Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Πραγματοποιήθηκε το Εθνικό Αναπτυξιακό συνέδριο για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 –...

Πραγματοποιήθηκε το Εθνικό Αναπτυξιακό συνέδριο για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027

Εθνικό Αναπτυξιακό συνέδριο για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027

Πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τo Εθνικό Αναπτυξιακό συνέδριο για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.

Στόχος του η διαμόρφωση των στρατηγικών επιλογών σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο, για όλα τα κρίσιμα αναπτυξιακά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα της νέας προγραμματικής περιόδου.

Η προσέγγιση των πολιτικών ανάπτυξης της Ελλάδας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, βασίζεται στη διαπίστωση ότι η επιδίωξη της ανταγωνιστικότητας απαιτεί σύνθετη ολοκληρωμένη δράση για βελτιώσεις σε ευρύ πεδίο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Οι βασικές στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας μας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 θα εστιάσουν στους πέντε διατυπωμένους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους πολιτικής, για:

– «Μια εξυπνότερη Ευρώπη μέσω της προώθησης του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού».
– «Μια πιο πράσινη και ανθεκτική Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέσω της προώθησης της δίκαιης μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, των πράσινων και μπλε επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης των κινδύνων»
– «Μία πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη μέσω της ενίσχυσης της κινητικότητας και των περιφερειακών διασυνδέσεων των ΤΠΕ»
– «Μια πιο κοινωνική Ευρώπη μέσω της υλοποίησης του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων»
– «Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της μέσω της προώθησης της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών, καθώς και μέσω της στήριξης τοπικών πρωτοβουλιών».

«Η νέα Προγραμματική Περίοδος διαμορφώνεται σε μία περίοδο μεγάλων και σύνθετων αλλαγών και προκλήσεων, με μη προβλέψιμες παραμέτρους, σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα να πρέπει και να μπορεί πλέον να παίξει ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων και όχι αποδέκτη. τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
Όπως τόνισε «ο διάλογος που επιδιώκουμε εδώ θα πρέπει να είναι γόνιμος και αυτό θα το επιτύχουμε μέσα από μία ουσιαστική και σταθερή εταιρική σχέση, η εδραίωση της οποίας μάλιστα έχει εκκινήσει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, στη βάση της αρχής της συνέργειας, του συντονισμού και της συμπληρωματικότητας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων με το ΕΣΠΑ φορέων.
Είναι αδιαμφισβήτητο πως η χώρα μας, μετά από μια βαθιά παρατεταμένη οικονομική κρίση, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε κοινωνικό, πολιτικό και ανθρώπινο επίπεδο, έχει αλλάξει σελίδα.
Το σημερινό Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο αποτελεί τη ναυαρχίδα για τη θεμελίωση της εποικοδομητικής συνεργασίας και της δημιουργικής ανταλλαγής γνώσης, προκειμένου να διαμορφώσουμε από κοινού τη στρατηγική και τις προτεραιότητές μας για τη νέα προγραμματική περίοδο, διασφαλίζοντας παράλληλα την αποτελεσματική αξιοποίηση τόσο των πόρων της Πολιτικής Συνοχής, καθώς όμως και των εθνικών μας πόρων, με κατεύθυνση τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων στην οικονομία.
Στη νέα προγραμματική περίοδο, ορισμένες από τις βασικές μας επιδιώξεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, όπως αυτές βεβαίως θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν εκτενώς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου – ενδεικτικά να αναφέρω – είναι η άμεση αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η δημιουργία ενός καλύτερου ψηφιακού περιβάλλοντος τόσο για τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις της χώρας, η υγιής επιχειρηματικότητα με την ενδυνάμωση και της καινοτομικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και η διεύρυνση του εύρους των χρηματοδοτικών εργαλείων. Επίσης, η αύξηση της συνάφειας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με την αγορά εργασίας, η εφαρμογή καθοριστικών παρεμβάσεων για την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος, η κυκλική οικονομία, αλλά και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την ανάπτυξη της χώρας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι μόνο με προτεραιότητα τη διαφάνεια, την ενεργοποίηση όλων των διαύλων επικοινωνίας και τη συνεχή και ουσιαστική συνεργασία των φορέων, αλλά και με πολλή δουλειά, θα καταφέρουμε την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική υλοποίηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η χώρα, με κάθε ευρώ της νέας Προγραμματικής Περιόδου να διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.