Αρχική Αρχαιολογία Η ιστορία της Μακεδονίας, λόγος τουριστικής προσέλκυσης Αλσατών επισκεπτών!

Η ιστορία της Μακεδονίας, λόγος τουριστικής προσέλκυσης Αλσατών επισκεπτών!

Θεματικές Κρουαζιέρες στον Αθωνικό Κόλπο
Θεματικές Κρουαζιέρες στον Αθωνικό Κόλπο

Μια πολιτιστική περιήγηση στην ιστορία «της Αρχαίας Ελλάδας, του Βυζαντίου και της διαχρονικής Θεσσαλονίκης» στάθηκε η αφορμή της διεξαγωγής μιας ιδιαίτερης δημοσιογραφικής επίσκεψης (18 – 29.6.19), στην οποία συμμετείχαν Γάλλοι εκπρόσωποι Τύπου από τη Μιλούζη της Αλσατίας (Γαλλία).

Φωτογραφίζοντας παραδοσιακούς οικισμούς

Η αιτία της εν λόγω περιπλάνησης των συμμετεχόντων «στο χρόνο» ήταν η τοποθέτηση, από την αεροπορική εταιρία Easy Jet, απευθείας πτήσης από τη Μιλούζη προς τη Θεσσαλονίκη, η δίωρη διάρκεια της οποίας φέρνει πιο κοντά από ποτέ μακεδονικούς προορισμούς με την ώριμη και εύρωστη γαλλική αγορά της περιοχής του Στρασβούργου.  

Η εμπλοκή με τις συνήθειες των ντόπιων, ο καλύτερος τρόπος γνωριμίας ενός τόπου

Οι Ursula και ο Herve Laurent, ξεκίνησαν τη γνωριμία τους με το προαναφερόμενο «τόξο πολιτισμού», επισκεπτόμενοι το αρχαιολογικό πάρκο της Αμφίπολης και τον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, ξετυλίγοντας έτσι το κουβάρι της 10ημερης περιοδείας τους στην πράσινη μακεδονική γη. Στόχος της παρέμβασης ήταν να γνωρίσουν ό,τι περιβάλει τους μακεδονικούς μύθους και τους θησαυρούς των Μακεδόνων βασιλιάδων «από τότε μέχρι σήμερα», δίνοντας έμφαση σε πολλούς τουριστικούς πυλώνες και συνδέοντας τα τοπικά προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής με την ιστορική καταβολή τους. Κάτω από αυτό το πρίσμα η γαστρονομία πρωταγωνίστησε, αποδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση της με κάθε είδους τουριστική ανάπτυξη.

Ακολουθώντας τον Αριστοτελικό Περίπατο

Αμέσως μετά οι Γάλλοι επισκέφθηκαν την Καβάλα, στην οποία ξεναγήθηκαν, ερχόμενοι σε επαφή με την οθωμανική και σύγχρονη ιστορία της αλλά και με το Αιγαιοπελαγίτικο φυσικό στοιχείο που την περιβάλει. Εκεί, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας ανέλαβε την προώθηση του «γαστρονομικού περιπάτου» της πόλης, η οποία στην κυριολεξία συγκλόνισε τους φιλοξενούμενους. Η ξενάγηση στην παλιά πόλη της Ξάνθης αποτέλεσε παράλληλη αλλά εξαιρετικά στοχευμένη δραστηριότητα, ενώ η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων κατέδειξε τη σχέση της ισχυρής μακεδονικής της οντότητας με εκείνη της πόλης – μητρόπολης του χριστιανισμού, όπως την είχε ονομάσει ο Απόστολος Παύλος.

«Ακολουθώντας τα βήματα του Αριστοτέλη» και επισκεπτόμενοι τον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων στην Ανατολική Χαλκιδική, οι δημοσιογράφοι ένιωσαν τη δύναμη της μακεδονικής υπόστασης του φυσικού και ιστορικού χώρου καθώς και τη σύνδεση μιας σπουδαίας ιστορίας, που γράφτηκε αιώνες πριν στην Ελλάδα των ελληνιστικών χρόνων. Αμέσως μετά γνώρισαν το πρόσωπο της βυζαντινής ιστορίας του Άθωνα αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον του ομώνυμου κόλπου. Άλλωστε οι θεματικές περιηγήσεις γύρω από την Ιερή Πολιτεία και την Αμμουλιανή αποτελούν must do τουριστικό προϊόν της προαθωνικής χερσονήσου.  

Το καλοκαιρινό διάλειμμα της περιήγησης πραγματοποιήθηκε στη Σιθωνία, βρίσκοντας τους Γάλλους να απολαμβάνουν τη θαλάσσια ηρεμία της Χαλκιδικής στην Ακτή Ελιά, ενώ αμέσως μετά μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ανακαλύψουν τα «χίλια πρόσωπα» της συμπρωτεύουσας. Πολιτιστικές και γαστρονομικές περιηγήσεις, οι οποίες οργανώθηκαν από τον Τουριστικό Οργανισμό Θεσσαλονίκης, ανέδειξαν την ιστορία «της πόλης που αγαπιέται με μια», αυτής που οι Αλσατοί αναμένεται να τοποθετήσουν στο καλεντάρι των ολιγοήμερων ή πολυήμερων αποδράσεων τους.  

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στο  YALOS TOURS http://yalostours.com/ που αποτελεί το πλέον εξειδικευμένο ταξιωδιωτικό γραφείο στη γαλλική τουριστική αγορά στην Ελλάδα – αυτό που διοχετεύει με Γάλλους επισκέπτες ολόκληρο τον ελληνικό τουριστικό χώρο. Τα τέσσερα (4) άρθρα της Ursula Laurent θα φιλοξενηθούν στην καθημερινή εφημερίδα L’ALSACE, η οποία κυκλοφορεί σε 90.000 – 100.000  φύλλα και «καλύπτει» δημοσιογραφικά ολόκληρη την περιοχή  της  Αλσατίας, ενώ εκείνο του Herve Laurent θα αναρτηθεί στο blog LES MOTS VOYAGEURS.

«Οι Πόλεις του Μεγαλέξανδρου» προλογίζουν τις δικτυώσεις των «παραδοσιακών οικισμών» της Ανατολικής και Κεντρικής Χαλκιδικής, της Σιθωνίας και της Αμφίπολης με αντίστοιχους γαλλικούς, στηρίζοντας πρωτοβουλίες, η ουσιαστική απόδοση των οποίων αποτελεί πρόκριμα της δραστηριότητας των επόμενων ετών.