Home Ειδήσεις στα Ελληνικά 11ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ: Μεθοδολογίες και τεχνικές ανάδειξης και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων

11ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ: Μεθοδολογίες και τεχνικές ανάδειξης και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων

Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους - 11ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων
Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους - 11ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων

Με μεγάλη ικανοποίηση και πολλές εμπειρίες οι συμμετέχοντες του 11ου Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων 2019 επισκέφτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έργα ανάδειξης, συντήρησης και προστασίας που βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης.

21 γυναίκες από 17 χώρες - 11ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων - Σκάλα Ερεσού
21 γυναίκες από 17 χώρες – 11ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων – Σκάλα Ερεσού

Επίσης επισκέφτηκαν το Μουσείο στο Σίγρι και την Ερεσό όπου γνώρισαν τις ενδιαφέρουσες δομές που δημιούργησε η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην πατρίδα της Σαπφώς και του Θεόφραστου.

Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους - 11ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων
Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους – 11ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων

Τα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Μπαλή Αλώνια, όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά από το Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Νίκο Ζούρο για τις μεθοδολογίες και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο εκτεταμένο πρόγραμμα ολοκληρωμένης συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των απολιθωμάτων που πραγματοποιείται για πρώτη φορά,  μετά από 23 χρόνια λειτουργίας του Πάρκου και αφορά εργασίες συντήρησης των απολιθωματοφόρων θέσεων.

Η γνωριμία με τις δράσεις συντήρησης απολιθωμάτων και γεωδιατήρησης που πραγματοποιούνται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίσθηκε στις εγκαταστάσεις του, όπου ενημερώθηκαν για το εξελισσόμενο πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων που προέρχονται από τα έργα κατά μήκος του Οδικού Άξονα Καλονής – Σιγρίου. Από τις ανασκαφές αυτές έχει προκύψει ένα ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος απολιθωμάτων που διατηρούνται με ειδική τεχνική κατά μήκος του δρόμου ή έχουν μεταφερθεί για συντήρηση και αποκατάσταση στα εργαστήρια του Μουσείου.

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν στη συνέχεια σε ειδικό εργαστήριο συντήρησης απολιθωμάτων στην περιοχή του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις καινοτόμες εργασίες συντήρησης που πραγματοποιούνται από το Μουσείο.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκε αναλυτικά η διαδικασία συντήρησης ενώ στη συνέχεια και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε τεχνικές εργασίες συντήρησης επιλεγμένων απολιθωμάτων για εκπαιδευτικούς λόγους. Ακολούθησε συζήτηση επάνω στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συντηρητές στο να διαφυλλάξουν τα απολιθώματα και τα μνημεία της φύσης και της γεωλογικής μας κληρονομιάς λόγω καιρικών συνθηκών και φυσικών καταστροφών.

Ειδικότερα, το εργαστήριο συντήρησης απολιθωμάτων περιλάμβανε:

  • Συμμετοχή σε εργασίες καθαρισμού απολιθωμάτων
  • Συμμετοχή σε εργασίες συντήρησης απολιθωμάτων.

Η βιωματική δράση περιλάμβανε της συμμετοχή τους στον καθαρισμό των απολιθωμάτων και την τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησής τους, τη στερέωση των θραυσμάτων και των επισφαλών περιοχών του απολιθωμένου ξύλου, τη δομική αποκατάσταση, την απομάκρυνση των φθοροποιών παραγόντων και τον καθαρισμό από βιολογικές επικαθήσεις και άλατα.

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία στον καθαρισμό και τη συντήρηση απολιθωμένων κορμών δέντρων και φυλλοφόρων ορίζοντων και ανακάλυψαν τα μυστικά της επιστήμης συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, και ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου συντήρησης απολιθωμάτων αναφέρθηκαν αναλυτικά σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα της συντήρησης απολιθωμάτων. Παράλληλα παρουσίασαν τα προγράμματα συνεργασίας του Μουσείου, που μεταφέρουν την τεχνογνωσία του Μουσείου στη συντήρηση απολιθωμάτων σε άλλες χώρες.

Το 11ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων πραγματοποιείται στη Λέσβο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Η διοργάνωση έχει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Exit mobile version