Του Κωνσταντίνου Κουσκούκη
Καθηγητή Δερματολογίας – Νομικού – Προέδρου της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής – Προέδρου Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας
Ο σύγχρονος τουρίστας υγείας, τονίζει σε άρθρο του ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, αναζητά οικονομικότερες αλλά και ποιοτικότερες ιατρικές υπηρεσίες από εξειδικευμένους επιστήμονες σε συνδυασμό με νοσοκομειακές και ξενοδοχειακές υποδομές υψηλών προδιαγραφών με πιστοποίηση. Οι προορισμοί που συνδυάζουν ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με ειδικές εναλλακτικές μορφές τουρισμού και προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες όπως η Ελλάδα, έχουν αδιαμφισβήτητα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Ο ιατρικός τουρισμός είναι μορφή του τουρισμού υγείας και αφορά την μετακίνηση των επισκεπτών τουριστών με προβλήματα υγείας, προκειμένου να τους παρασχεθούν υπηρεσίες υγείας από δομές παροχής πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας που λειτουργούν νόμιμα, με σκοπό την πρόληψη, την διάγνωση, την θεραπεία ασθενειών και την διατήρηση και κυρίως την βελτίωση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας τους.
Ο Ιατρικός τουρισμός διακρίνεται σε διαχείριση κύριων αναγκών για επείγοντα περιστατικά επισκεπτών (Emergency Tourism) και σε Ιατρικό Τουρισμό Επιλογής (Elective Medical Tourism) που απευθύνεται σε ασθενείς που επιλέγουν να μεταβούν εκτός των συνόρων της χώρας τους, για να λάβουν μια συγκεκριμένη ιατρική υπηρεσία, έχοντας υπόψη τους παράγοντες κόστος και ποιότητα της ιατρικής υπηρεσίας, χρόνο αναμονής στη χώρα προέλευσης τους και ανάγκη να συνδυάσουν την ιατρική φροντίδα με την εμπειρία της ψυχαγωγίας από το ταξίδι.
Για τον ιατρικό τουρισμό επιλογής, σήμερα πιο διαδεδομένες υπηρεσίες είναι: πλαστική χειρουργική, αισθητική δερματολογία, οφθαλμολογία, τεχνητή γονιμοποίηση, καρδιολογία- καρδιοχειρουργική, ορθοπεδική θεραπεία και αποκατάσταση, θεραπεία καρκίνων και μεταμόσχευση οργάνων. Ειδικότερα για τις πληθυσμιακές ομάδες της τρίτης ηλικίας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και των χρονίων πασχόντων όπως ασθενείς με διαβήτη, αιματολογικά και διατροφικά νοσήματα που σημειώνουν εκρηκτική άνοδο τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες και συμβάλλουν τα μέγιστα στην αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας διεθνώς.
Το 2025 ο τουρισμός υγείας θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία παγκοσμίως μετά την φαρμακευτική τοιαύτη. Τα παγκόσμια έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό ξεπερνούν από 46 δις δολ. με 14 εκατ. ασθενείς – επισκέπτες, αποτελεί δε από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού με ρυθμό 15-25% σε ετήσια βάση, ενώ το 25% της παγκόσμιας αγοράς κατέχει η Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει μόνο το 3% του παγκόσμιου ιατρικού τουρισμού, όμως στα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούσε να προσελκύσει περίπου 100.000 ασθενείς με έσοδα 400 εκατ. ευρώ από τους ιατρικούς τουρίστες που είναι 5 με 10 φορές περισσότεροι από τους απλούς τουρίστες, με παραμονή 2 έως 3 εβδομάδες και κατά κεφαλήν δαπάνη 3.800 – 6000 δολ.
Τις διεθνείς προδιαγραφές πιστοποίησης ξενοδοχείων για την ασφαλή φιλοξενία τουριστών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Υγείας ΕΛΙΤΟΥΡ και του ΙΣΑ, Γ.Πατούλης, ενώ ο Πρόεδρος της Swiss Approval, π.Γεν. Γραμ. Υπουργείου Τουρισμού Μ.Τζαφέρης, δήλωσε ότι οι υφιστάμενες «μονάδες φιλοξενίας» πρέπει να μετατραπούν επιτυχώς σε «μονάδες ασφαλούς φιλοξενίας» με διεθνή πιστοποίηση.
Οι προδιαγραφές που περιγράφονται στο πρότυπο B&W CERT «Blue & White CERT» απαιτούν πιστοποιητικά για κάθε ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει από το καλοκαίρι του 2020 και είναι:
α) για το παραδοσιακό Μπλε Γραφείο πρώτων βοηθειών (Blue Office) η λειτουργία του με επιστημονικότητα σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες και
β) για το Λευκό Γραφείο ( White Office), ένα ειδικά σχεδιασμένο γράφειο υποδοχής και πρώτων βοηθειών του ξενοδοχείου, προσανατολισμένο κατάλληλα για τις απαιτήσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, με προϋποθέσεις την εκπαίδευση τμήματος του προσωπικού σε θέματα πρώτων βοηθειών και την υλοποίηση συμβάσεων με παρόχους υγείας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας, καθώς και τον σχεδιασμό όλων των λεπτομερειών για την διαχείριση επειγόντων περιστατικών κορωνοϊού στις μονάδες φιλοξενίας.
Επίσης εντάσσονται στην καθημερινή λειτουργία των μονάδων φιλοξενίας 10 κατηγορίες ενεργειών σύμφωνα με το πρωτοποριακό πρωτόκολλο λευκών υπηρεσιών, (White Service), που συνοπτικά προβλέπει επιδημιολογική επιτήρηση και διαχείριση επισκεπτών και προσωπικού, τυπικά μέτρα προστασίας και υγιεινής, καθώς και μέτρα ασφάλειας τροφίμων, αέρα, συστημάτων κλιματισμού, εγκαταστάσεων και υγιεινής νερού, με τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας και την τήρηση των οδηγιών και πρωτοκόλλων της διεθνούς κοινότητας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση και την πρόληψη μολύνσεων του κορωνοϊού. Οι εν λόγω προδιαγραφές οργάνωσης B&W CERT, θέτουν επίσης ειδικές λεπτομέρειες για το ποσοστό ελεύθερων δωματίων που θα πρέπει να διαμορφωθούν κατάλληλα για την απομόνωση και διαχείριση επισκεπτών που τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα κορωνοϊού.
Ευοίωνες προοπτικές αποτελούν η συνταύτιση και ώσμωση απόψεων, νέων ιδεών και καινοτόμων πρωτοβουλιών του Υφ. Τουρισμού κ.Μ.Κόνσολα και του Περιφερειάρχη κ.Γ.Πατούλη για ένα ψηφιακό μετασχηματισμό που επιβάλλει η ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας τουριστικής πολιτικής 2020-2050 η οποία απαιτεί οικονομικά άλματα και όχι βήματα, με αναταγωνιστικη μείωση του κόστους φιλοξενίας μέσω οικονομιών κλίμακας.