Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Contemporary Minoans – To Branding Heritage αποτίει φόρο τιμής στη Σοφία Κοκοσαλάκη

Contemporary Minoans – To Branding Heritage αποτίει φόρο τιμής στη Σοφία Κοκοσαλάκη

Οι «Σύγχρονοι Μινωίτες» ενθουσιάζουν το κοινό στο Μουσείο του Λονδίνου

Ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και σχεδιαστές συμμετείχαν σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνίδα σχεδιάστρια, αναδεικνύοντας πώς ο πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός συνεχίζει να εμπνέει τη σύγχρονη δημιουργία παγκοσμίως.

Η εκδήλωση «Σύγχρονοι Μινωίτες: Ο Κρητικός πολιτισμός, πηγή έμπνευσης» διοργανώθηκε στο Mουσείο του Λονδίνου στις 5 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτισμού Branding Heritage (BH) και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου και ο Γενικός Γραμματέας Δημήτριος Φραγκάκης, o Eντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου και η Ιδρύτρια του Branding Heritage (ΒΗ), δημοσιογράφος Κατερίνα Φρέντζου.

Την εκδήλωση πλαισίωσε έκθεση δημιουργιών με μινωικές αναφορές (ενδύματα, κοσμήματα, έργα τέχνης) από Ευρωπαίους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων Αλέκος Φασιανός, Lilah Clarke, Λουκία Ορφανού, Τερέζα Βαλαβάνη, Mary Katrantzou, Marios Schwab, Faye Chatzi, Ergon Mykonos, The Artians, Polina Ellis, Αncient Greek Sandals, Alexandra Bissa, Maria Sigma Textiles, Adrian Fisher ενώ η ερευνήτρια αρχαιολόγος Diana Wardle παρουσίασε δυο φορέματα, πειραματικά αντίγραφα Μινωικών ενδυμάτων.


Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση είχαν δημιουργίες της Σοφίας Κοκοσαλάκη, μεταξύ των οποίων το κόσμημα (ασημένιο περιδέραιο) που δημιούργησε πέρυσι ειδικά για τη Μινωική Συλλογή του ΒΗ, εμπνευσμένο από αναθηματικά ομοιώματα ξιφών από το σπήλαιο Αρκαλοχωρίου, 1700-1450 π.Χ. (έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου).

Τη δημιουργική προσωπικότητα της σπουδαίας Ελληνίδας δημιουργού με Κρητική καταγωγή που έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον Οκτώβριο, εξήραν, παρουσία μελών της οικογένειάς της, η δημοσιογράφος, η Sarah Mower MBΕ, Chief critic του Voguerunway & Πρεσβευτής για Αναδυόμενα Ταλέντα του British Fashion Council και η Harriet Quick συνεργάτιδα της Vogue UK. Η Μower ανέφερε με συγκίνηση πως όταν πρωτοείδε τα ρούχα της Σοφίας Κοκοσαλάκη της ήρθαν στο μυαλό μνήμες από την πρώτη επίσκεψή της στην Κρήτη όταν ήταν παιδί. «Η Σοφία είχε μια μοντέρνα κρητική ταυτότητα, ήξερε να ενώνει με ένα μοναδικό τρόπο το παρελθόν με το παρόν» είπε χαρακτηριστικά. Η Harriet Quick μίλησε για την αγάπη της σχεδιάστριας για την οικογένεια και το νησί της, τα αξεπέραστα αρχαιοελληνικά ντραπέ της, αλλά και την αίσθηση που έδινε πως ήταν πάντα έτοιμη να τολμήσει το ακατόρθωτο ενώ η Κατερίνα Φρέντζου ανέφερε πως το σημαντικό έργο της Σοφίας Κοκοσαλάκη για την ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού διεθνώς ήταν ένας από τους λόγους που την οδήγησαν στη δημιουργία του οργανισμού.

Ανάμεσα στο κοινό και η θρυλική βρετανίδα δημοσιογράφος, κριτικός μόδας και International Vogue Editor, Suzy Menkes OBE.

