Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Μαίναλο Trail…στις ομορφιές & τα μονοπάτια στην ψυχή της Αρκαδίας – Αύγουστος...

Μαίναλο Trail…στις ομορφιές & τα μονοπάτια στην ψυχή της Αρκαδίας – Αύγουστος 2020

Μαίναλο Trail

27 – 30 Αυγούστου 2020

Ένα τετραήμερο γεμάτο φύση, βουνό, παράδοση, πανέμορφα τοπία, πετρόχτιστα καλντερίμια και γραφικά χωριά

Στα πλαίσια των καλοκαιρινών αποδράσεων θα διοργανώσουμε μια τετραήμερη πεζοπορική διάσχιση του Μαινάλου. Αρκαδία, ένας προορισμός που κάθε φυσιολάτρης πρέπει να εξερευνήσει! Εδώ, οι απίστευτες εναλλαγές και αντιθέσεις των τοπίων, δημιουργούν εικόνες βγαλμένες από τα παραμύθια, που μόνο η φύση μπορεί να φιλοτεχνήσει. To όρος Μαίναλο που με υψόμετρο 1.981μ δεσπόζει στην καρδιά της Aρκαδίας, της πλουσιότερης σε ιστορία και τοπία περιοχής της Ελλάδας, και διαθέτει ένα απ’ τα ομορφότερα ελατοσκεπή δάση. Τόπος πολυσχιδής και φυσικά κερματισμένος, η κεντρική Αρκαδία σμιλεύτηκε με πείσμα από τον άνθρωπο για χιλιάδες χρόνια και έφτασε στην εποχή μας στολισμένη με ιστορικές αναφορές σε κάθε πτυχή του φυσικού σκηνικού. Χωριά και ξεμόνια, ακροπόλεις και ασκηταριά, δεξαμενές και γεφύρια, μπαρουτόμυλοι και αλώνια, ξέφωτα και κρήνες, ξεφυτρώνουν  ανάμεσα σε ένα τεράστιο δίκτυο μονοπατιών. Πάνω στον ιστό αυτό χαράχτηκε το μεγαλύτερο οργανωμένο μονοπάτι της Ελλάδας, το Menalon Trail (Μονοπάτι του Μαινάλου) που ξετυλίγεται μέσα από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, τις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου Όρους, την κοιλάδα του ποταμού Μυλάοντα και τα Γορτυνιακά Όρη. Το Μονοπάτι του Μαίναλο εκτείνεται σε μήκος 80 χλμ. και περνάει μέσα από τα χωριά της Στεμνίτσας, Δημητσάνας, Ζιγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο και τα Λαγκάδια.

Μαίναλο TrailΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σημείο συνάντησης: Πάρκινγκ στο Μουσείο Υδροκίνησης στην Δημητσάνα Αρκαδίας στις 27 Αυγούστου στις 10:00

Ημέρα 1η (27/8): Δημητσάνα – Φαράγγι Λούσιου – Αρχαία Γόρτυνα (4ώρες)

Αναχώρηση νωρίς το πρωί από Αθήνα με προορισμό την Δημητσάνα Αρκαδίας όπου και το ραντεβού μας στο πάρκινγκ του Μουσείου Υδροκίνησης. Επίσκεψη στο Μουσείο Υδροκίνησης (που προβάλλει την σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούσαν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων και τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.). Από εκεί ακολουθούμε κατηφορική πορεία μέσα στο μαγευτικό φαράγγι του Λούσιου περνώντας από την Μονή Φιλοσόφου και την Μονή Προδρόμου με κατάληξη στην αρχαία Γόρτυνα (4ώρες). Μεταφορά με οδικώς πίσω στην Δημητσάνα και διανυκτέρευση σε τοπικό ξενώνα. (Π)

Ημέρα 2η (28/8)Ζιγοβίστι – Ελάτη – Βυτίνα (23χλμ. – 8 ώρες)
Το πρωί μεταφορά οδικώς στο Ζιγοβίστι. Το τμήμα Ζυγοβίστι-Ελάτη διασχίζει το δυτικό Μαίναλο. Η διαδρομή περνάει διαδοχικά από την παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και την Πίσω Βρύση και καταλήγει στις Ασοβές και την πηγή Μπουρνιάδες. Ανεβαίνει ομαλά στο διάσελο ανάμεσα στο Πλειοβούνι και το Φραγκοβούνι και συνεχίζει στην νότια άκρη του τεράστιου οροπεδίου Βλάχικα. Με ένα συνδυασμό από δρομάκια και μονοπάτια η διαδρομή περνάει από τη σπηλιά του Λύγκου και την πηγή Μπουρμπουλίστρα, την ωραία εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής μέχρι την Ελάτη. Από το χωρίο η διαδρομή κατεβαίνει στην κοίτη του Μυλαίοντα ποταμού και περνάει δίπλα από τη μεγάλη υδρομάστευση στις Πηγές Πυργακίου (που υδρεύει τη Βυτίνα) και μετά την πετρόχτιστη βρύση Μακρινού. Συνεχίζει μέχρι την τη θέση Ελληνικά, κάτω από το λόφο όπου ήταν η ακρόπολη του αρχαίου Μεθυδρίου. Το μονοπάτι μέσα από ψηλή παρόχθια βλάστηση πλάτανων και τα ερείπια τριών νερόμυλων ανηφορίζει μέχρι την στη βρύση Αρτότση με κατάληξη την κεντρική πλατεία της Βυτίνας. Διανυκτέρευση σε ξενώνα στην Βυτίνα. (Π)

