Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Συνεργασία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Αμερικανό Πρέσβη

Συνεργασία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Αμερικανό Πρέσβη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνάντηση εργασίας μεταξύ του Πρέσβη των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη. Εισαγωγικά, η Υπουργός διατύπωσε τον προβληματισμό της για την πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση και εξέθεσε στον Αμερικανό Πρέσβη την πολιτική, που ακολουθεί το ελληνικό κράτος για την προστασία, την αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της οθωμανικής περιόδου στην Ελλάδα, καθώς και για τα αντίστοιχα έργα που έχουν εκτελεστεί και υλοποιούνται επί των μνημείων αυτών ανά την επικράτεια από το 2000 μέχρι σήμερα, με προϋπολογισμό άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Πρέσβης κ. Pyatt συνεχάρη την Υπουργό για το έργο της συντήρησης και προστασίας όλων των πτυχών της πολυπολιτισμικής ιστορίας της Ελλάδας, που περιλαμβάνει και αυτά τα εξαιρετικά διατηρημένα μνημεία της οθωμανικής περιόδου.

Κύριο αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η προετοιμασία του τομέα του Πολιτισμού στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, που θα λάβει χώρα το προσεχές φθινόπωρο. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η ελληνική πλευρά στην ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε ποικίλες κατηγορίες πολιτιστικών αγαθών, αλλά και η επέκταση της ισχύος του έως το 1830, και όχι έως τον 15ο αιώνα, όπως ισχύει σήμερα, ώστε να υπάρχει απόλυτη συμβατότητα με το εθνικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Συζητήθηκε, επίσης, η συστηματική συνεργασία μεταξύ των μουσείων των δύο χωρών για την πραγματοποίηση εκθέσεων, αλλά και ειδικότερα εν όψει της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αναδεικνύοντας και τους δεσμούς με την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, αλλά και τον αμερικανικό φιλελληνισμό κατά την περίοδο του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία. Η Υπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη του ΥΠΠΟΑ προς το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκη, αλλά και στην πρόσφατη αναγνώριση-πιστοποίηση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αμφότερες οι πλευρές τόνισαν τις δυνατότητες κινηματογραφικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στον νέο κινηματογραφικό νόμο που προετοιμάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από κοινού με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος δημιουργεί φιλόξενο περιβάλλον για τις κινηματογραφικές παραγωγές. Ο κ. Pyatt τόνισε ότι η Ελλάδα, ιδίως υπό τις νέες διαμορφούμενες συνθήκες, είναι ιδανική για την φιλοξενία μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών από το Hollywood.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών, ο οποίος περιλαμβάνει την θεσμική ενίσχυση των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών συζητήθηκαν και οι δυνατότητες που αποκτά πλέον η χώρα μας μέσω του Κέντρου Πολιτισμού και Δημιουργίας «Ακροπόλ». Η κ. Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Πρέσβη για τα βήματα που ακολουθούνται για την στελέχωση και την οργάνωση του νέου φορέα, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει αμέσως μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του.

Ειδική αναφορά έγινε στην παραγωγική συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Microsoft ως προς την υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας τη δυνατότητα θέασης τρισδιάστατων παραστάσεων των μνημείων του χώρου, καθώς και στα έργα αναστήλωσης και ανάδειξης των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής εποχής στο αρχαίο ιερό, που έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται από το ΥΠΠΟΑ.

Ο σταθερός θεσμός του Συνεδρίου Μουσείων, στην διοργάνωση του οποίου έχει ενεργό ρόλο η Πρεσβεία των ΗΠΑ, θα επαναληφθεί φέτος τον Δεκέμβριο, για δέκατη συνεχή χρονιά, και ο Αμερικανός Πρέσβης προσκάλεσε την Υπουργό να είναι η κύρια ομιλήτρια στη έναρξη του.

Ειδική μνεία και από τις δύο πλευρές έγινε στο άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών και στον τομέα του Πολιτισμού επισημαίνοντας την προστιθέμενη αξία που οι διακρατικές πολιτιστικές σχέσεις προσδίδουν στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.