Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη συναντήθηκε το νέο Διοικητικό...

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη συναντήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΙΤΕΣΑΠ

Celestyal Cruises

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, συναντήθηκαν εκπρόσωποι του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΕΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ – ΣΙΤΕΣΑΠ, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, στο γραφείο του στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το νέο ΔΣ του ΣΙΤΕΣΑΠ που συγκροτήθηκε μετά τις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης του Ιουλίου 2020, έχει ξεκινήσει σειρά συναντήσεων αφενός για να γνωριστεί με την Πολιτική Ηγεσία και αφετέρου για να ενημερώσει και θέσει τις προτάσεις επίλυσης για τα χρονίζοντα αλλά και τα καινούργια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου του τουριστικού σκάφους αναψυχής.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σκυλακάκης δέχθηκε θερμά την Αντιπροσωπεία του ΣΙΤΕΣΑΠ στην οποίαν μετείχαν ο κ. Πάρις Λουτριώτης, Πρόεδρος, ο κ. Κώστας Χιώτης, Αντιπρόεδρος, η Κα Φωτεινή Κιταμρτζιάν, Γενική Γραμματέας, καθώς και ο κ. Άγγελος Σφαέλλος, Μέλος και Σύμβουλος του ΣΙΤΕΣΑΠ, και ο κ. Χρήστος Πετρέας, Επιστημονικός Σύμβουλος, του ΣΙΤΕΣΑΠ.

Ο προβληματισμός για τις δυσκολίες της διατήρησης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου ήταν το κύριο θέμα που έθεσε ο Πρόεδρος κ. Λουτριώτης προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, και ανέλυσε τις πέντε διαστάσεις του προβλήματος: (1) το οικονομικό κόστος της χειμερινής συντήρησης των σκαφών, (2) το κόστος των τελών ελλιμενισμού, (3) την αντιμετώπιση των δανειακών – τραπεζικών υποχρεώσεων, (4) την δαπάνη διατήρησης των εργαζομένων, και (5) την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, για να προσεγγίζονται καλύτερα οι δυνητικές αγορές, που τώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, βασίζονται πολύ περισσότερο στην ψηφιακή πληροφόρηση και επικοινωνία, που έχει επιβάλει και νέες μεθόδους τουριστικής προβολής της δραστηριότητας, και αιτήθηκε για τους επαγγελματίες του κλάδου να ανταποκριθεί η Κυβέρνηση και το Υπουργείο, και να τους περιλάβει στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο κ. Σκυλακάκης, με πολλή σαφήνεια, αφενός αναγνώρισε και εντόπισε το οικονομικό πρόβλημα, αφετέρου, για να βοηθήσει την κατάσταση, επεσήμανε και πρότεινε ο ΣΙΤΕΣΑΠ να επικοινωνήσει στα Μέλη του την δυνατότητα που θα έχουν να ενταχθούν στην διαδικασία «της επιστρεπτέας προκαταβολής», για την οποία θα ανακοινωθεί «τρίτη φάση» στην οποία ακόμη και αυτοί που δεν υπέβαλαν αιτήσεις σε καμία από τις προηγούμενες φάσεις, θα μπορούν να ενταχθούν, και στην οποία θα μπορούν να υπολογιστούν τα οικονομικά δεδομένα από την αρχή της περιόδου του κορωνοϊού μέχρι σήμερα (δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο), ενώ και αυτοί που υπέβαλαν αίτηση στην δεύτερη φάση, θα μπορούν να συμπληρώσουν αίτημα και για την τρίτη φάση. Επίσης δήλωσε ότι οι καταβολές από το σύστημα «της επιστρεπτέας προκαταβολής» είναι «ακατάσχετα» χρήματα και εκταμιεύονται με ταχείς ρυθμούς.

Τα δεδομένα αυτά που εξήγησε ο Αναπληρωτής Υπουργός είναι ιδιαίτερα ευχάριστα για τους επαγγελματίες του κλάδου, γιατί συνδυάζουν τους αυξημένους τζίρους των επιχειρήσεων του 2019, με την σοβαρότατη μείωση που υπέστησαν και υπόκεινται στην τρέχουσα περίοδο. Επιπροσθέτως ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι η λογική της Κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ως καθ’ ύλην αρμόδιος, είναι να βοηθηθούν και οι μικρότερες επιχειρήσεις, που σήμερα δεν έχουν επαρκές «τραπεζικό προφίλ» για να αναζητήσουν υποστήριξη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, και παρεμβαίνει με πολύ απλούστερα κριτήρια η Κυβέρνηση.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, επί των προτάσεων που έχει ήδη υποβάλει το ΔΣ (προς το Υπουργείο Τουρισμού), για το Πρόγραμμα αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Σκυλακάκης διέθεσε χρόνο και εξήγησε στο ΔΣ την λογική των κριτηρίων που προβλέπονται, και δήλωσε ότι είναι ανοικτός να δεχθεί σωστές και κατάλληλα δομημένες προτάσεις.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη, θα περιλαμβάνουν και «ανακουφιστικές ρυθμίσεις» που θα είναι εφαρμοστέες και στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Τα Μέλη του ΔΣ ευχαρίστησαν τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σκυλακάκη και για τον χρόνο που διέθεσε (η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μία ώρα) και για τις σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες και την καθοδήγηση που παρείχε για να εκμεταλλευτούν οι επιχειρήσεις του κλάδου τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το ΔΣ θα αποστείλει προς τα Μέλη σχετική ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.