Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ομιλία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη στην 6η Σύνοδο...

Ομιλία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη στην 6η Σύνοδο των υπουργών Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Ριέκα της Κροατίας

H κινητικότητα των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του Πολιτισμού ήταν το κεντρικό θέμα στην 6η Σύνοδο των υπουργών Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Ριέκα της Κροατίας, όπου το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2020.


Η Ελλάδα διαδέχεται την Κροατία στην Προεδρία του Συμβουλίου υπουργών Πολιτισμού ΝΑ Ευρώπης από αυτό το εξάμηνο. Η 7η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη χώρας μας, παράλληλα με την έναρξη των εκδηλώσεων στην Ελευσίνα, ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021.

Η Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της με θέμα «Κινητικότητα, Πολιτισμός και Δημιουργικός Τομέας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ότι αυτή μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, να αυξήσει την απασχόληση, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι η πολιτική μας για το θέμα της κινητικότητας πρέπει να επικεντρωθεί σε τρία κεφαλαιώδη προβλήματα:

• Σε κανονιστικά ζητήματα, όπως είναι η εργατική νομοθεσία, η κοινωνική ασφάλιση, η φορολογία, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η θεώρηση εισόδου και η άδεια εργασίας.
• Στη δημιουργία ευκαιριών και προγραμμάτων, που υποστηρίζουν την κινητικότητα των επαγγελματιών του Πολιτισμού, καθώς και ευκαιρίες για εξεύρεση εργασίας, συνεργασίας ή κατάρτισης.
• Στη συστηματική πληροφόρηση σχετικά με την κινητικότητα των επαγγελματιών του Πολιτισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε, επίσης, στα γεγονότα που ενισχύουν άμεσα τη συνεργασία των χωρών της ΝΑ Ευρώπη, και τα οποία θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2020-2021, κατά την οποία η Ελλάδα θα έχει την Προεδρία των Υπουργών Πολιτισμού της ΝΑ Ευρώπης, όπως:

• Η ανταλλαγή αρχαιολογικών εκθέσεων μεταξύ του Μουσείου του Ζάγκρεμπ και δύο μουσείων στην Αθήνα, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Επιγραφικού Μουσείου.
• Το 10ο Ετήσιο Συμβουλευτικό Φόρουμ για τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Οκτωβρίου 2020 στα Χανιά, με θέμα: “Συμβολή στη Δημιουργική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη”.
• Το σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από το Γραφείο της Βενετίας της UNESCO, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, το 2020.

Η Λίνα Μενδώνη τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού Ταμείου Πολιτιστικής Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο θα υποστηρίζει, ως μακροπρόθεσμος μηχανισμός χρηματοδότησης, προγράμματα πολιτιστικής συνεργασίας και κινητικότητας των καλλιτεχνών. Οι επαγγελματίες του Πολιτισμού μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αλληλοκατανόηση των λαών της περιοχής και στην προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.

ΣΥΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

Στη συνέντευξη τύπου, που ακολούθησε, η υπουργός σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την διεθνή πρωτοβουλία της Ελλάδας που αφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, ανέφερε ότι η Ελλάδα παρουσίασε στη σύνοδο του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο 2019, αλλά και στην COP25 στην Μαδρίτη, τον περασμένο Δεκέμβριο την πρωτοβουλία της, σε συνεργασία με διεθνείς Οργανισμούς (UNESCO, ΟΗΕ, WMO, ICOMOS, κλπ) για τη διατήρηση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, από την κλιματική αλλαγή.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τόνισε, δεν αφορά μόνον στα υλικά κατάλοιπα των μνημείων, που συνδέονται, για παράδειγμα με την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας ή την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά έχει εξίσου σημαντικές επιπτώσεις στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, στον τρόπο διαβίωσης πολλών παραδοσιακών κοινωνιών με άμεσες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε αυτές.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να διοργανώσει στην Αθήνα, εντός του 2020, Σύνοδο Κορυφής με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, ενώ ανακοίνωσε και την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να διοργανώσει- το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2020- στους Δελφούς συνάντηση ανώτατων στελεχών της διοίκησης των κρατών μελών και με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των διεθνών οργανισμών, με την ίδια θεματική.

Τέλος, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού της Κροατίας, κ. Nina Obuljen–Korzinek, στο πλαίσιο της Προεδρίας της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την διοργάνωση Συνεδρίου, στο Ντουμπρόβνικ, στις 27-28 Φεβρουαρίου τ.έ., με θέμα: «Πολιτιστική κληρονομιά εν κινδύνω», στο οποίο η κ. Λίνα Μενδώνη έχει προσκληθεί από την ομόλογό της να είναι κεντρική ομιλήτρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.