Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Μέτρα στήριξης του Πολιτισμού και των εργαζομένων του

Μέτρα στήριξης του Πολιτισμού και των εργαζομένων του

Λίνα Μενδώνη

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μαζί με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα, βρέθηκε την Πέμπτη 7 Μαϊου και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης του Πολιτισμού και των εργαζομένων του καθώς και την εξειδίκευση των δράσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ζωντανές εκδηλώσεις:
Ζωντανές εκδηλώσεις (δρώμενα) μετά τις 15 Ιουλίου και μόνο σε ανοικτούς χώρους.
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρούνται οι πιο ασφαλείς μήνες, υπάρχει συνεπώς μικρός κίνδυνος, αλλά τα δεδομένα θα αξιολογούνται διαρκώς.
Εξειδικευμένα μέτρα προστασίας εργαζομένων και κοινού.
Όριο πληρότητας 40% ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις.
Η σκηνή θα πρέπει να απέχει 3 μέτρα από τους θεατές.
Αν το κοινό είναι όρθιο, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ των παρευρισκομένων. Επιπλέον, σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου διαλύματος για το κοινό.
Είσοδος και έξοδος στον χώρο, βάσει πρωτοκόλλου.
Ειδικά πρωτόκολλα για όλα θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Για τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, το κάθε φεστιβάλ αποφασίζει αν είναι σε θέση να το πραγματοποιήσει, τηρώντας τα μέτρα προστασίας. “Η ίδια η αγορά θα αυτορυθμιστεί και θα δούμε πώς θα λειτουργήσει. Η κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει συστηματικά”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: “Ο κάθε επαγγελματίας θα δει και θα αποφασίσει και η Πολιτεία θα ενισχύσει”.

Συγκεκριμένα η κα Μενδώνη τόνισε
«Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στον χώρο του πολιτισμού. Προσαρμοστήκαμε με απόλυτη επιτυχία στις νέες συνθήκες ως χώρα. Η πανδημία ανέδειξε δομικά προβλήματα στον χώρο του πολιτισμού, όπως η αδήλωτη εργασία», δήλωσε η κ. Μενδώνη.
Περιγράφοντας τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, η υπουργός είπε ότι αμέσως μετά το lockdown, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό συμπεριλήφθηκαν και δεν εξαιρέθηκαν από τα μέτρα.
«Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έληξαν πρόωρα», σημείωσε η υπουργός.
Μητρώο καλλιτεχνών, διατάξεις κατά της “πειρατείας”
Δημιουργείται μητρώο καλλιτεχνών. Όπως είπε, από 13/5 θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Η υπουργός προανήγγειλε, επίσης, την άμεση ψήφιση των διατάξεων κατά της πειρατείας σε όλους τους τομείς του πολιτισμού.
Για την αναδρομική επέκταση των δικαιούχων των 800 ευρώ, δικαιούχοι είναι:
Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.
Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.

Επίσης:
Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.
Εκδηλώσεις, σινεμά, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι
Στις 18 Μαΐου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι με αυστηρά μέτρα προστασίας των επισκεπτών και αποστάσεις.
Πρόβες και γυρίσματα μπορούν να ξεκινήσουν 18 Μαΐου.
Τα θερινά σινεμά ανοίγουν 1η Ιουνίου με πιο μικρό αριθμό θεατών.
Τα Μουσεία θα ανοίξουν 15 Ιουνίου με συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών και αποστάσεις.
Το υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει 200 μικρά πολιτιστικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους, που αποτιμώνται σε 2 εκατ. ευρώ.
Το ακαδημαϊκό έτος θα παραταθεί μέχρι τις 31/7 για την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.