Γλυπτών, μας κάνει να πιστεύουμε ότι το νέο πνεύμα φιλελληνισμού το οποίο διαπιστώνουμε στην Ευρώπη αποκτά στέρεες ρίζες και πέραν του Ατλαντικού. Στην επιστολή μου προσκαλώ τους γερουσιαστές, οι οποίοι είναι επικεφαλής σημαντικών επιτροπών του Κογκρέσου, να επισκεφθούν τη Ελλάδα, να επισκεφθούν τα Μνημεία και το Μουσείο της Ακρόπολης, και να θαυμάσουν «το απαύγασμα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής και τα υπερβατικά γλυπτά του Φειδία», μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.