Αρχική Unesco Άντζελα Γκερέκου: «Ανάδειξη του Λαυρίου μέσω του πολιτιστικού-γεωγραφικού πλούτου και της αειφορίας»...

Άντζελα Γκερέκου: «Ανάδειξη του Λαυρίου μέσω του πολιτιστικού-γεωγραφικού πλούτου και της αειφορίας» – Παρέμβαση της Προέδρου του ΕΟΤ σε συνάντηση εργασίας για την τουριστική ανάπτυξη της Λαυρεωτικής

Η κα Γκερέκου, με τον Αντιπεριφεριάρχη Ανατολικής Αττικής, Θανάση Αυγερινό (αριστερά) και τον Γενικό Διευθυντή του ΕΑΓΜΕ, Ανδρέα Τσώκο

Στη συνάντηση εργασίας που οργάνωσε ο Δήμος Λαυρεωτικής με θέμα «Αξιοποίηση της μεταλλευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο την τουριστική ανάπτυξη και την αύξηση της επισκεψιμότητας του Δήμου Λαυρεωτικής», παραβρέθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουλίου η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας σχετικής πρότασης για την ένταξη του Δήμου στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ απευθύνεται στους παρευρισκομένους, κατά τη διάρκεια της συνάντησης για την τουριστική ανάπτυξη και την αύξηση της επισκεψιμότητας του Δήμου Λαυρεωτικής

Η κα Γκερέκου αναφέρθηκε στην ήδη πλούσια πολιτιστική ταυτότητα όχι μόνο του Λαυρίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής και τόνισε την ανάγκη για το άνοιγμα της τουριστικής βεντάλιας, ώστε να περιλάβει πέραν των δημοφιλών και άλλους λιγότερο αναγνωρίσιμους προορισμούς, οι οποίοι έχουν να προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες. «Η σωστή στιγμή είναι τώρα» δήλωσε η κα Γκερέκου και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Για αυτό χρειάζεται ένα λεπτομερές σχέδιο υλοποίησης των επιμέρους δράσεων, σωστός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στοχευμένες ενέργειες μάρκετινγκ, όταν το έργο ολοκληρωθεί».

Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ήταν ένα άλλο βασικό σημείο, που τόνισε στην παρέμβασή της η κα Γκερέκου, η ενεργός συμμετοχή της οποίας θα πρέπει να ενθαρρυνθεί και μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης. Για την Πρόεδρο του ΕΟΤ η προσπάθεια αυτή, όπως κάθε παρόμοιο εγχείρημα, θα πρέπει να στηριχθεί σε δύο βασικούς άξονες: την αειφόρο ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση. «Η νοτιοανατολική Αττική με τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο καθώς και με την μοναδική γαστρονομική της πρόταση μπορεί να γίνει πόλος έλξης που θα κρατήσει τον επισκέπτη και θα τον μετατρέψει σε πρεσβευτή της στον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε η κα Γκερέκου. Τέλος, η Πρόεδρος του ΕΟΤ δήλωσε ότι η ίδια προσωπικά αλλά και ο ΕΟΤ θα σταθούν αρωγοί στις ενέργειες ανάδειξης και προβολής της πρωτοπόρας αυτής πρωτοβουλίας και θα στηρίξουν παράλληλα και ως την ολοκλήρωση της το πλούσιο πολιτιστικό προϊόν του Δήμου Λαυρίου, μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας www.visitgreece.gr αλλά και του δικτύου των Γραφείων που ο ΕΟΤ διατηρεί στο εξωτερικό.

Η Ά. Γκερέκου με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαο

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, χαιρέτισε ο Μητροπολίτης κος Νικόλαος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η παράδοση δεν αφορά μόνο ό,τι έχει παραδοθεί σε εμάς αλλά και αυτό που παραδίδουμε εμείς στις επόμενες γενιές και σε αυτό το πλαίσιο η ανάδειξη του πολιτισμού ως παράδοση, μπορεί να συνδέσει το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου και καθηγητής του ΕΜΠ, κος Δημήτρης Καλιαμπάκος μια ιδιομορφία της φύσης η οποία προίκισε την περιοχή με το 15% των ορυκτών που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο (700 από τα 5.500 ορυκτά που απαντώνται στη γη, βρίσκονται στη Λαυρεωτική), αρκεί να χαρακτηρίσει την περιοχή ως τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Προσκεκλημένοι του Δημάρχου Λαυρεωτικής, κου Δημήτρη Λουκά, ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής, κος Νίκος Πέππας, ο Αντιπεριφεριάρχης Ανατολικής Αττικής κος Θανάσης Αυγερινός, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΑΓΜΕ, κος Ανδρέας Τσώκος, ο Δασάρχης Λαυρίου, κος Χρήστος Αντωνέλης, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», καθώς και εκπρόσωποι πολλών άλλων φορέων της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.