Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κεντρικός ομιλητής στο Stanford University της...

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κεντρικός ομιλητής στο Stanford University της Καλιφόρνια

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κεντρικός ομιλητής στο Stanford University της Καλιφόρνια

Κεντρικός ομιλητής στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνια ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με θέμα τη δημιουργία «γεφυρών» συνεργασίας ανάμεσα στη Silicon Valley και την Περιφέρεια και την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Η ομιλία του Περιφερειάρχη έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Stanford University, παρουσία των μελών της επιχειρηματικής αποστολής της Περιφέρειας στις ΗΠΑ.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, τα χαρακτηριστικά της περιοχής και τις δυνατότητές της σε φοιτητές, καθηγητές, startupers, ερευνητές, στελέχη εταιριών τεχνολογίας, επενδυτικών funds, ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων και angel investors.

Κατά την ομιλία του ο Περιφερειάρχης εξέφρασε το θαυμασμό του για το επίπεδο και το περιβάλλον σπουδών ενός από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά παγκοσμίως, το οποίο μάλιστα επιλέγουν για τις σπουδές τους όλο και περισσότεροι Έλληνες.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία: «Θέλουμε τη βοήθειά σας, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια ‘γέφυρα’, που θα συνδέει την Κεντρική Μακεδονία και τη Silicon Valley. Μια μόνιμη ‘γέφυρα’ αμοιβαία επωφελή, μέσω της οποίας θα είμαστε σε διαρκή επαφή για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Πιστεύω ότι η πρώτη έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας ‘Beyond 4’, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2020, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συνεργασίας και οφείλουμε από κοινού να κινηθούμε περισσότερο και με μεγαλύτερη ταχύτητα, ώστε να βάλουμε τα θεμέλια του στόχου μας για περισσότερες επενδύσεις, με έμφασή στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Τομέα στον οποίο θέλουμε η Θεσσαλονίκη, με τη βοήθεια της Silicon Valley να αποκτήσει ανάλογα χαρακτηριστικά. Μπορούμε όλοι να κερδίσουμε από αυτή τη σχέση. Η οικονομία της χώρας μας ανακάμπτει ταχύτατα. Η Ελλάδα επέστρεψε. Και η Κεντρική Μακεδονία είναι πρωταγωνίστρια στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας ως επενδυτικός πόλος, διότι διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τη γεωστρατηγική της θέση και το ανθρώπινο δυναμικό της. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να γίνει το επίκεντρο επενδύσεων τα επόμενα χρόνια και θέλουμε να αποτελέσετε μέρος αυτής της επιτυχίας. Ο δικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε στην Κεντρική Μακεδονία τη Silicon Valley της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πιστέψτε με, θα το πετύχουμε».

Ο Περιφερειάρχης μάλιστα πρότεινε να γίνει το Stanford University τιμώμενο Πανεπιστήμιο στην «Beyond 4».

«Όλοι γνωρίζετε τη δεκαετή κρίση στην Ελλάδα. Η Κεντρική Μακεδονία υπέστη σοβαρές συνέπειες λόγω αυτής της κρίσης, χάνοντας περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ της. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, τα ποσοστά ανεργίας εκτοξεύτηκαν σε υψηλότατα επίπεδα και ακόμη η περιοχή μας υποφέρει από ένα τεράστιο brain drain. Υπό αυτές τις συνθήκες φαινόταν αδύνατο το σενάριο να επιτύχουμε κάτι θετικό. Κι όμως, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες και παρά τα τεράστια εμπόδια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να πετύχει αποτελέσματα και το σημαντικότερο να έχουμε αποτελέσματα, επειδή επενδύσαμε στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και τις σύγχρονες υποδομές», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ως αποτέλεσμα μεθοδικών και συντονισμένων προσπαθειών, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκλέχτηκε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2018.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης τόνισε:

-Επιτύχαμε τεράστια ώθηση στον τομέα του τουρισμού και η Κεντρική Μακεδονία πλέον είναι η περιοχή με τις περισσότερες αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα.

-Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 50% μέσα στην κρίση.

