Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι

Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι

Σοφία Πάσχου – Patari Project

Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι
Μια παράσταση εμπνευσμένη απ’ τη “Θεογονία” του Ησίοδου

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

5 & 6 Ιουλίου, 21.30

Η παράσταση “Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι” της θεατρικής ομάδας Patari Project σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου εμπνέεται απ’ το ομώνυμο επικό, αφηγηματικό ποίημα του Ησίοδου (7ος αι. π.Χ.) για τις απαρχές του κόσμου και φέρνει στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουλίου, λίγο πριν τις εκλογές, ένα γαμήλιο γλέντι αλλιώτικο από τ’ άλλα.

Η  π α ρ ά σ τ α σ η

Το φαντασμαγορικό σύμπαν της “Θεογονίας”, γεμάτο ερωτικές ενώσεις, γάμους και γεννήσεις, συγκρούσεις και κατορθώματα, αποτυπώνει ένα παιχνίδι διαδοχής, τη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας από τη μια γενιά στην άλλη: απ’ τη Γη στον Ουρανό, τον Κρόνο και τελικά στον Δία. Είναι, όμως, και αφήγηση μιας ατέρμονης γέννας, μιας ζωής που παλεύει και ξεχύνεται με χίλιες μορφές και ονόματα στον κόσμο, με τον φόβο του θανάτου να την αντιμάχεται σε κάθε της βήμα.

Η “Θεογονία” περιγράφει τη γένεση του κόσμου και τη γενεαλογία των θεών της ελληνικής μυθολογίας. Επικαλούμενος τη θεία έμπνευση που έχει λάβει απευθείας από τον Δία και τις Μούσες, ο Ησίοδος παραδίδει 1.022 στίχους που αντλούν από πρώιμες παρατηρήσεις της φύσης και του κόσμου, της γης, του ουρανού, των αστεριών, της θάλασσας. Ξεκινώντας από το Χάος, απ’ όπου γεννιούνται οι πρώτες θεότητες, ο Έρωτας, το Έρεβος και η Νύχτα, το ποίημα περιγράφει, κατόπιν, την ένωση της Γης με τον Ουρανό, τον ευνουχισμό του τυράννου Ουρανού απ’ τον γιο του, Κρόνο, την εμφάνιση των Ολύμπιων θεών, τους μύθους του Προμηθέα και της Πανδώρας, την Τιτανομαχία.

Ο Ησίοδος στη “Θεογονία” επιστρέφει στα πρώτα υλικά, στις πρώτες ρίζες του κόσμου, για να περιγράψει τις απαρχές του. Για τους Patari Project πρώτο υλικό και κύριο μέσο αφήγησης είναι το ίδιο το σώμα, οι ιδιότητες και οι ικανότητές του. Κι επειδή και τα “μεγάλα” παιδιά έχουν ανάγκη ν’ ακούσουν ένα παραμύθι που θ’ αφηγηθεί όσα το μυαλό δε μπορεί να εξηγήσει, η ανατρεπτική ομάδα θα ζωντανέψει σκηνές ενός απ’ τα πρώτα μεγάλα παραμύθια, σε μια παράσταση για τη δική μας Γη, τον δικό μας Ουρανό και το δικό μας Χάος.

Όλα κάποτε αρχίζουν, όλα κάποτε τελειώνουν. Το γλέντι, όμως, είναι εδώ. Ας χορέψουμε!

 

P a t a r i  P r o j e c t  – Σ ο φ ί α  Π ά σ χ ο υ

Από το 2012 που ιδρύθηκαν οι Patari Project, έχουν επιλέξει να ρισκάρουν, δουλεύοντας με την τεχνική της πλατφόρμας, ενός περιορισμένου χώρου που απελευθερώνει τη φαντασία και μετατρέπεται σε πηγή έμπνευσης.

Η σκηνοθέτις Σοφία Πάσχου, ιδρυτικό μέλος της ομάδας, σπούδασε στη Δραματική Σχολή “Αρχή” και στη LISPA (London International School Of Performing Arts) στο Λονδίνο, στο δυναμικό της οποία εντάχθηκε αργότερα . Με τους Patari Project  έχει  σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις, με πιο πρόσφατες το “Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο”, τη “Μύτη” και τους “Χιονάνους”.  Σταθερή συνεργάτις του ΠΟΡΤΑ, του London Bubble και του BE-Festival, έχει διδάξει στις σχολές BSA (Birmingham School of Acting) και στο National Theatre της Αγγλίας.

 Έχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο (“Τραμπάλα”) και στο  ΠΟΡΤΑ (“Σκλαβί” -συν-σκηνοθεσία με τον Θώμα Μοσχόπουλο), ενώ ως ηθοποιός έχει δουλέψει με πολλούς σκηνοθέτες και θιάσους (Lilo Baur, Helen Chadwick στο Royal Opera House στο Λονδίνο, Dessislava Stefanova, Out of Chaos, Βabakas κ.ά.). Έχει, επίσης, επιμεληθεί την κίνηση σε δημοφιλείς παραστάσεις (“Ιφιγένεια εν Ταύροις” -ΚΘΒΕ, “Η Δίκη του Κ” -ΠΟΡΤΑ, “Άφιξις” -Μικρή Επίδαυρος, “Καντίντ ή η αισιοδοξία” -ΠΟΡΤΑ, “Φαρενάιτ 451” -Φεστιβάλ Αθηνών και ΠΟΡΤΑ, “Βάτραχοι” -Φεστιβάλ Επιδαύρου κ.ά.), ενώ διδάσκει θέατρο σε παιδιά, εφήβους και ηθοποιούς.


Σ υ ν τ ε λ ε σ τ έ ς

Σύλληψη – ιδέα: Patari Project 
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Δραματουργία: Κατερίνα Μαυρογεώργη
Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Γαλενιανός, Σταμάτης Πασόπουλος 
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου 
Κίνηση: Εριφύλη Στεφανίδου
Ηχολήπτης: Αντώνης Παυλίδης
Μηχανικός Σκηνής: Δαμιανός Χυτήρης
Βοηθός Φωτιστή: Christopher McCourt

Βοηθός Σκηνογράφου: Έλλη Παπαδάκη
Διεύθυνση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης – PRO4
Οργάνωση παραγωγής: Μαριάννα Πανά
Εκτέλεση παραγωγής: Άρης Λάσκος
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου 
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μαΐδης 

Παίζουν (αλφαβητικά): Χαρά Κότσαλη, Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης

Μουσικοί επί σκηνής: Νίκος Γαλενιανός, Σταμάτης Πασόπουλος

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Γιαννούλη, την Αγγελική Πουλήμα και την Άννα Μιχελή για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου), greekfestival.gr, ticketmaster.gr, 210 89 38 112 και στα καταστήματα Public

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.