Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΜΑΚΗΣ ΑΓΚΟΥΤΟΓΛΟΥ» Για την εκδήλωση «Μια μέρα στον κήπο...

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΜΑΚΗΣ ΑΓΚΟΥΤΟΓΛΟΥ» Για την εκδήλωση «Μια μέρα στον κήπο του Μουσείου»

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΜΑΚΗΣ ΑΓΚΟΥΤΟΓΛΟΥ» Για την εκδήλωση «Μια μέρα στον κήπο του Μουσείου»

Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και χαράς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2019, η Τρίτη Εκδήλωση Μικρασιατικής Μνήμης του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού «Μάκης Αγκούτογλου» στην Ανάβυσσο, με ολοήμερα δρώμενα στους χώρους του Μουσείου και αθρόα προσέλευση.

Η φετινή εκδήλωση, απαρτιζόμενη από τέσσερεις αφιερωματικές ενότητες, στηρίχθηκε στην χρήση πολυμέσων, με την προβολή βίντεο, ξεναγήσεις στους χώρους του Μουσείου καθώς και ομιλίες. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν παρατηρώντας το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, με πολλούς να εντοπίζουν προγόνους Μικρασιάτες και να μοιράζονται οικογενειακές ιστορίες. Η συγκίνηση ήταν ωστόσο έκδηλη και κατά την προβολή των βίντεο, με θεματικές ενότητες που αναφέροντο στην ιστορία του αρχαίου Δήμου Αναφλύστου , στις Μικρασιατικές Πατρίδες , στην πορεία στο Μικρασιατικό Μέτωπο, στα 100 χρόνια από την απόβαση στην Μικρά Ασία, στην Συνθήκη της Λωζάνης , στην ανταλλαγή των πληθυσμών, στην εγκατάσταση στην Ανάβυσσο και στην νέα ζωή στον τόπο.

Οι υπεύθυνες του Μουσείου, Μαρία και Ολγα Αγκούτογλου, εντάσσοντας στις εκδηλώσεις ομάδα νεαρών εθελοντών από την ομάδα «Young Volunteers in Action», εκ των οποίων ακόμη και παιδιά του Δημοτικού, τα οποία επιτηρούσαν τους χώρους του Μουσείου και διευκόλυναν την ροή των επισκεπτών, πέρασαν και συμβολικά την «σκυτάλη» στις νεότερες γενιές. Τα παιδιά εντάχθηκαν στα δρώμενα και με την ομιλία μικρού Αναβυσσιώτη, ο οποίος μέσα από το υλικό του Μουσείου ανακάλυψε την ιστορία της οικογένειάς τους και ο οποίος με ένα συμβολικό κόψιμο κορδέλας ανέλαβε εκ μέρους της τέταρτης γενιάς προσφύγων την ευθύνη της συνέχισης του πολιτιστικού έργου του Μουσείου. Τις απογευματινές ώρες, οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν και στον δρόμο έξω από το Μουσέιο, γεγονός που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους περιοίκους, εξελισσόμενες σε μια μεγάλη γιορτή για ολόκληρη την πόλη. Ετσι, στην μικρή κοινωνία της Αναβύσσου, το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Μάκης Αγκούτογλου, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για ολόκληρη την κοινότητα, ενώνοντας πολιτισμούς και γενεές σε ένα συγκινητικό προσκύνημα στις ρίζες. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 2005 από τον Μάκη Αγκούτογλου , δεύτερης γενιάς πρόσφυγα από το Ενεχίλ της Καππαδοκίας, αφιερωμένο στην μνήμη των γονιών του Παρασκευά και Μαρίας Αγκούτογλου αλλά και των απανταχού Μικρασιατών.  Πέραν της αθρόας προσέλευσης πολιτών, τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους και πληθώρα αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον κο. Χρήστο Τσιγαρίδα, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Σαρωνικού να δηλώνει απευθύνοντας χαιρετισμό ότι «είμαστε όλοι Μικρασιάτες» αφού ακόμη και όσοι δεν έχουμε Μικρασιατικές ρίζες έχουμε προγόνους που πολέμησαν για την Μικρασία.

Περαιτέρω πληροφορίες για το Μουσείο μπορείτε να αναζητήσετε στο τηλ. 6945 997987 ή στο  e-mail: museum@agkoutoglou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.