Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας και το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού, τα οποία συνδιοργανώθηκαν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN). Τα συνέδρια πραγματοποιήθηκαν στις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2019, στο «Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών» και τέλεσαν υπό την αιγίδα των EFAD (The European Federation of the Associations of Dietitians), ΕΦΕΤ, Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο διεξαγωγής των συνεδρίων και με στόχο την ολιστική προσέγγιση των θεμάτων, ο ΠΣΔΔ και η GrESPEN συνεργάστηκαν με επιστημονικούς φορείς, όπως η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, η Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας και η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης.
Η έρευνα στον τομέα της διαιτολογίας, της κλινικής διατροφής και της υγείας στην Ελλάδα είναι ενεργή και διαρκώς εξελισσόμενη. Η ευρεία θεματολογία αποτέλεσε ευκαιρία να παρουσιαστεί ένας αντιπροσωπευτικός όγκος του της πιο πρόσφατης βιβλιογραφίας και του ερευνητικού αυτού έργου, με σκοπό την ενίσχυση της δια βίου μάθησης Επιστημόνων Υγείας, στοχεύοντας κυρίως σε Διαιτολόγους-Διατροφολόγους και σε Ιατρούς ενός μεγάλου εύρους ειδικοτήτων. Σε 30 ώρες απρόσκοπτης επιμόρφωσης, παρουσιάστηκαν οι πλέον σημαντικές εξελίξεις στον χώρο της διαιτολογίας, της κλινικής διατροφής και του μεταβολισμού, μέσα από 79 συνεδρίες, 16 διαλέξεις, 31 στρογγυλά τραπέζια, 3 δορυφορικές διαλέξεις, 3 Συνεδρίες Φοιτητών, 9 Συνεδρίες Προφορικών και 3 Συνεδρίες Αναρτημένων Ανακοινώσεων με 167 κορυφαίους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια, κλινικά φροντιστήρια και LLL courses. για την απόκτηση ή την επικαιροποίηση εξειδικευμένων γνώσεων.
Ο ρόλος του σύγχρονου Διαιτολόγου – Διατροφολόγου στην προαγωγή της υγείας και στο ευρύ επιστημονικό πεδίο της διατροφής αποτέλεσαν τον βασικό θεματικό άξονα του επιστημονικού προγράμματος. Παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις γύρω από την πρόληψη και αντιμετώπιση των χρόνιων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη διεπιστημονικότητα. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με τη διατροφή σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, μεταξύ των οποίων τα βρέφη, τα ηλικιωμένα άτομα, οι αθλητές.. Οι σύνεδροι είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με καινοτόμα ελληνικά τρόφιμα που στοχεύουν στην προαγωγή της υγείας και έλαβαν χρήσιμη γνώση για τη συμβολή της τεχνολογίας στην καθημερινή τους πρακτική.
Η διοργάνωση πέτυχε επίσης καινοτομίες καθώς ενσωμάτωσε την πιο πρόσφατη τεχνογνωσία και νέες τεχνολογίες (congress app, social media), ανέπτυξε Δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης , όπως ανακύκλωση, προσφορά φαγητού, no food waste, προκειμένου να συμβαδίζει με τις προδιαγραφές όλων των διεθνών συνεδρίων. Τις εργασίες των συνεδρίων παρακολούθησαν περισσότεροι από 2000 σύνεδροι, επιβεβαιώνοντας τον σημαντικό ρόλο αυτής της συν-διοργάνωσης στην απόκτηση, αλλά και στην επικαιροποίηση της πιο πρόσφατης επιστημονικής γνώσης στον χώρο της Διατροφής και της Υγείας.