Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη

Ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο 4th Eu-Arab Summit τόνισε την ιστορική γέφυρα φιλίας που υπάρχει ανάμεσα στα δύο μέρη της Μεσογείου.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το μεταναστατευτικό αποτελεί κορυφαία πρόκληση τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον αραβικό κόσμο.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, το χαρακτήρισε «κορυφαία πρόκληση» σημειώνοντας ότι είναι «ένα πρόβλημα που δεν περιορίζεται στους χάρτες της γεωγραφίας αλλά απλώνεται στα όρια της παγκόσμιας συνείδησης και γίνεται το πεδίο στο οποίο δοκιμάζονται η αλλεληγγύη μαζί με την αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιο έγκλημα και να προστατευτούν τα διεθνή σύνορα».

«Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί χιλιάδες μετανάστες και δεν μπορεί να σηκώσει μόνη στους ώμους της προβλήματα τριών ηπείρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός «χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ ευρωπαίων και αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών του μεταναστευτικού. Χρειάζονται μεταξύ άλλων και πόροι, ώστε όσοι το δικαιούνται να έχουν να δεύτερη πατρίδα. Να μπορέσουν δηλαδή υγιείς και μορφωμένοι να ενσωματωθούν».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι πρόσφυγες και μετανάστες γίνονται μοχλός πίεσης αλλότριων συμφερόντων από κάποιες χώρες.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η  Τουρκία θα πρέπει να μην φορτίζει την κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο και να λειτουργεί ως καλύτερος γείτονας.

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και παράλληλα δημιουργεί συνεργασίες με πολλές χώρες της περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, ότι «η χώρα μου δέχεται ειδικά τους τελευταίους μήνες ροές ασύμμετρες σε σχέση με τον πληθυσμό της. Τα νησιά ασφυκτιούν, οι δομές της ενδοχώρας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα». «Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα τους κυνηγημένους του κόσμου αλλά μια χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα προβλήματα τριών ηπείρων» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτίων. Χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των προσφύγων, χρειάζεται αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων για να πάψουν στο Αιγαίο πρόσφυγες και μετανάστες να γίνονται μοχλός πιέσεων αλλότριων σκοπιμοτήτων». 

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την κλιματική αλλαγή που έχει να κάνει με το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας και το γεγονός ότι αποτελεί πρόβλημα με δύσκολη εξίσωση. Όπως ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός «στον προβληματισμό της συνόδου μας αξίζει να ενσωματωθεί και η κρίσιμη παράμετρος της κλιματικής αλλαγής. Αποτελεί κλειδί για πολλά από τα προβλήματα που μας απασχολούν. Καθίσταται ρυθμιστής στην παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα, πιστή στην Συμφωνία των Παρισίων, έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. Στον ΟΗΕ παρουσίασα το σχέδιό μας για πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028».

«Αιχμή της στρατηγικής μας για την ενέργεια στην Ελλάδα, οι υποδομές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργό τονίζοντας πως «μεγάλα ενεργειακά έργα όπως στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη αλλάζουν το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας και δημιουργούν νέες προοπτικές».

«Από το ίδιο βήμα πέρυσι είχα μιλήσει για ευκαιρίες που χάνονταν εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών. Σήμερα είμαι εδώ για να μιλήσω για ευκαιρίες που ανοίγονται, εξαιτίας νέων πολιτικών» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.