Δώδεκα από τους σημαντικότερους θησαυρούς του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, παρουσιάζονται αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, στο ψηφιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στη σειρά «Συζητώντας με την Ιστορία», η διευθύντρια του ΒΧΜ Δρ Αικατερίνη Δελλαπόρτα, μας ξεναγεί σε μερικά από τα σπουδαιότερα εκθέματα του μουσείου. Η μουσική είναι του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργου Κουμεντάκη, η σκηνοθεσία του Μιχάλη Ασθενίδη και η παραγωγή του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ.
Αναλυτικά, παρουσιάζονται: μαρμάρινο τραπεζοφόρο Ορφέα–Χριστού (4ος αι. μ.Χ.), ψηφιδωτό δάπεδο της βασιλικής του Ιλισσού (5ος αι. μ.Χ.), μαρμάρινο θωράκιο άμβωνα του χριστιανικού Παρθενώνα (5ος αι. μ.Χ.), περγαμηνό ειλητό χειρόγραφο του Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου (1301 μ.Χ.), Σταύρωση, αμφιπρόσωπη φορητή εικόνα (9ος, 10ος και 13ος αι.), η Παναγία η Επίσκεψις, ψηφιδωτή φορητή εικόνα (τέλη 13ου αι. μ.Χ.), μαρμάρινη πλάκα επιστυλίου τέμπλου (β΄ μισό 10ου αι. μ.Χ.), Σταύρωση, φορητή εικόνα του Paolo Veneziano (μέσα 14ου αι. μ.Χ.), ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, φορητή εικόνα (14ος αι.), ο Άγιος Γεώργιος δρακοντοκτόνος, φορητή εικόνα αποδιδόμενη στον Γεώργιο Κλόντζα (β΄ μισό 16ου αι. μ.Χ.)μ η Παναγία η Λαμποβίτισσα, φορητή εικόνα του Εμμανουήλ Τζάνε (β΄ μισό 17ου αι. μ.Χ.) και ο Άγιος Δημήτριος, φορητή εικόνα αποδιδόμενη στον Φράγκο Κατελάνο (β΄ μισό 16ου αι.).
Στα social media του ΥΠΠΟΑ προβάλλονται επίσης αύριο:
– Στη σειρά «Πάθη και Ανάσταση στη Λογοτεχνία», η Λουκία Μιχαλοπούλου διαβάζει τη «Μεγάλη Πέμπτη» της Κικής Δημουλά από τη συλλογή «Ήχος απομακρύνσεων». Η παραγωγή είναι συνεργασία του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ με το διεθνές φεστιβάλ-ΑΝΑΛΟΓΙΟ.
– Ηχογραφήσεις και βίντεο παραδοσιακής μουσικής από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης».
Όλα τα βίντεο θα προβληθούν από το κανάλι YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCHbv1zHdljxGvkHeV3tERtw
τα social media και την ιστοσελίδα www.culture.gr του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.