Ο Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας, μιλώντας στην 4η Ευρω – Αραβική Διάσκεψη τόνισε πως η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη φάση με περιοριστικές πολιτικές και πολιτικές λιτότητας ωστόσο, η χώρα αλλάζει και πλέον γίνεται ένας φιλικός προορισμός για τις επενδύσεις.
Ένα από τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας είναι το λεγόμενο «brain drain» καθώς στερεί τη χώρας μας από σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο ανέφερε ο κ. Κικίλιας, με αποτέλεσμα να χάνει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Σημαντική προϋπόθεση για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας είναι η συνεργασία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.
Αναφερόμενος στο παρόν και στο μέλλον, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση αλλάζει τα δεδομένα, δημιουργώντας ένα άλμα ανάπτυξης για να μειώσει τις επιπτώσεις που δημιουργεί το clawback». Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, κονδύλια 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέχρι το τέλος του 2019 σε εταιρίες που θα επενδύσουν στον τομέα έρευνας και τεχνολογίας στον τομέα της υγείας, με αποτέλεσμα σε αυτές τις εταιρίες να τους μειωθεί το clawback. Στο θέμα του ιατρικού τουρισμού, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό καθώς διαθέτει υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και πολύ καλό κλίμα, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.
Η Jenny Matsiota καθηγητής, Haukuk University of Foreign Studies στη Σεούλ και Healthcare executive στην Lenus Medical ανέφερε ότι ο ιατρικός τουρισμός υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, και πλέον αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς κλάδους που θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια. Στην αισθητική χειρουργική, την ορθοπεδική χειρουργική, και τις θεραπείες υπογονιμότητας, οι χώρες που ηγούνται είναι η Ταϊλάνδη, η Ινδία και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής στον χώρο του ιατρικού τουρισμού.
Όπως υπογράμμισε η κα. Matsiota, για να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός θα πρέπει να διατίθενται καλύτερες υπηρεσίες, ταχύτερη πρόσβαση, χαμηλότερο κόστος, προηγμένη τεχνολογία, προκειμενου μια χώρα να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ο δρ. Prem Jaqyasi, Prem and Associates Ινδία/Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα/Ουκρανία τόνισε πως σε πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, αρκετοί πολίτες αναγκάζονται να ταξιδέψουν για να έχουν παροχές υγείας καθώς το κόστος στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αρκετές περιπτώσεις είναι υπέρογκο.Οι χώρες του Κόλπου δαπανούν τεράστια ποσά για θέματα υγείας, καθώς όπως είπε ο δρ. Prem Jaqyasi αντιστοιχούν σε 800 χιλ. δολάρια ανά άτομο γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου.
Ο Justin Abu Anza, Health & Welleness unit manager στον Οργανισμό Τουρισμού της Ιορδανίας, ανέφερε πως η Ιορδανία στα πλαίσια της μετεξέλιξης της οικονομίας της προχώρησε στην ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, προσφέροντας μια πλειάδα παρεχόμενων υπηρεσιών.Ο κ. Anza είπε ότι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου είναι το εξειδικευμένο προσωπικό, το καλό κλίμα, η διαφάνεια στην τιμολόγηση, η διαπίστευση των νοσοκομειακών μονάδων και η ταχύτητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον κ. Anza, ο τουρισμός υγείας λειτουργεί υποστηριχτικά για αρκετούς κλάδους της οικονομίας, με αποτέλεσμα τα οφέλη που απορρέουν διαχέονται στο σύνολο του επιχειρείν στη Γερμανία.