Αρχική Αεροπορικά Νέα «Στοπ» από το ΕΚ στις άδειες πτήσεις εν μέσω της πανδημίας του...

«Στοπ» από το ΕΚ στις άδειες πτήσεις εν μέσω της πανδημίας του COVID-19

Celestyal Cruises
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Πέμπτη 26 Μαρτίου, θα συζητήσει και θα ψηφίσει την αναστολή των κανόνων της ΕΕ για τις χρονοθυρίδες των αερομεταφορέων, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των «πτήσεων φαντασμάτων».

Οι κανόνες των αερομεταφορών υποχρεώνουν τις αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τουλάχιστον το 80% των «slots» απογείωσης και προσγείωσης που τους έχουν δοθεί, ώστε να μην βρεθούν σε κίνδυνο να χάσουν τις χρονοθυρίδες αυτές την επόμενη περίοδο, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2020. Πολλές εταιρείες έχουν ωθηθεί έτσι να πραγματοποιούν πτήσεις με άδεια αεροπλάνα από το τέλος Ιανουαρίου, όταν ο κορονοϊός ξεκίνησε να εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτές οι αποκαλούμενες «πτήσεις φαντάσματα» πραγματοποιούνται με μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, το οποίο το Κοινοβούλιο έχει δεσμευθεί να σταματήσει το συντομότερο. Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για την προσωρινή αναστολή του κανόνα «use it or lose it», σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων από την υποβολή της πρότασης της Επιτροπής. Ο κανόνας αυτός έχει ανασταλεί στο παρελθόν σε σειρά περιπτώσεων, π.χ. το 2009 λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις αεροπορικές εταιρείες.

Αποσκοπώντας στην ταχεία υιοθέτηση της προσωρινής αναπροσαρμογής των κανόνων, η επιτροπή Μεταφορών του ΕΚ ζήτησε την ενεργοποίηση της κατεπείγουσας διαδικασίας που προβλέπεται στο Άρθρο 163 του Κανονισμού του ΕΚ ώστε η πρόταση να ψηφιστεί απευθείας στη σύνοδο της ολομέλειας. Το Συμβούλιο έφτασε σε συμφωνία επί της θέσης του για το θέμα στις 20 Μαρτίου, τροποποιώντας τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής των σχετικών κανόνων μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2020, επεκτείνοντάς την σε σχέση με την αρχική πρόταση για αναστολή μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Συζήτηση και ψηφοφορία: Πέμπτη 26 Μαρτίου

Διαδικασία: Συνήθης νομοθετική διαδικασία, κατεπείγον

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.