Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Επίσκεψη της πρέσβειρας της Σουηδίας, Σαρλότ Σάμελιν, στον Περιφ.Αττικής, Γ. Πατούλη

Επίσκεψη της πρέσβειρας της Σουηδίας, Σαρλότ Σάμελιν, στον Περιφ.Αττικής, Γ. Πατούλη

«Μέσα από συνέργειες με προηγμένες χώρες όπως η Σουηδία, στοχεύουμε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, για να κάνουμε τις πόλεις μας πιο έξυπνες προς όφελος των πολιτών», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μετά τη συνάντηση που είχε με την πρέσβειρα της Σουηδίας, Σαρλότ Σάμελιν, στα γραφεία της Περιφέρειας.

Κατά τη συζήτηση εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας σε τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η θωράκιση της υγείας των πολιτών, το περιβάλλον, σε θέματα Πολιτισμού και  Τουρισμού καθώς και στον εκσυγχρονισμό των μεταφορών σε τοπικό επίπεδο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τον κ. Πατούλη να αναγνωρίζει πως η Αττική είναι πίσω σε αυτό το θέμα. «Θα μας ενδιέφερε», επισήμανε, «να εισπράξουμε βέλτιστες πρακτικές από τη Σουηδία που έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους, για τις οποίες έχω προσωπική γνώση, όπως και σε θέματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική προστασία και να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία, με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την πράσινη ενέργεια, την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν γόνιμο να εξετάσουμε μία συνεργασία με την Περιφέρεια της Στοκχόλμης, για να υπάρχει τακτική διαβούλευση και από κοινού σχεδιασμός για δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο».  
Η πρέσβης της Σουηδίας ανταποκρίθηκε στην πρόταση του κ. Πατούλη να δρομολογηθούν συνεργασίες και σε τεχνικό επίπεδο, για ζητήματα όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι μεταφορές, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επισημαίνοντας ότι στη Σουηδία τα αποτελέσματα των πρακτικών που εφαρμόζονται είναι πολύ ικανοποιητικά και αποδοτικά. 

Νωρίτερα η κα Σάμελιν έκανε αναφορά στις πολύ φιλικές σχέσεις Ελλάδας-Σουηδίας, επικαλούμενη τον μεγάλο αριθμό τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας, τη δραστηριοποίηση Ελλήνων επιστημόνων στη Σουηδία, αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότερες εταιρείες της Σουηδίας έχουν έδρες και στη χώρα μας. 

Ο περιφερειάρχης την ευχαρίστησε και επισήμανε πως η Σουηδία είναι μία χώρα προηγμένη σε πολλούς τομείς, όπως η τεχνολογία, το κοινωνικό κράτος αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνάντηση καθώς, όπως ανέφερε, η Ελλάδα και η Αττική ειδικότερα, μπορούν να αξιοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζει η Σουηδία, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.

«Έχω επισκεφθεί αρκετές φορές τη Σουηδία και έχω εντυπωσιαστεί από τον προηγμένο τρόπο ζωής» ανέφερε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Η Αττική βρίσκεται σε περίοδο εξωστρέφειας και σιγά αλλά σταθερά κάνει βήματα, προκειμένου να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να προσελκύσει επενδύσεις, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όπως είναι ο πολιτισμός, η ιστορία της, ο τουρισμός αλλά και το φυσικό της κάλλος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.