Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Με τα λόγια (γίνεται): Αφιέρωμα στον Bill Knott στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Με τα λόγια (γίνεται): Αφιέρωμα στον Bill Knott στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Με τα λόγια (γίνεται): Αφιέρωμα στον Bill Knott στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Στο ένατο, καθιερωμένο πλέον, ετήσιο αφιέρωμα στην αμερικανική ποίηση για τον εορτασμό του «Μήνα της Ποίησης», η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC) και το «Με τα λόγια (γίνεται)» παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα βραδιά αφιερωμένη στον Bill Knott. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Ο Bill Knott (1940-2014) γεννήθηκε στο Κάρσον Σίτυ του Μίσιγκαν κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Norwich University. Την πρώτη συλλογή ποιημάτων του με τίτλο The Naomi Poems: Corpse and Beans, εξέδωσε το 1968 με το ψευδώνυμο Άγιος Γεράρδος, έναν φανταστικό χαρακτήρα με μία αυτοκτονία στο ενεργητικό του, δύο χρόνια πριν την έκδοση του βιβλίου. Η συλλογή έλαβε καλές κριτικές, κέντρισε το ενδιαφέρον ποιητών όπως ο James Wright, που αποκαλούσε τον Knott “αναμφισβήτητα ευφυή». Ο Knott δίδαξε στο Emerson College για περισσότερα από 25 χρόνια, εξέδωσε πολλά βιβλία ποίησης, ενώ βραβεύτηκε με το Iowa Poetry Prize και μία υποτροφία Guggenheim. Γλωσσικά ευρηματικός και με χιούμορ, με ευρεία θεματολογία και αναγνωρισμένο έργο, ο Knott αποφάσισε εντέλει να διαθέσει όλα τα ποιήματά του δωρεάν στο διαδίκτυο.

Μετά από οκτώ στάσεις τα προηγούμενα χρόνια, σε εμβληματικές μορφές της αμερικανικής ποίησης –Emily Dickinson, William Carlos Williams,  Elizabeth Bishop, Robert Duncan, Marianne Moore, Ezra Pound και Robert Frost– το «Με τα λόγια (γίνεται)» συστήνει στο ελληνικό κοινό τον ιδιαίτερο ποιητή. Ογδόντα χρόνια από την γέννηση του Bill Knott, ακούγονται –για πρώτη φορά στα Ελληνικά– ποιήματά του, μεταφρασμένα από 13 Έλληνες ποιήτριες και ποιητές.

Σε αυτό το αφιέρωμα έχουν προσκληθεί να διαβάσουν μεταφράσεις που έχουν κάνει σε επιλεγμένα έργα του Bill Knott οι: Ορφέας Απέργης, Μαίρη Γιόση, Αντωνία Γουναροπούλου, Γιάννης Δούκας, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Λευτέρης Ζαχαριουδάκης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κωτούλα, Στέργιος Μήτας, Άρτεμις Μιχαηλίδου, Χριστιάνα Μυγδάλη, και Κώστας Πλησιώτης.

Τα πρωτότυπα ποιήματα διαβάζουν οι Gregory Barton, Chris Sakellaridis και  Stephen Tagle.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.