Celestyal Cruises
Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Συγκρότηση επιτροπής για τη διαφύλαξη της αυθεντικότητας του Ταινιοδρόμου

Συγκρότηση επιτροπής για τη διαφύλαξη της αυθεντικότητας του Ταινιοδρόμου

Ο ταινιόδρομος που βρίσκεται στην Πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά, με μήκος 100 μέτρα βρίσκεται στη θέση Κράκαρη, στην περιοχή των παλαιών Λιπασμάτων, κατέρρευσε από την πρόσφατη ισχυρή σεισμική δόνηση 

Παρότι δόθηκε μια μάχη να μην κατεδαφιστεί, καθώς θεωρείται ένα σημαντικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, ο Ταινιόδρομος Κάκαρη ήταν τελικά ένα από τα θύματα του σεισμού.

Ο ταινιόδρομος ήταν επάνω στον λιμενοβραχίονα Κράκαρη, που ανήκε στη σειρά των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα του λιμανιού του Πειραιά στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Μαζί με τον λιμενοβραχίονα Θεμιστοκλέους ολοκληρώθηκε το 1907.
 

Ο ταινιόδρομος, αποτέλεσε τμήμα του ευρύτερου βιομηχανικού συμπλέγματος των «Λιπασμάτων» στην Δραπετσώνα, καθώς συνέδεε τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις με το λιμάνι.

Η αυτοψία η οποία έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σχετικά με την κατάρρευση μέρους του ταινιοδρόμου του εργοστασίου Λιπασμάτων, στο φανάρι της εισόδου του λιμένα Πειραιά (Μώλος Κράκαρη) λόγω του πρόσφατου σεισμού, απέδωσε μακροσκοπικά τα εξής ευρήματα:

Τμήμα Α: Λόγω του σεισμού έπεσαν μικρά τμήματα σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα τα οποία είχαν διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.

Τμήμα Β:

  1. Από τα 27 υποστυλώματα κατέρρευσαν τα τελευταία 8 που χωροθετούνται προς το Γ τμήμα. Στα υποστυλώματα που απέμειναν στο τμήμα Β σημειώθηκαν αλλού μικρότερες και αλλού μεγαλύτερες καταπτώσεις. Είχαν, επίσης, διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.
  2. Η παθολογία αυτή σημειώνεται σε ποσοστό 50% των υποστυλωμάτων που απέμειναν.
  3. Κακή φαίνεται ότι ήταν και η συνάφεια υποστυλώματος -οπλισμού λόγω της οξείδωσης.
  4. Έχει σημειωθεί και κατάπτωση σε μία πλάκα στέγασης του ταινιοδρόμου ανάμεσα στο 15ο και 16ο υποστύλωμα.

Τμήμα Γ: Δεν παρατηρήθηκε πρόσθετη παθολογία από τον σεισμό. Η κατάπτωση τμημάτων σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα οφείλεται στην οξείδωση του οπλισμού.

Η αναβίωση του ταινιοδρόμου των Λιπασμάτων, αποτελεί το ισχυρότερο τοπόσημο στην είσοδο της βιομηχανικής ζώνης στο λιμάνι του Πειραιά επειδή ανακαλεί τη συλλογική μνήμη της κοινωνίας που τον δημιούργησε. Επιβάλλεται η αναβίωση του Μώλου του Κράκαρη και του ταινιοδρόμου των Λιπασμάτων.

Ως εκ τούτου συγκροτείται Επιτροπή του άρθρου 41 του Ν.3028/2002, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την διαφύλαξη της αυθεντικότητας του μνημείου.

Δεν κατεδαφίστηκε επειδή κρίθηκε βιομηχανικό μνημείο

Όταν το 2003 κατεδαφίστηκε ο κύριος όγκος των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στα «Λιπάσματα», ο ταινιόδρομος επιβίωσε και θεωρήθηκε σημαντικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.

Τότε θα τεθεί ο στόχος να συντηρηθεί ως βιομηχανικό μνημείο και να αξιοποιηθεί. Μάλιστα, ο ΟΛΠ είχε προκηρύξει το 2011 διαγωνισμό προκειμένου να αναπαλαιωθεί και να στεγαστεί στο χώρο αυτό εκθεσιακό κέντρο, εστιατόριο χωρητικότητας περίπου 250 ατόμων και αναψυκτήριο.

Το 2016 και ενώ προχωρούσε η πώληση του ΟΛΠ τέθηκε θέμα κατεδάφισης του ταινιόδρομου. Θα υπάρξουν όμως αντιδράσεις και τοπικών φορέων και της Περιφέρειας Αττικής. «Τελευταίο δείγμα της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης», θα τον χαρακτηρίσει ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης. Αντίστοιχα, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα υποστηρίξει ότι «ενδεχόμενη κατεδάφιση του ταινιόδρομου θα συνιστά εγκληματική πράξη κατά της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου».

Ο ταινιόδρομος και ο λιμενοβραχίονας θα χαρακτηριστούν τελικά μνημείο μόλις το Νοέμβριο του 2017. Η σχετική υπουργική απόφαση θα αναφέρει ότι η κήρυξη γίνεται «διότι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των ήδη χαρακτηρισμένων από το ΥΠΠΟΑ κτηρίων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων (Λιπάσματα Δραπετσώνας) και τοπόσημο στην είσοδο του Προλιμένα Πειραιώς. Επίσης διαθέτουν τα ιδιαίτερα εκείνα αξιόλογα χαρακτηριστικά από αρχιτεκτονική, κοινωνική και ιστορική άποψη».

Όμως, η κήρυξη δεν ακολουθήθηκε από τις ανάλογες ενέργειες για τη συντήρηση και την αξιοποίηση. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.