-Το 2017 υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με το CERN, τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό και η Κεντρική Μακεδονία είναι πλέον μία από τις τέσσερις Περιφέρειες και Δήμους στον κόσμο που έχει επιτύχει κάτι τέτοιο.

-Αναπτύξαμε τους κλάδους της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Έχουμε δημιουργήσει με την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης το πρώτο πάρκο υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για να υποστηρίξουμε την έρευνα στα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της περιοχής μας. Διαθέτουμε πέντε πανεπιστημιακά ιδρύματα στην περιοχή μας και μαζί την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, πολλά ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, με περίπου 150.000 σπουδαστές και ερευνητές να κατοικούν στη Θεσσαλονίκη.

-Είμαστε η πρώτη ελληνική Περιφέρεια και μια από τις κορυφαίες στην Ευρώπη στην απορρόφηση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων, υλοποιώντας σειρά συγχρηματοδοτούμενων έργων από την ΕΕ. Έργων που συνδέονται με την ενίσχυση της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της έρευνας και του εκσυγχρονισμού των υποδομών μας.

-Εφαρμόσαμε ένα εξαιρετικά μεγάλο πακέτο μεταρρυθμίσεων, για τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία one stop shop υπηρεσιών, για να γίνει η Κεντρική Μακεδονία η πιο φιλική περιοχή της Ελλάδας για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες.

«Η δέσμευσή μας να γίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ηγέτιδα δύναμη έρευνας και καινοτομίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι ισχυρή. Εστιάζουμε σε συνεργασία με την κυβέρνηση στην παροχή κινήτρων για την προσέλκυση φοιτητών, ερευνητών, startupers, επιχειρηματιών και εφευρετών στην περιοχή μας, διότι θεωρούμε ότι στις επόμενες δεκαετίες εκεί θα κριθεί το επίπεδο της προόδου. Στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, της γενετικής μηχανικής κτλ., που αναπτύσσονται ήδη ριζικά στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητικές ομάδες των πανεπιστημίων μας κάθε χρόνο κατακτούν κορυφαίες θέσεις σε διεθνείς διαγωνισμού μαθηματικών, ρομποτικής, νέων τεχνολογιών. Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πρωτοφανούς ανάπτυξης. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσετε στην περιοχή μας και να αξιοποιήσετε τις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν. Ειδικά εσείς, διότι διαθέτετε τη νοοτροπία, το μυαλό, το επιχειρηματικό ένστικτο και το πρωτοποριακό πνεύμα αυτής της μεγάλη χώρας, που έχει δεσμευτεί και οδηγεί την κίνηση του κόσμου προς τα μπρος», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τον Περιφερειάρχη προλόγισε στην εκδήλωση η Λέκτορας στην Ελληνική Γλώσσα και Βιβλιογραφία του Stanford University Eva Prionas. Η κ. Prionas τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα από τα ‘διαμάντια’ της Ελλάδας» και επισήμανε ότι «η Silicon Valley είναι ένα μαγικό μέρος. Οι άνθρωποι και οι εταιρίες την αγαπούν επειδή είναι ελεύθεροι να κάνουν πράξη κάθε ιδέα που συλλαμβάνουν».

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσος Τζήκας αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Τεχνόπολης, αλλά και στη διαρκή άνοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μέσα από την πολιτική εξωστρέφειας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια και με την επαναφορά του ετήσιου θεσμού της τιμώμενης χώρας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Κυριάκος Λουφάκης, ο οποίος ανέπτυξε τις προοπτικές ανάπτυξης του επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, με την υλοποίηση του mega project ThessIntec και ενημέρωσε για τις προσπάθειες ενίσχυσης της καινοτομίας στην περιοχή.

Ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται για την προσέλκυση επενδύσεων στην Κεντρική Μακεδονία και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για να επιτευχθεί ο οραματικός στόχος της Περιφέρειας ώστε να εξελιχθεί στην πιο φιλική Περιφέρεια της χώρας για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος Κώστας Καγγελίδης υπογράμμισε ότι ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ενώ παράλληλα κάλεσε επιχειρήσεις και επενδυτές που δραστηριοποιούνται στους τομείς της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στη Silicon Valley ν αναπτύξουν συνέργειες με τις ελληνικές επιχειρήσεις.