Αρχική Δήμοι Οι Λειψοί πρωταγωνιστούν στην ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος!

Οι Λειψοί πρωταγωνιστούν στην ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος!

Άμεσους καρπούς αποφέρει η οικολογική προσέγγιση των κατοίκων στους Λειψούς, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα και τις δράσεις ευαισθητοποίησης του Δήμου Λειψών, με στόχο την εντατικοποίηση της ανακύκλωσης. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η Κατά Κεφαλήν Απόδοση Ανακύκλωσης των κατοίκων του νησιού το 2018 (δηλαδή τα υλικά συσκευασίας σε κιλά, που ανακυκλώθηκαν κατά μέσο όρο ανά κάτοικο του νησιού), έφτασε τα 70,4 κιλά/κάτοικο, μία από τις τα υψηλότερες επιδόσεις στην Ελλάδα! Ως προς τη σύνθεση των ανακυκλωθέντων υλικών, στις πρώτες θέσεις είναι τα υλικά από χαρτόνι/χαρτί που κατέχουν το 44,25% του συνόλου, το γυαλί με 31% περίπου και τα πλαστικά, με ποσοστό κοντά στο 20%.

Πέραν των συντονισμένων ενεργειών ανακύκλωσης, η Δημοτική Αρχή υιοθέτησε ταυτόχρονα νέες και καινοτόμες πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος που φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως απέδωσαν. Το καλοκαίρι του 2019, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λειψών κ. Φώτη Μάγγου και μετά από συγκέντρωση των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καφετεριών και μπαρ, αποφασίστηκε ομόφωνα και δρομολογήθηκε η κατάργηση πλαστικών μίας χρήσης και η αντικατάσταση τους από ποτήρια και καλαμάκια από ανακυκλώσιμο χαρτί ή μπαμπού.

Ένα χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2018 μετά από παρέμβαση του Δημάρχου και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τέθηκε σε λειτουργία μηχάνημα επεξεργασίας και διάθεσης νερού (water kiosk) που επεξεργάζεται το υφάλμυρο νερό από το δίκτυο του νησιού, εξυπηρετώντας τις αυξανόμενες ανάγκες, τόσο του τοπικού πληθυσμού όσο και των Τουριστών.

Τα αποτελέσματα των τριών πρώτων μηνών έδειξαν πως με τον τρόπο αυτό, «καταργήθηκε» κατά κάποιον τρόπο η ευρεία διάθεση πλαστικών μπουκαλιών, αφού αποφεύχθηκε η χρήση 200.000 πλαστικών μπουκαλιών που εναλλακτικά θα αγοράζονταν και θα δημιουργούσαν εν δυνάμει εστία επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. «Το πλέγμα των παραπάνω δράσεων δεν προέκυψε τυχαία, άλλα μετά από συστηματική μελέτη. Μεταξύ άλλων θεμάτων, διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης καθαρισμού των παραλιών από τον Δήμο, το μεγάλο πρόβλημα του κατακερματισμού των μικροπλαστικών που καθιστούν ανέφικτη τη συλλογή και οριστική απομάκρυνση τους από τις αμμουδιές και τις παραλίες. Η απάντηση δόθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στις ιδέες και πρωτοβουλίες του Δήμου. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανακύκλωση και τον περιορισμό των πλαστικών προδιαγράφουν ένα καλύτερο μέλλον», δηλώνει με αισιοδοξία ο κ Μάγγος που φέτος εγκαινίασε δύο ειδικές διαδικτυακές εφαρμογές (app) του Δήμου για τον προορισμό με πλήρη οδηγό για τη φύση, τα μονοπάτια και τις εξωτικές παραλίες του νησιού της θεάς Καλυψούς! Οι εφαρμογές διατίθενται δωρεάν και μέσα από τη νέα εμπλουτισμένη Τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου Λειψών, http://www.lipsi.gov.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.