Ημέρα 3η(29/8):Βυτίνα – Νυμφασία – Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο (22χλμ, 8 ώρες)
Η διαδρομή περνάει αρχικά από την Παλιά Βυτίνα, από όπου αρχίζει το μονοπάτι που θα μας φέρει στα Μαύρα Λιθάρια, συμπαγή ασβεστολιθικό όγκο στο ρου του Μυλάοντα, που το ποτάμι τον έσχισε σχηματίζοντας ένα σύντομο αλλά εντυπωσιακό φαράγγι. Από εδώ θα κατέβουμε στο πετρόχτιστο γεφύρι της Τζαβάραινας, που εξασφάλιζε τη σύνδεση της Βυτίνας με τα δυτικά γορτυνιακά χωριά και θα συνεχίζουμε μέχρι τη Νυμφασία, το μικρό αλλά ζωντανό χωριό, δορυφόρο της Βυτίνας. Από το χωρίο το μονοπάτι κατηφορίζει προς το γεφύρι της Κερνίτσας και το ομώνυμο μεγάλο μοναστικό συγκρότημα (Μονή Κερνίτσας) φωλιασμένο σε εντυπωσιακό μονόλιθο. Με ένα συνδυασμό μονοπατιών και χωματόδρομων φτάνουμε στο Ασκηταριό της Σφυρίδας, με την μεγάλη πηγή μέσα σε πυκνό ελατόδασος. Περνάμε κάτω από την βάση της μεγάλης απότομης πλαγιάς του Κάστρου και την πηγή Γαύρος μέχρι τα Μαγούλιανα. Στην συνέχεια μέσα από μικρά δρομάκια και φτάνουμε στο μεγάλο διάσελο δυτικά του χωριού, θέση της διασταύρωσης προς Λάστα και σημείο με ωραία θέα, κυκλωμένο από πέτρινα αλώνια. Κατηφορίζουμε προς το παλιό σανατόριο, γνωστό ως ο Ξενώνας της Μάννας, και φτάνουμε στην εκκλησία Άγιοι Πάντες. Η διαδρομή μας κατηφορίζει στην κοιλάδα ενός μικρού ποταμού και κινείται παράλληλα με την κοίτη σε μονοπάτια και δρομάκια προς τα Καμίνια, μια ωραία μικρή εσωτερική λεκάνη, κρυμμένη στην ποδιά του Βαλτεσινίκου. Σε καλό μονοπάτι, καλντερίμι, ανηφορίζουμε προς το Βαλτεσινίκο. Διανυκτέρευση σε ξενώνα στο χωριό. (Π)

Ημέρα 4η (30/8)Βαλτεσινίκο – Λαγκάδια (13χλμ, 5 ώρες)
Τελευταία μέρα της διάσχισης και από την πλατεία στο Βαλτεσινίκο, περνάμε δίπλα από το εντυπωσιακό πετρόχτιστο σχολείο και ανηφορίζουμε στο μονοπάτι που διατρέχει την κορφή όπου βρίσκεται το Κάστρο Βαλτεσινίκου μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Το επόμενο τμήμα της διαδρομής διασχίζει ένα μεγάλο ελατόδασος από μια σειρά τεχνητά διαμορφωμένο μονοπάτια μέχρι την πηγή στης Γριάς το Λιθάρι. Ακολουθώντας έναν μικρό δασικό δρόμο θα μας θα διασχίσουμε μια δασωμένη ράχη μέχρι την θέση Ελατάκος και το μεγάλο λιβάδι Γκριλάς με καρυδιές, αλώνια και καλύβια. Στη δυτική άκρη αυτής της ζώνης θα δούμε το χωρίο Λαγκάδια και θα κατηφορίσουμε για να περάσουμε κάτω από το εντυπωσιακό συγκρότημα των νερόμυλων Ράπη. Μπαίνοντας πλέον στα Λαγκάδια καταλήγουμε στο ηρώο πεσόντων. Φαγητό σε ταβέρνα και αναχώρηση για την Αθήνα. (Π)

Κόστος: 310€ /άτομο
Επιβάρυνση μονόκλινου: + 40€
Ελάχιστη-Μέγιστη συμμετοχή: 7-12 άτομα
Δηλώσεις συμμετοχών μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020

Περιλαμβάνεται: Έμπειροι Συνοδοί ορεινής πεζοπορίας, oλες οι τοπικές μετακινήσεις και οι μεταφορές των αποσκευών από χωρίο σε χωρίο, Τρείς (3) διανυκτερεύσεις σε δίκλινο με πρωινό σε παραδοσιακούς ξενώνες στα ορεινά χωριά Δημητσάνα, Βυτίνα & Βαλτεσινίκο, είσοδος στο Μουσείο Υδροκίνησης.

Δεν περιλαμβάνεται: Η μετάβαση στην Δημητσάνα Αρκαδίας, έξοδα διατροφής (εκτός από το πρωινό), Αναψυκτικά & ποτά,Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

Νίκος Τόδουλος
Αρχηγός Αναβάσεων της ΕΟΟΑ
τηλ: +30 6972926910
ntodoulo@yahoo.gr
www.nikostodoulos.net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.