Παρούσα στην εκδήλωση και η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου η οποία μίλησε για τη σπουδαία κληρονομιά που αφήνει στη μόδα η Σοφία Κοκοσαλάκη και μοιράστηκε με το κοινό το πάθος της για την ελληνική κληρονομιά και τον τρόπο που το εκφράζει μέσα από τις δημιουργίες της.

Μήνυμα από τη Νέα Υόρκη έστειλε ο επικεφαλής του Picasso Administration Claude Picasso, μιλώντας για τη δημιουργική έμπνευση του πατέρα του Pablo Picasso από τον Μινώταυρο, αλλά και την προσωπική του εμπειρία από την Κρήτη που είχε επισκεφθεί πριν χρόνια μαζί με τη μητέρα του Françoise Gilot. «Έχω έντονες αναμνήσεις από ένα ταξίδι που κάναμε μαζί με τους φίλους μας Γιάννη και Έφη Σακελλαράκη και επισκεφθήκαμε την περιοχή ανασκαφής τους στις Αρχάνες » ανέφερε χαρακτηριστικά. «Επισκεφθήκαμε την περιοχή ανασκαφής τους στις Αρχάνες Οι αρχαιολογικοί χώροι εκπληκτικής ομορφιάς και η θερμή φιλοξενία των Κρητών έχουν μείνει για πάντα χαραγμένα στην μνήμη μου».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο ζωγράφος και συντηρητής του Ανακτόρου της Κνωσού, Γιάννης Πολίτης, ο οποίος συγκίνησε, αναφέροντας πως υπηρετεί σαν Ιερέας το μνημείο του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού και κάθε μέρα, 25 χρόνια τώρα, προσεύχεται να είναι αντάξιος του ρόλου του.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν οι παρεμβάσεις για τη διαχρονική επιρροή του Μινωικού πολιτισμού στη σύγχρονη δημιουργία παγκοσμίως από ακαδημαϊκούς και δημιουργούς, μεταξύ των οποίων η Καθηγήτρια Αιγαιακών Σπουδών, Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Bristol Nicoletta Momigliano, ο Σχεδιαστής Λαβυρίνθων Adrian Fisher, ο Λέκτορας Αιγαιακής Προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο Ca ‘Foscari της Βενετίας Ilaria Caloi, η Ερευνήτρια Αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Birmingham, Diana Wardle, η Αρχαιολόγος και Ιδρύτρια των «Μινωικών Γεύσεων» (Minoan Tastes) Δρ. Jerolyn Morisson και Κεραμίστρια Lilah Clarke.

Την πολυεπίπεδη δράση συντόνισε η Όλγα Σταυροπούλου, BH Expert και Διευθύνουσα Εταίρος της Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε.. Το εικαστικό της εκδήλωσης ήταν δημιουργία της Αλεξάνδρας Μπίσα.

Σχεδιαστές και εκπρόσωποι δημιουργικών βιομηχανιών συμμετείχαν σε διαδραστική συζήτηση (Creative Talk), την οποία συντόνισε η Έλις Κις. Μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σχετικά με την επιρροή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην επιχειρηματικότητα. Μεταξύ των συμμετεχόντων, η Ιδρύτρια της Rainbowwave Μαρία Λαιμού που επιμελήθηκε και την έκθεση του BH στο Μουσείο, ο Ελληνοαυστριακός σχεδιαστής μόδας Marios Schwab, η αρχαιολόγος-σχεδιάστρια Δρ. Πολίνα Έλλις. 

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με τον Νίκο Ζιάρκα, μέλος του μουσικού συγκροτήματος Balothizer  -Cretan Music from hell- με έδρα το Λονδίνο. Ο νεαρός μουσικός ξεσήκωσε το κοινό με το λαούτο του.

Εργαστήριο αρχαίας υφαντικής Τέχνης πραγματοποιήθηκε από τη Maria Sigma Textiles, μια νεαρή Ελληνίδα υφάντρα που διατηρεί ζωντανή την Τέχνη του αργαλειού στο Λονδίνο.

Η εκδήλωση τέθηκε υπό τις αιγίδες των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού και της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη στήριξη των Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε., ΚοινΣΕπ knowl για την Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση, Minoan Spora, RainbowWave, Karatarakis, Avra, EL-Translations, Titania Hotel, Ballas Promotion, Creative-Innovative Greece.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.