Σε μια εφ’ όλης της ύλης τηλεδιάσκεψη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και την τομεάρχη τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κα Κατερίνα Νοτοπούλου, συμμετείχαν οι: πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης,ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλ. Βασιλικός και ο πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ κ. Παν. Τοκούζης, με μοναδικό θέμα την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στον Τουρισμό, και τις λύσεις που θα πρέπει επειγόντως να δοθούν, για την βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.
Τα μέτρα που προτάθηκαν και συζήτησαν οι συμμετέχοντες, φυσικά αφορούσαν την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, την ευελιξία και διευκόλυνση στην αποπληρωμή οφειλών και δανείων, αλλά και την εισροή οικονομικών πόρων στον τουρισμό.
Ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε:
«Μεταξύ άλλων, σε αυτή την ουσιαστική συζήτηση, αναφερθήκαμε στην αλλαγή του τρόπου κατανομής των οικονομικών πόρων προς όφελος του ελληνικού τουρισμού, στηρίζοντας τον ΕΟΤ, χαράζοντας μια περισσότερο στοχευμένη και δυναμική τουριστική πολιτική προβολής της Ελλάδας, αλλά και δημιουργώντας προγράμματα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού».
Και συνεχίζει:
«Έχουμε συνεχείς επαφές με την Πολιτεία σε καθημερινό επίπεδο. Αν θέλουμε να μιλάμε για τουρισμό στην Ελλάδα, για διακίνηση τουριστικού προϊόντος, τότε πρέπει να μιλήσουμε για τα τουριστικά γραφεία και τους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδίων, γιατί αυτοί είναι που έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τουριστικό σκηνικό μας. Αυτοί είναι οι επαγγελματίες που πλήττονται οικονομικά και λειτουργικά από την πρώτη ημέρα της δυσχερούς αυτής κατάστασης.
Σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις με την ECTAA, το πανευρωπαϊκό όργανο των τουριστικών γραφείων, έχουμε αναλύσει διεξοδικά το αποτέλεσμα του μέτρου που υιοθέτησαν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αγγλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Δανία, η Γερμανία και -όπως αναμένεται- και η Μάλτα.
Αναφέρομαι στο voucher ως πιστωτικό σημείωμα από τον διοργανωτή οργανωμένου ταξιδίου προς τον καταναλωτή που αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του, ώστε να μπορεί να κάνει χρήση της κράτησής του σε μελλοντική ημερομηνία, χωρίς να ακυρώσει την διαδικασία – φυσικά σε συνεργασία με τον κλάδο των ξενοδόχων, οι οποίοι με την δική τους σειρά θα πρέπει να συναινέσουν για την εξυπηρέτηση και των καταναλωτών. Οι ευρωπαϊκές χώρες που υιοθέτησαν το voucher, ή που προχωρούν άμεσα στην υιοθέτησή του, έχουν αντιληφθεί ότι αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την βιωσιμότητα του τουρισμού– και αναμένουμε και από την Ελλάδα να το αποδεχτεί».
«Ακούσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του προέδρου και της τομεάρχη τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, και εκείνοι άκουσαν με την σειρά τους τις δικές μας απόψεις. Γνωρίζουμε ότι η Πολιτεία ακούει και δραστηριοποιείται, και για αυτό είμαστε σε στάση αναμονής για τα επόμενα μέτρα που θα έχουν στόχο την στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας. Τώρα, είναι μια περίοδος δράσης και γρήγορων αποφάσεων, τίποτα λιγότερο».