Αρχική Αρχαιολογία Διάζωμα: η Τριλογία της Αθήνας: Αθήνα – Ελευσίνα – Λαύριο

Διάζωμα: η Τριλογία της Αθήνας: Αθήνα – Ελευσίνα – Λαύριο

Η Τριλογία της Αθήνας είναι μια δυναμική πρωτοβουλία που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ», με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Αττική.

Βασικός άξονας του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας πολιτιστικής διαδρομής που θα αποκαθιστά τη σύνδεση που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Ελευσίνας, το Λαύριο και τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά.  Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλλει στην ανανέωση του πολιτιστικού – τουριστικού ενδιαφέροντος συνολικά στην Αττική και να την μετατρέψει σε αυτόνομο δωδεκάμηνο τουριστικό προορισμό. Στα πλαίσια της διαδρομής προτείνεται και ο σχεδιασμός δύο Αρχαιολογικών Πάρκων: στην Ελευσίνα και το Λαύριο. Τα αρχαιολογικά πάρκα της Ελευσίνας και του Θορικού (Λαυρίου) σε συνδυασμό με τα κύρια μνημεία και μουσεία της Αθήνας (Ακρόπολη, Μουσείο Ακρόπολης, Αγορά, Πνύκα, Διονυσιακό θέατρο, στοά Ευμένους, Ηρώδειο, Αρχαιολογικό Μουσείο) αποτελούν μια πλήρη ενότητα που αναδεικνύει τις βασικές πτυχές της αρχαίας Αθήνας,  – τη μυθική, την πολιτική, την τεχνολογική, την οικονομική διάσταση – που προσέδωσαν τη συνολική ισχύ της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. 

Η ιδέα για το σχεδιασμό της «Τριλογίας της Αθήνας», παρουσιάστηκε πανηγυρικά τον Σεπτέμβριο του 2018 στην 11η Γενική Συνέλευση του Διαζώματος στο Tεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου, παρουσία των τακτικών και εταιρικών μελών του και εκπροσώπων των θεσμών.

Το 2019 το ΔΙΑΖΩΜΑ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Megaron plus επιχείρησε να αναδείξει το πρόγραμμα αυτό μέσα από ένα κύκλο  διαλέξεων με τίτλο «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα–Αθήνα–Λαύριο». Μέσα από τέσσερις  διαδοχικές εκδηλώσεις, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019, διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι,  παρουσίασαν στο αθηναϊκό κοινό το πνευματικό υπόβαθρο, τη θεωρητική βάση, την ιστορική τεκμηρίωση και τα βήματα οικοδόμησης αυτής της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης που διευρύνει την «ιδέα» της ίδιας της Αθήνας.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος είναι σε πλήρη εξέλιξη σήμερα. Τον Νοέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργου Πατούλη με τον Πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρο Μπένο. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το πρόγραμμα και τονίστηκε και από τις δυο πλευρές η δυναμική του στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού της Αττικής.

Για την υποστήριξη του προγράμματος το ΔΙΑΖΩΜΑ τον Μάιο του 2020 ανέθεσε στην εταιρεία PLAN A.E. την εκπόνηση του Masterplan με τίτλο Πολιτιστική Διαδρομή  «Λαύριο – Αθήνα – Ελευσίνα (Τριλογία της Αττικής)». Η μελέτη  στοχεύει στη διαμόρφωση και ανάδειξη ενός επώνυμου  τουριστικού προϊόντος/εμπειρίας που θα συνίσταται σε συγκεκριμένα στοιχεία ενδιαφέροντος του επισκέπτη (πραγματικού και δυνητικού) αναφορικά με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την περιβαλλοντική κληρονομιά της Περιφέρειας Αττικής, σε συνδυασμό με την τοπική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που συμπεριλαμβάνονται στο τουριστικό προϊόν/εμπειρία.

Σε συνέχεια της ανάθεσης της παραπάνω σύμβασης από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης του έργου. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τα μέλη της επιτροπής και οι συμμετέχοντες σε αυτή ενημερώθηκαν από τον κ. Σταύρο Μπένο γενικότερα για το περιεχόμενο των νέων Ολιστικών Προγραμμάτων (πολιτιστικές διαδρομές και αρχαιολογικά πάρκα) που προωθεί το «ΔΙΑΖΩΜΑ» σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και ειδικότερα για το πρόγραμμα «Τριλογία της Αττικής». 

Η ικανοποιητική «σύνδεση» των πολιτιστικών πόρων και η προσφορά ολοκληρωμένων πολιτιστικών προϊόντων, που θα συνιστούν σημαντικές Βιωματικές Εμπειρίες συνεχίζει να αποτελεί ένα ζητούμενο στην Ελλάδα. Η Τριλογία της Αθήνας, έρχεται να προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση στην παραπάνω ανάγκη.

Ας ταξιδέψουμε στην Αττική μέσα  από το αναπτυξιακό πρόγραμμα Τριλογία της Αθήνας:

Ο περιηγητής του 21ου αιώνα δεν αρκείται στην επιφάνεια. Η «Τριλογία της Αθήνας» του προσφέρει αυτό ακριβώς που ζητά: έναν προορισμό που θα του επιτρέψει να κινηθεί σε βάθος και σε πλάτος και να γνωρίσει τη θρυλική αρχαία πόλη σε όλες της τις διαστάσεις.

Περιγραφή

Η Τριλογία της Αθήνας είναι μια δυναμική πρωτοβουλία που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ», με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Αττική, με τίτλο: «Η Τριλογία της Αθήνας». Τα αρχαιολογικά πάρκα της Ελευσίνας και του Θορικού (Λαυρίου) σε συνδυασμό με τα κύρια μνημεία και μουσεία της Αθήνας (Ακρόπολη, Μουσείο Ακρόπολης, Αγορά, Πνύκα, Διονυσιακό θέατρο, στοά Ευμένους, Ηρώδειο, Αρχαιολογικό Μουσείο) αποτελούν μια ενότητα που αναδεικνύει τις βασικές πτυχές της αρχαίας Αθήνας: η Ελευσίνα (Τελεστήριο) και η Ιερά Οδός αναδεικνύουν τη μυθική, θεολογική, μυητική διάσταση, τα μνημεία της Αθήνας την πολιτική, δημοκρατική και πολιτιστική διάσταση και το Λαύριο, με τα ορυχεία αργύρου, την τεχνολογική και οικονομική διάσταση που χρηματοδότησε τα μεγάλα μνημεία, την πολιτική και στρατιωτική ισχύ της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα θα στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, στη διάχυση των επισκεπτών και στην μετατροπή της Αθήνας από πέρασμα σε προορισμό.

Πόλοι

Βασικοί πόλοι της διαδρομής είναι η Αθήνα, το Λαύριο, η Ελευσίνα και ο Πειραιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.