Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη με τον πρέσβη...

Συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη με τον πρέσβη του Κατάρ κ. Abdulaziz Ali Al Naama

Celestyal Cruises

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, υποδέχθηκε χθες, Τρίτη 16 Ιουνίου τον Πρέσβη του Κατάρ κ. Abdulaziz Ali Al Naama, με τον οποίο συζήτησε θέματα ενίσχυσης της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών.

O πρέσβης του Κατάρ μετέφερε τις ευχαριστίες της καταρινής πλευράς, ιδιαιτέρως δε της Επικεφαλής των Μουσείων του Κατάρ, Sheihka al Mayassa, για τη δωρεά εκμαγείου του Ηνιόχου των Δελφών από την ελληνική Κυβέρνηση, ενώ προσκάλεσε, την κ. Μενδώνη να επισκεφθεί τη Ντόχα, με την ευκαιρία της τελετής τοποθέτησης του εκμαγείου στο μετρό της πόλης. «Η δωρεά αυτή εκλαμβάνεται ως δείγμα της αγάπης και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών», υπογράμμισε ο πρέσβης. «Ο Ηνίοχος αντιπροσωπεύει, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο θέλουμε να προβάλουμε και να αναδείξουμε».

Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει ανάλογη δωρεά σε άλλο κράτος. «Η επιλογή του Ηνίοχου έγινε με μεγάλη περίσκεψη», είπε η Υπουργός. «Η ελληνική πλευρά αναζητούσε ένα έργο μεγάλου μεγέθους, το οποίο να είναι ανάλογο του μεγέθους του σταθμού του μετρό και, κυρίως, ένα έργο που να σχετίζεται με κάποιον τρόπο με τον χώρο στον οποίο εκτίθεται. Επιλέξαμε τον Ηνίοχο, τον αρματηλάτη, ώστε να δημιουργήσομε τον συνειρμό της κίνησης, αφού τοποθετείτε σε ένα σταθμό μετρό, που η κίνηση είναι πάντα έντονη και συνεχής».

Βασικό θέμα της συζήτησης των δύο πλευρών ήταν η διοργάνωση Πολιτιστικών Εβδομάδων, βάσει της πολιτιστικής συμφωνίας του 2017, στην υλοποίηση των οποίων αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα. Οι Εβδομάδες θα είναι δύο τύπων. Ο πρώτος θα περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ των Μουσείων, με υπεύθυνη από την καταρινή πλευρά τη Sheihka al Mayassa, και ο δεύτερος τη διοργάνωση φεστιβάλ και εκδηλώσεων σύγχρονης τέχνης, με υπεύθυνο το καταρινό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το πρόγραμμα των Εβδομάδων συμφωνήθηκε να αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2020 ή τον Μάρτιο του 2021, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Υπουργός και ο πρέσβης συμφώνησαν ότι η επιτυχής διοργάνωση των Εβδομάδων θα αποτελέσει πρόκριμα για το Έτος Πολιτισμού Ελλάδας-Κατάρ, το οποίο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το 2026. «Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», είπε η κ. Μενδώνη. «Ο Πολιτισμός παρέχει τη δυνατότητα για την περαιτέρω κατανόηση και προσέγγιση των δύο λαών μας. Η συνάντησή μας με τον πρέσβη, θέτει τα θεμέλια για την υλοποίηση της συνεργασίας αυτής, με τον προγραμματισμό συγκεκριμένων δράσεων και την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων».  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.