Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs προβλέπουν πλέον παγκόσμια ύφεση

Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs προβλέπουν πλέον παγκόσμια ύφεση

παγκόσμια ύφεση

Τι λένε οι αναλυτές για το ενδεχόμενο ύφεσης και που στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους – Τι περιμένουν από τις κυβερνήσεις – Το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης γίνεται πλέον το «βασικό σενάριο» των εκτιμήσεων των αναλυτών

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs και της Morgan Stanley φαίνεται να συμφωνούν με το πνεύμα που επικρατεί στη Wall Street και αποφαίνονται ότι ο κορωνοϊός ενεργοποίησε μια παγκόσμια ύφεση, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται πλέον στο βάθος και στην έκτασή της.

Μια μέρα μετά την παραδοχή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να πέσουν σε ύφεση, οι οικονομολόγοι πέταξαν στα σκουπίδια τις προβλέψεις τους ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει την επερχόμενη ύφεση για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Τι τους οδήγησε στην επανεξέταση; Η εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και οι νέες ενδείξεις ότι η Κίνα – η πρώτη χώρα που επλήγει από την μετέπειτα πανδημία – υπέστη πολύ μεγαλύτερο χτύπημα στην οικονομία της από ό, τι εκτιμήθηκε αρχικά.

Η ομάδα της Morgan Stanley, με επικεφαλής τον Chetan Ahya, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης είναι πλέον το «βασικό σενάριο», και εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί φέτος στο 0,9%. Στη Goldman Sachs, ο Jan Hatzius και οι συνάδελφοί του προβλέπουν την αποδυνάμωση της ανάπτυξης στο 1,25%. Η S&P Global στο ίδιο μήκος κύματος με έκθεσή της αναμένει ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί από 1% έως 1,5%.

Τέτοιες μειώσεις δεν αναμένεται να είναι τόσο οδυνηρές όσο η συρρίκνωση του 0,8% του 2009, όπως μετρήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά θα ήταν χειρότερες από την υποχώρηση που είχε σημειώσει η οικονομία το 2001 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τόσο η Morgan Stanley όσο και η Goldman Sachs αναμένουν ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, αλλά προειδοποιούν ότι παραμένει ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερων οικονομικών συνεπειών.

Οι προβλέψεις των αναλυτών αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να κάνουν περισσότερα για τον περιορισμό της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης και για την παροχή κινήτρων που θα βοηθήσουν τις εταιρείες και τους καταναλωτές να ανταπεξέθουν στο σοκ και στη συνέχεια να οδηγηθούν στην ανάκαμψη της ζήτησης.

Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg …

«Υποβαθμίζουμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη της Κίνας το 2020. Οι προηγούμενες προβλέψεις μας για το έτος ήταν αύξηση κατά 5,2%. Οι νέες προβλέψεις μας είναι ανάπτυξη κατά 1,4%. Στις εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνεται μια συρρίκνωση κατά 11% στο πρώτο τετράμηνο. »

Παρόλο που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες δραστηριοποιήθηκαν για να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική, οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει να ανταποκριθούν και τώρα εκπονούν μόνο φορολογικά πακέτα τα οποία ενδέχεται να μην μπορέσουν να καθησυχάσουν τους επενδυτές.

«Ενώ η πολιτική ανταπόκριση θα προσφέρει ένα δίχτυ προστασίας, οι υποκείμενες ζημιές τόσο από τον αντίκτυπο του Covid-19 όσο και από τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες θα προκαλέσουν ουσιαστικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

Οι προοπτικές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο εάν ο ιός διαρκέσει περισσότερο από ότι αναμένεται, ή προκαλέσει μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο – με δεδομένο ότι τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα κλείνουν σε όλο τον κόσμο. Το «πάγωμα» των αγορών ή η συνεχιζόμενη απροθυμία των κυβερνήσεων για δράση αποτελούν επίσης απειλές.

Στη JPMorgan Chase & Co., ο John Normand τάχθηκε υπέρ της άποψης οι ανεπτυγμένες οικονομίες να επαναλάβουν τις δράσεις τους κατά τη διάρκεια της κρίσης όταν έδωσαν δημοσιονομικά κίνητρα αξίας 1% έως 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο Γιώργος Σαραβέλος, αναλυτής συναλλάγματος της Deutsche Bank AG, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να παρέμβουν με την παροχή στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Και ενώ η Fed «βλέπει» τον αντίκτυπο των πρόσφατων παρεμβάσεων της για τη μείωση των επιτοκίων και τη σταθεροποίηση των πιστωτικών αγορών, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Northern Trust Corp, Carl Tannenbaum, δήλωσε είπε ότι το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να δράσουν με τόλμη.

«Η άλλη πλευρά της Ουάσιγκτον θα πρέπει πραγματικά να απαντήσει με κάτι σημαντικό σε μέγεθος και έξυπνο σε σχεδιασμό», είπε.

Η Κίνα υφίσταται το μεγαλύτερο πλήγμα και οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν έχουν καταφέρει να εκτιμήσουν τη διάρκειά του. Πλέον πιθανολογούν ότι η οικονομία της θα υποστεί χειρότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες συνέπειες. Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley εκτιμούν πλέον ότι η οικονομία της χώρας μειώθηκε κατά 5% το δεύτερο τρίμηνο.

Δεδομένου ότι η επιδημία ξεκίνησε από την Κίνα, τα στοιχεία της χώρας αντιμετωπίζονται από πολλούς ως προάγγελος του τι πρόκειται να γίνει σε άλλες περιοχές. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα υποφέρουν περισσότερο κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ εξακολουθούν να ποικίλλουν αρκετά, ενώ κάποιοι εικάζουν ότι η δραστηριότητα θα μπορούσε να μειωθεί έως και 10% σε ετήσια βάση κατά τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση κατά 5% στην ανάπτυξη μετά από μηδενική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο.

«Τα μεσαία δύο τρίμηνα του τρέχοντος έτους θα αποτελέσουν μεγάλη πρόκληση, ακόμη και αν ελέγξουμε γρήγορα την εξάπλωση του κορωναϊού», δήλωσε ο Tannenbaum.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.