Το συνέδριο του ΕCONOMIST 23rd Roundtable with the Government of Greece – “Europe: leaving indecisiveness behind ” που πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι, 16-17 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Στη 23η Στρογγυλή Τράπεζα με την Κυβέρνηση της Ελλάδας – Ένας διάλογος συνειδητοποίησης φέτος η θεματολογία ήταν μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές με κύρια σημεία την επόμενη μέρα των εκλογών και την οικονομία καθώς και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη.
- Θα κατορθώσει η Ευρώπη να αφήσει πίσω την εποχή της αναποφασιστικότητας;
- Είναι μια νέα κρίση μπροστά;
- Ποιο είναι το δυναμικό της Ελλάδας μετά τη διάσωση;
- Πώς αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις το δημόσιο θυμό;
- Πολιτικοί ηγέτες, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο για δύο μέρες συζήτησαν για τις αποφάσεις, τους κινδύνους, τις δυνατότητες και τις διαφορές σε όλα τα επίπεδα.
Κοινός παρονομαστής όλων των θεματικών ενοτήτων ήταν η βιώσιμη ανάπτυξη. Μια έννοια κλειδί στον 21ο αιώνα που οδηγεί σε οικονομική μεγέθυνση για αυτό και αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια αποτελεί διεθνώς, προτεραιότητα κυβερνήσεων, οργανισμών, επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικότερα.
Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού
Την αναγκαιότητα ο τουρισμός να θέσει τις απαραίτητες βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή του ώστε να γίνει ανταγωνιστικός επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, κρίνεται αναγκαία η διαμόρφωση μιας κεντρικής στρατηγικής για τον Τουρισμό. Το στρατηγικό πλάνο της κυβέρνησης για τον τουρισμό, σύμφωνα με τον υπουργό, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την βελτίωση των υποδομών, την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, την ενίσχυση της εκπαίδευσης και την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η συνεργασία με όλους τους φορείς είναι απολύτως αναγκαία για την επίτευξη των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι «σύμφωνα με όλους τους φορείς του τουρισμού που καταγράφουν και στατιστικά την εξέλιξη του τουριστικού ΑΕΠ στην χώρα, φαίνεται πως η περίοδος στην οποία το ευνοϊκό περιβάλλον μας βοήθησε να έχουμε μια ανάπτυξη, μετά το 2012 και μέχρι πέρυσι, φτάνει στο τέλος της. Η αλήθεια είναι ότι πάντοτε υπάρχουν κυκλικές μεταβολές των τουριστικών προορισμών. Αυτό έχει ήδη επισημανθεί ότι θα οδηγήσει σε κάποια μείωση του τουριστικού ΑΕΠ κατά ένα ποσοστό που μένει να το δούμε».
Πρόσθεσε επίσης ότι «η προσπάθεια της χώρας μας είναι να θωρακίσει το τουριστικό της προϊόν, να το κάνει ισχυρό σε όλες τις περιόδους και να βρίσκει ευκαιρίες να βελτιώνει τις υποδομές της διεκδικώντας πολύ μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας τουριστικής πίτας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Αυτό θα κάνουμε και αυτή την περίοδο και θα δώσει μεγαλύτερη σιγουριά ότι ο τουρισμός στη χώρα μας μπορεί να αντέχει όλες τις συνθήκες τόσο τις ευνοϊκές όσο και τις μη ευνοϊκές».
Με πληροφορίες από το: ΑΠΕ-ΜΠΕ